Ankara ilinde satılan farklı yetiştirilme sistemleriyle üretilen yumurtaların kalite özellikleri
Quality characteristics of eggs produced with different rearing systems sold in Ankara province
- Tez No: 1017287
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL KIRIKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yumurta tavukları, Laying hens
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veterinerlik Zootekni Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ankara ilinde perakende satışa sunulan farklı yetiştirme sistemlerinden elde edilen tavuk yumurtalarının dış ve iç kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada kafes sistemi, serbest dolaşan sistem ve organik sistem olmak üzere üç grup ile rafta bekleme etkisini kontrol etmek amacıyla oluşturulan kontrol grubu (kafes işletmesinden temin edilen 1 günlük taze yumurtalar) kullanılmış; her gruptan 215 adet olmak üzere toplam 860 adet yumurta incelenmiştir. Elde edilen bulgular, yetiştirme sisteminin dış ve iç kalite özellikleri üzerinde önemli etkiler oluşturduğunu ortaya koymuştur (P<0,05). Kafes sisteminden elde edilen yumurtalar ağırlık, ak ağırlığı ve sarı ağırlığı bakımından daha yüksek değerler gösterirken; serbest dolaşan sistemden elde edilen yumurtalar kabuk kalınlığı ve kabuk kırılma direnci açısından öne çıkmıştır (P<0,05). İç kalite özellikleri incelendiğinde, kontrol grubu yumurtalarının Haugh birimi ve ak indeksi değerlerinin belirgin biçimde daha yüksek olduğu görülmüştür (P<0,05). Sonuç olarak yumurta kalitesinde tüm parametreler açısından tek bir sistemin mutlak üstünlük sağlamadığı, her sistemin farklı avantajlara sahip olduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra perakende olarak elde edilen yumurtaların iç kalitesinin değerlendirilmesinde depolama süresi ve raf ömrü gibi üretim sonrası faktörlerin de dikkate alınması gerektiği, rafta bekleme süresinin iç kaliteyi baskıladığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the external and internal quality characteristics of chicken eggs obtained from different rearing systems offered for retail sale in Ankara province. In the research, three retail groups consisting of conventional cage, free-range, and organic systems were utilized, along with a control group (1-day-old fresh eggs directly obtained from a cage farm) established to control the effect of shelf life; a total of 860 eggs, with 215 eggs from each group, were examined. The findings revealed that the rearing system had significant effects on both external and internal quality characteristics (P<0.05). Eggs obtained from the cage system showed higher values in terms of egg weight, albumen weight, and yolk weight, while eggs from the free-range system stood out in terms of eggshell thickness and eggshell breaking strength (P<0.05). When internal quality characteristics were analyzed, Haugh Unit and albumen index values of the control group eggs were found to be higher than those of the retail groups (P<0.05). In conclusion, it was determined that no single production system provided an absolute quality superiority across all parameters, and each system possessed distinct advantages. Furthermore, it was revealed that post-production factors such as storage time and shelf life must be taken into consideration when evaluating the internal quality of retail eggs, as extended shelf life noticeably deteriorates internal quality attributes.