Esnek direnç sıcaklık dedektörlerin üretimi ve deneysel çalışmaları
Fabrication and experimental studies of flexible resistance temperature detectors
  1. Tez No: 1017358
  2. Yazar: DİLAY ÖZKİŞİ ZİNCİRKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÜLKİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Erimiş birikme modellemesi (FDM), Fused Deposition Modelling (FDM)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dedektör ve Sensör Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekatronik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, eklemeli imalat yöntemlerinden biri olan eriyik yığma modellemesi (EYM) kullanılarak iletken kompozit filamentlerden esnek direnç tabanlı sıcaklık sensörlerinin (RTD) üretimi ve performans analizi gerçekleştirilmiştir. Temel amaç, düşük maliyetli ve hızlı üretilebilir sensör platformları geliştirmek ve farklı iletken filament türlerinin sıcaklık algılama performanslarını karşılaştırmalı olarak incelemektir. Karbon siyahı (CB) katkılı iki termoplastik filament kullanılmıştır: polilaktik asit (CB-PLA) ve akrilonitril bütadien stiren (CB-ABS). Bu filamentler bir termoplastik polimer çeşididir. Polimer malzemeye karbon siyahı katılmasıyla elektriksel iletkenliğe sahip olan bir kompozit haline gelmiştir. Sensör tasarımın ana boyutları toplam 55 mm genişlik, 30 mm yükseklik ve 0.30 mm kalınlık şeklindedir. Aynı meander geometrisine sahip sensörler, Creality K1C yazıcıda 0.10 mm katman kalınlığı ve %100 doluluk ile üretilmiştir. Elektriksel, termal ve mekanik testler sistematik olarak uygulanmıştır. I-V ölçümleri her iki sensörün de ohmik davrandığını göstermiştir. CB-ABS'nin direnci ~12,5 kΩ, CB-PLA'nın direnci ise ~23,8 kΩ'dur; CB-ABS daha iletkendir. Sıcaklık testlerinde (10-90°C) her iki sensör de pozitif sıcaklık katsayısı sergilemiştir. CB-ABS'nin duyarlılığı (α) 0.00611 °C⁻¹, CB-PLA'nınki 0.00442 °C⁻¹ olarak hesaplanmıştır; yani CB-ABS daha yüksek sıcaklık duyarlılığına sahiptir. Termal çevrim testlerinde (30-50°C, 5 döngü) CB-ABS daha kararlı ve düşük histerezisli performans gösterirken, CB-PLA'da belirgin sapmalar gözlenmiştir. Bükülme testlerinde (yarıçap 4.45-3.25-2.45 cm) her iki sensörün direnci artmış, ancak CB-ABS aynı gerinim altında CB-PLA'ya göre yaklaşık 3.6 kat daha fazla bağıl direnç değişimi (%9.12'ye karşı %2.56) sergilemiştir. Bu, CB-ABS'nin esneklik algılamada çok daha hassas olduğunu göstermektedir. Transfer edilebilirlik testlerinde sensörler MDF ve plastik yüzeylere yapıştırılmış ve dirençlerinde anlamlı bir değişim olmamıştır (%0.2'nin altında). Cam vial üzerinde farklı su sıcaklıklarıyla yapılan uygulamada da sensörler kararlı çalışmıştır. Sonuç olarak, EYM yöntemiyle esnek, düşük maliyetli ve uygulamaya uyarlanabilir sıcaklık sensörlerinin üretilebileceği gösterilmiştir. CB-ABS sensörü yüksek hassasiyet, kararlılık ve tekrarlanabilirlik gerektiren uygulamalar için daha uygunken; CB-PLA daha yüksek direnci ve daha düşük hassasiyetiyle farklı kullanım alanlarına (örneğin düşük enerji tüketimli sistemler) potansiyel sunmaktadır. Bu çalışma, eklemeli imalat tabanlı sensör teknolojilerine, özellikle giyilebilir elektronikler ve yüzey sıcaklık izleme sistemlerine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, flexible resistance-based temperature sensors (RTDs) were fabricated from conductive composite filaments using fused deposition modeling (FDM), an additive manufacturing method, and their performance was analyzed. The main objective is to develop low-cost, rapidly producible sensor platforms and to comparatively investigate the temperature sensing performance of different conductive filament types. Two carbon black (CB)-filled thermoplastic filaments were used: polylactic acid (CB-PLA) and acrylonitrile butadiene styrene (CB-ABS). These filaments are a type of thermoplastic polymer. The addition of carbon black to the polymer material results in an electrically conductive composite. The main dimensions of the sensor design are 55 mm in width, 30 mm in height, and 0.30 mm in thickness. Sensors with the same meander geometry were produced using a Creality K1C printer with a layer height of 0.10 mm and 100% infill. Electrical, thermal, and mechanical tests were systematically applied. I–V measurements showed that both sensors exhibited ohmic behavior. The resistance of CB-ABS was approximately 12.5 kΩ, while that of CB-PLA was approximately 23.8 kΩ; CB-ABS is more conductive. In temperature tests (10–90°C), both sensors displayed a positive temperature coefficient. The sensitivity (α) of CB-ABS was calculated as 0.00611 °C⁻¹, and that of CB-PLA as 0.00442 °C⁻¹; thus, CBABS has higher temperature sensitivity. In thermal cycling tests (30–50°C, 5 cycles), CB-ABS showed more stable performance with lower hysteresis, whereas CB-PLA exhibited noticeable deviations. In bending tests (radii of 4.45, 3.25, and 2.45 cm), the resistance of both sensors increased, but under the same strain, CB-ABS showed approximately 3.6 times greater relative resistance change (9.12% vs. 2.56%) than CB-PLA. This indicates that CB-ABS is much more sensitive in strain sensing. In transferability tests, sensors were attached to MDF and plastic surfaces, and no significant change in resistance was observed (below 0.2%). The sensors also worked stably in an application on a glass vial with different water temperatures. In conclusion, it has been demonstrated that flexible, low-cost, and adaptable temperature sensors can be produced using the FDM method. The CB-ABS sensor is more suitable for applications requiring high sensitivity, stability, and repeatability, while CB-PLA, with its higher resistance and lower sensitivity, offers potential for different use cases (e.g., low-power systems). This study contributes to additive manufacturing-based sensor technologies, especially for wearable electronics and surface temperature monitoring systems.