Berberin içeren nanoemüljel formülasyonlarının geliştirilmesi ve fotodinamik inaktivasyon için antimikrobiyal aktivitesinin değerlendirilmesi
Development of berberine-containing nanoemulgel formulations and evaluation of antimicrobial activity for photodynamic inactivation
- Tez No: 1017286
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Berberin, Nanoemülsiyon, Nanoemüljel, Antimikrobiyal fotodinamik terapi, Topikal uygulama, Berberine, Nanoemulsion, Nanoemulgel, Antimicrobial photodynamic therapy, Topical delivery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
Özet
Yara; bazı kronik hastalıklar, cerrahi girişimler ve travmatik yaralanmalar sonucunda derinin normal anatomik yapısının ve fonksiyonunun bozulmasıyla karakterize bir durumdur. Yara iyileşmesi, hasarlı dokunun yapısal ve fonksiyonel bütünlüğünün yeniden sağlanmasını amaçlayan karmaşık bir süreçtir. Enfeksiyonlar, yara iyileşme sürecini geciktiren ve tedavi başarısını olumsuz etkileyen önemli komplikasyonlar arasında yer almaktadır. Antibiyotik direncinin küresel ölçekte artış göstermesi, yara iyileşmesinde alternatif antimikrobiyal yaklaşımların geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu kapsamda antimikrobiyal fotodinamik terapi (aPDT), geniş antimikrobiyal etki spektrumu ve düşük direnç geliştirme potansiyeli nedeniyle dikkat çeken bir yöntemdir. Doğal bir izokinolin alkaloidi olan berberin, antimikrobiyal ve antiinflamatuvar özellikleri ile birlikte fotodinamik uygulamalarda potansiyel bir fotosensitizör olarak yara iyileşmesini desteklemektedir. Ancak berberinin düşük suda çözünürlüğü ve sınırlı biyoyararlanımı, terapötik kullanımını kısıtlamaktadır. Bu tez çalışmasında, berberinin topikal kullanımdaki etkinliğinin artırılması amacıyla nanoemüljel formülasyonları geliştirilmiştir. Bu kapsamda, ultrasonikasyon yöntemi kullanılarak berberin yüklü nanoemülsiyonlar hazırlanmış ve doğal bir polimer olan ksantan zamkı jeli ile birleştirilerek nanoemüljel formülasyonları elde edilmiştir. Hazırlanan formülasyonların damlacık boyutu, polidispersite indeksi (PDI), zeta potansiyeli, pH, iletkenlik, viskozite ve etkin madde içeriği gibi fizikokimyasal özellikleri ile in vitro salım profilleri ve antimikrobiyal aktiviteleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, optimize edilmiş fizikokimyasal ve stabilite özelliklerine sahip berberin yüklü TCP-5 nanoemüljel formülasyonunun aPDT ile kombine edildiğinde, yara örneklerinden izole edilen çoklu ilaç dirençli bakterilere karşı antibakteriyel aktivite gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, geliştirilen nanoemüljel sisteminin yara enfeksiyonlarının yönetiminde ve aPDT uygulamalarında potansiyel bir taşıyıcı platform olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Wounds are characterized by the disruption of the normal anatomical structure and function of the skin as a result of certain chronic diseases, surgical interventions and traumatic injuries. Wound healing is a complex process aimed at restoring the structural and functional integrity of damaged tissue. Infections are among the significant complications that delay the wound healing process and negatively affect treatment success. The global increase in antibiotic resistance necessitates the development of alternative antimicrobial approaches in wound healing. In this context, antimicrobial photodynamic therapy (aPDT) is an attractive method due to its broad antimicrobial spectrum and low potential for inducing resistance. Berberine, a natural isoquinoline alkaloid, supports wound healing as a potential photosensitizer in photodynamic applications, along with its antimicrobial and anti-inflammatory properties. However, the therapeutic use of berberine is limited by its low aqueous solubility and low bioavailability. In this thesis study, nanoemulgel formulations were developed to increase the effectiveness of berberine in topical applications. For this purpose, berberine-loaded nanoemulsions were prepared using the ultrasonication method and combined with xanthan gum gel, a natural polymer, to obtain nanoemulgel formulations. The physicochemical properties of the prepared formulations, including droplet size, polydispersity index (PDI), zeta potential, pH, conductivity, viscosity, and drug content, as well as in vitro release profiles, and antimicrobial activities were evaluated. The obtained findings demonstrated that the berberine-loaded TCP-5 nanoemulgel formulation, with optimized physicochemical and stability characteristics, exhibited antibacterial activity against multidrug resistant bacteria isolated from wound samples under aPDT conditions. These results suggest that the developed nanoemulgel system represents a promising carrier platform for the management of wound infections and aPDT applications.