Örgüt kültürü ve iş tatmini ilişkisi
  1. Tez No: 101735
  2. Yazar: ESRA ERENLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organization, organizational culture, perception, job satisfaction, motivation. 11
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET ÖRGÜT KÜLTÜRÜ ve İŞ TATMİNİ İLİŞKİSİ ERENLER, Esra iktisadi idari Bilimler Fakültesi işletme Bölümü Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIZ 2001, 106 Sayfa Bu araştırmanın amacı; çalışanların, örgütün kültürüne ilişkin uygulamaları nasıl algıladıklarının ve mevcut uygulamalardan tatmin olup olmadıklarının saptanması ve örgüt kültürü ile iş tatmini arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu amaçla; Çalışanların örgütün kültürüne ilişkin uygulamaları algılamaları ile iş tatminleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı, Çalışanların örgüt kültürün ilişkin uygulamaları algılamalarının kişisel değişkenlere (cinsiyet, yaş, öğrenim durumu) göre farklılık gösterip göstermediği, Çalışanların iş tatminine ilişkin algılarının kişisel değişkenlere (cinsiyet, yaş, öğrenim durumu) göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği sorularına cevap aranmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, istatistiki yöntemlerden;yüzde, ortalama, frekans, standart sapma, korelasyon, tek ıııolaylı varyans analizi, t-testi, tukey testi“SPSS for Windows 10.0”paket programından yararlanarak yapılmıştır. Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışanların örgütün kültürüne ilişkin uygulamaları algılamaları ile iş tatminleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Çalışanların örgütün kültürüne ilişkin uygulamaları algılamaları, kişisel değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Çalışanların iş tatminine ilişkin algıları kişisel, değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Anahtar kelimeler : Örgüt.örgüt kültürü, algı, iş tatmini, motivasyon. iv
Özet (Çeviri)
SUMMARY ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE İŞ TATMİNİ İLİŞKİSİ ERENLER, Esra M.S. Department of Management at the School of Economics and Administrative Science Chairman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIZ 2001, 106 Pages The aim of this research was to determine the perceptions of employees about the applications concerning the organizational culture and to examine the relations between organizational culture and job satisfaction. With this purpose, it was designed to answers the questions; Whether there was a relationships between the perceptions of employees about the applications of the organizational culture and their job satisfaction. Whether there was a meaningful difference between the perceptions of employees about the applications of the culture of organization and personal variables (sex, age, education). Whether the perceptions of employees about job satisfaction show a meaningful differentiation according to personal variables (sex, age, education) were researched. In the assessment of data that were obtained from this research; frequency distribution, percentage, mean, standard deviation, correlation, T-test, one way variance analysis and Tukey - test from statistical methods and“SPSS for MS Windows 10.0”package program were used.Results of this research were as follow : There is a meaningful relationships between the perceptions of employees about the applications of the organizational culture and their job satisfactions. Perception of employees about the applications of the organizational culture indicated differentiation according to personal variables. Perceptions of employees about job satisfaction indicated differentiation regarding the personal variables.