The role of narrating identity in placebased branding: A case study of Urla Köstem Olive Oil Museum
Yer temelli markalamada kimlik anlatısının rolü: Urla Köstem Zeytinyağı Müzesi örneği
- Tez No: 1017355
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR UMUL ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kültürel pazarlama, Tarihi hikayeler, Yer markalaşması, Yerel pazarlama, Şehir pazarlaması, Cultural marketing, Historical storytelling, Place branding, Local marketing, City marketing
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Köstem Zeytinyağı Müzesi örneğini kullanarak, müzecilik bağlamında hikaye anlatımının yerel pazarlama ve marka oluşturma süreçleri üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır ve bu amaç doğrultusunda çalışmada nitel vaka incelemesi yaklaşımı kullanılmıştır. Köstem Zeytinyağı Müzesi ürünlere veya tüketicilere odaklanmak yerine, Urla/Köstem Köyü'ndeki konumuyla bağlantılı bir kültürel marka olarak ele almaktadır. Markanın kimliği, hikayeleri ve görsel unsurları aracılığıyla yerini nasıl yansıttığını araştırmaktadır. Çalışma, sembolik değer ve yer bağlılığı gibi kültürel ve mekânsal anlamlara vurgu yapmaktadır. Odak noktası, markaların yerel kültür, tarih ve günlük yaşamdan nasıl kimlik oluşturduğunu inceleyen nitel analizdir; burada miras markalaşması önemli bir rol oynamaktadır. Tez ayrıca, müzelerin kendilerinin nasıl birer marka olarak işlev gördüğünü, özellikle Köstem'i yer temelli bir müze markası olarak ele almaktadır. Logo ve görsel dil gibi marka unsurlarını ve bunların web sitesi ve sosyal medya dahil olmak üzere çeşitli iletişim kanallarında nasıl kullanıldığını analiz etmektedir. Marka kimliği ile yeri arasındaki ilişki, Urla ve İzmir'in kültürel mirasıyla ilgili anlatılar aracılığıyla incelenmektedir. Analiz, göstergebilim ve içerik yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Genel olarak, bu tez Köstem Zeytinyağı Müzesi'nin markalaşmasına ve mekân temelli markalaşmanın müzenin kimliği ve tasarımındaki önemine derinlemesine bir bakış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of storytelling on local marketing and brand building processes within the context of museology, using the Köstem Olive Oil Museum as an example. To this end, a qualitative case study approach is employed. Instead of focusing on products or consumers, the Köstem Olive Oil Museum is treated as a cultural brand linked to its location in Urla/Köstem Village. The study investigates how the brand reflects its place through its identity, stories, and visual elements. By examining how storytelling contributes to place-based identity construction through symbolic meanings, local heritage, and narrative representation, the study emphasizes cultural and spatial meanings such as symbolic value and place attachment. The focus is on qualitative analysis examining how brands construct identities from local culture, history, and daily life; and heritage branding plays a significant role here. The thesis also examines how museums themselves function as brands, particularly considering Köstem as a place-based museum brand. It analyzes brand elements such as logos and visual language and how they are used across various communication channels, including the website and social media. The relationship between brand identity and place is explored through narratives related to the cultural heritage of Urla and İzmir. The analysis was conducted using semiotics and content methods. Overall, this thesis offers an in-depth look at the branding of the Köstem Olive Oil Museum and the importance of site-based branding in the museum's identity and design.