9-10 yaş grubu öğrencilerin farklı bağlamlar açısından orantısal akıl yürütme becerilerinin incelenmesi: Karma yöntem araştırması
Examining 9-10-year-old students' proportional reasoning in different contexts: A mixed-methods study
- Tez No: 1017285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Orantısal akıl yürütme, Proportional reasoning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada 9-10 yaş grubundaki öğrencilerin farklı bağlamlardaki kayıp değerli orantısal akıl yürütme testindeki performanslarını ve düşüncelerini açığa çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırma Şanlıurfa ili Harran ilçesindeki bir ilkokuldan 238 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada açıklayıcı karma desen kullanılmış, önce öğrencilere Supply vd. (2020) tarafından geliştirilen test uygulanmış ardından test performanslarına göre farklı seviyelere ayrılan 6 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırmanın nicel verileri IBM SPSS Statistics 31 yazılım programı ile, nitel verileri MAXQDA Analytics Pro (26.2.1) yazılım programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre bağlamlar öğrencilerin orantısal akıl yürütme becerilerini ve kullandıkları stratejileri etkilemektedir. Öğrenciler en yüksek başarıyı âdil paylaşım bağlamında göstermişlerdir. Öğrencilerin problemleri çözerken kullandıkları stratejiler bağlama ve öğrenci seviyelerine göre de farklılık göstermektedir. Genel olarak her bağlamda sayma ve toplamsal odaklı stratejilerin kullanımı yoğunlukta görülürken âdil paylaşım bağlamında ek olarak sezgisel düşünme ve karar verme stratejisinin de yoğun kullanımı göze çarpmaktadır. Her seviyede sayma ve toplamsal odaklı stratejiler görülse de orta ve yüksek seviyedeki öğrencilerin orantısal akıl yürütme ve ilişki kurma stratejilerini kullanabildiği görülmüştür. Öğrenciler farklı stratejileri birlikte oldukça az kullanmışlardır. Bu bulgular 9-10 yaş grubu öğrencilerde toplamsal düşünmenin baskın olduğunu ancak problemin sunuluş biçiminin çarpımsal düşünmeyi başlatabileceği ve geliştirebileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the performance and thoughts of 9- to 10-year-old students on a proportional reasoning test involving loss of value in different contexts. The study was conducted with 238 students from an elementary school in the Harran district of Şanlıurfa province. An explanatory mixed-methods design was used; first, students were administered the test developed by Supply et al. (2020), and then semi-structured interviews were conducted with 6 students who were grouped into different levels based on their test performance. The quantitative data of the study were analyzed using IBM SPSS Statistics 31 software, and the qualitative data were analyzed using MAXQDA Analytics Pro (26.2.1) software. According to the results of the study, contexts influence students' proportional reasoning skills and the strategies they employ. Students demonstrated the highest level of success in the fair sharing context. The strategies students used to solve problems also varied depending on the context and their grade levels. In general, while counting and addition-focused strategies were predominantly used in every context, the intensive use of intuitive thinking and decision-making strategies was also notable in the fair sharing context. Although counting and addition-focused strategies are observed at every level, it was found that students at the intermediate and advanced levels were able to use proportional reasoning and relationship-building strategies. Students used different strategies together only rarely. These findings highlight that additive thinking is dominant among 9–10-year-old students, but the way the problem is presented can initiate and develop multiplicative thinking.