İnsan kaynakları yönetimi açısından ilköğretim müfettişleri, ilköğretim okulu yönetici ve öğretmenlerinin olumlu disiplin yaklaşımına ilişkin düşünceleri
Elemantary school inspectors to the point of human resources management elementary school managers and teachers considerations about positive disciplinary approach
- Tez No: 101736
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Disiplin, olumlu disiplin, eğitim işgörenleri, Discipline, Positive Discipline, Education Employees
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Ill ÖZET İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ AÇISINDAN İLKÖĞRETİM MÜFETTİŞLERİ, İLKÖĞRETİM OKULU YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN OLUMLU DİSİPLİN YAKLAŞIMINA İLİŞKİN DÜŞÜNCELERİ Özdemir Mustafa Yüksek Lisans: Eğitim Yönetimi Denetimi Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Ayhan URAL Temmuz 2001, xiv+ 132 Sayfa Bu çalışmanın amacı, 1999-2000 öğretim yılı itibariyle Ağrı İli'nde görevli ilköğretim müfettişleri ile Ağrı Merkez İlçe'de bulunan ilköğretim okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin,“olumlu disiplin yaklaşımı”na ilişkin düşüncelerini ve bu gruplar arasındaki“olumlu disiplin yaklaşımı”na ilişkin düşünce farklılıklarını ortaya çıkarmaktır. Betimsel nitelik taşıyan araştırmanın evreni, Ağrı İli'nde görevli 16 ilköğretim müfettişi ile Ağrı Merkez İlçe'de bulunan ilköğretim okullarında görev yapan 50 yönetici ve 398 öğretmendir. Araştırmada bilgi toplama aracı olarak anket kullanılmış ve elde edilen bilgiler, frekans, yüzde, tek yönlü varyans analizi ve tukey HSD testinden yararlanılarak çözümlenmiştir. Araştırma bulgusuna dayanılarak ulaşılan sonuçlara göre; ilköğretim müfettişleri, olumlu disiplin özelliklerine ortalama olarak %43.69 oranındaIV“tamamen”ve %33.13 oranında“çok”düzeyinde katılımla,“olumlu disiplin yaklaşımı”nı benimsemektedirler. İlköğretim okulu yöneticileri, olumlu disiplin özelliklerine ortalama olarak %64.06 oranında“tamamen”ve %25.98 oranında“çok”düzeyinde katılımla,“olumlu disiplin yaklaşımı”m yüksek düzeyde benimsemektedirler. İlköğretim okulu öğretmenleri, olumlu disiplin özelliklerine ortalama olarak % 70.27 oranında“tamamen”ve % 21.56 oranında“çok”düzeyinde katılımla,“olumlu disiplin yaklaşımı”m yüksek düzeyde benimsemektedirler. Öğretmen ve yöneticilerin“Olumlu Disiplin Yaklaşımı”na ilişkin düşüncelerinde 0.05 anlamlılık düzeyinde bir fark saptanmamıştır. İlköğretim müfettişlerinin“Olumlu Disiplin Yaklaşımına”ilişkin düşünceleri ile öğretmen ve yöneticilerin“Olumlu Disiplin Yaklaşımına”ilişkin düşünceleri arasında 0.05 anlamlılık düzeyinde, anlamlı bir fark bulunmuştur. Eğitim örgütlerinde çalışan insan kaynağından üst düzeyde yararlanabilmek için“olumlu disiplin”uygulamasına geçilmelidir. Olumlu disiplin uygulaması ile ilgili deneysel araştırmalar yapılarak disiplin sistemi sağlıklı biçimde oluşturulmalıdır. İlköğretim müfettişleri ve yöneticiler, olumlu disiplin uygulaması konusunda eğitilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELEMENTARY SCHOOL INSPECTORS TO THE POINT OF HUMAN RESOURCES MANAGEMENT, ELEMENTARY SCHOOL MANAGERS AND TEACHERS' CONSIDERATIONS ABOUT 'POSITIVE DISCIPLINARY APPROACH.' Özdemir Mustafa M. S., Educational Administration and Supervision Supervision: Yard. Doç. Dr. Ayhan URAL July 2001, xv+132 Pages Aim of this study is to reveal both the considerations and mentality differences about“the positive disciplinary approach”among the elementary school inspectors in Ağrı and teachers and managers working in the center district in Ağrı during the 1999-2000 education period. The sample of this descriptive study is formed of 16 elementary school inspectors in Ağrı and 308 elementary school teachers and 50 managers working in the center district in Ağrı. In the study, survey is used for collecting data and the data is analyzed through frequency, percentage, one-tailed variance analysis and tukey HSD test. According to the results of the research; 43.69% of the elementary school inspectors“completely”and 33.13% of the inspectors“greatly”consider The Positive Disciplinary Approach.VI Besides 64.06% of the elementary school managers“completely”and 25.98% of the managers“greatly”consider The Positive Disciplinary Approach. Furthermore, 70.27% of the elementary school teachers“completely”and 21.56% of the teachers“greatly”consider The Positive Disciplinary Approach. No significant difference is obtained in the considerations of teachers and managers about The Positive Disciplinary Approach in 0.05 confidence level. A significant difference is obtained between the considerations of inspectors and the considerations of teachers and managers about The Positive Disciplinary Approach. To gain the ultimate profit from the human resources of in education organizations The Positive Disciplinary Approach should be adapted. While forming disciplinary system safely empirical researches based on the positive disciplinary approach must be made. Elementary school inspectors and managers should be trained about implementation of positive disciplinary approach.