Öğretmenlerin sürekli gelişiminde ilköğretim müfettişlerinin rolü
Role of primary education supervisors in the continuous development of teachers
  1. Tez No: 101737
  2. Yazar: İLHAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞADUMAN KAPUSUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ilköğretim müfettişi, danışman, öğretmen, sürekli gelişim vııı, Primary education supervisor, consultant, teacher, continuous development. v
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET ÖĞRETMENLERİN SÜREKLİ GELİŞİMİNDE İLKÖĞRETİM MÜFETTİŞLERİNİN ROLÜ YÜKSEL, ilhan Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Şaduman KAPUSUZOĞLU Ağustos 2001, xx +126 sayfa Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin sürekli gelişiminde ilköğretim müfettişlerinin rolü konusunda, ilköğretim müfettişlerinin ve öğretmenlerin görüşlerini belirlemek, çözüm önerileri geliştirmek ve ilgilileri bilgilendirmektir. Araştırma evrenini; Bolu Millî Eğitim Müdürlüğündeki 25 ilköğretim müfettişi ile Merkez ilçede bulunan toplam 18 ilköğretim okulunda görevli 434 sınıf ve branş öğretmeni oluşturmaktadır. Bu evrenden ilköğretim müfettişlerinin tümü araştırmaya katılırken öğretmenlerden örneklem alınmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen ve aynı soruları içeren 53 soru maddesinden oluşan anket, 66 sınıf öğretmeni ile 42 branş öğretmeni ve 25 müfettiş olmak üzere toplam 133 deneğe uygulanmıştır. Geri dönen 129 anketin hepsi işleme alınmıştır. Elde edilen verilerin yorumlanması aritmetik ortalamalara göre yapılmıştır. Deneklerin cinsiyetlerine göre t-testi, kıdem, öğrenim ve görev durumları tek yönlü varyans analizi ile test edilmiş, farkın a=0.05 düzeyinde anlamlı bulunduğu durumlarda, tukey HSD testinden yararlanılmıştır. vıAraştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: 1. İlköğretim müfettişlerinin“ilköğretimin/derslerin amaçlarının gerçekleştirilmesine katkılarının ”Orta“ düzeyde gerçekleştiği, ”Öğretim yöntem ve ilkelerinin belirlenmesi ve uygulanması“, ”Öğretmenlerin rehberlik/işbaşında yetişmeleri“, ”Yeni öğretim materyallerinin tanıtılıp uygulanması“, ”Yasal düzenlemelerle ilgili değişiklikler konusunda öğretmenlerin bilgilendirilmesi“, ”Öğrenme-öğretmeye ilişkin alandaki yeni gelişme ve değişmelerin tanıtılması“, ”Öğretmenlerin başarı düzeylerinin objektif olarak değerlendirilmesi'Yıe ilişkin katkıları sürekli olarak sağlayamadıkları, bu katkıların“Az”düzeyde gerçekleştiği anlaşılmaktadır. 2.“Öğretmenlerin Sürekli Gelişiminde İlköğretim Müfettişlerinin Rolü”konusuna ilişkin ilköğretim müfettişleri grubunda bir bayan olduğundan cinsiyet değişkenine göre karşılaştırma yapılmamıştır. Öğretmenler grubunda deneklerin cinsiyetlerine göre anlamlı bir fark yoktur. İlköğretim müfettişleri ile öğretmenler gruplarında kıdem ve öğrenim durumlarına göre yapılan tek yönlü varyans analizinde anlamlı fark bulunmamıştır. 3. ilköğretim müfettişleri ile sınıf öğretmenleri ve branş öğretmenleri arasında görev durumlarına göre oc=0.05 düzeyinde anlamlı bir fark vardır. 4. İlköğretim müfettişlerinin soruşturma görevi olmasının, rehberlik görevini etkileme derecesini; ilköğretim müfettişleri“Çok”, sınıf öğretmenleri ile branş öğretmenleri ise“Orta”düzeyde görmektedirler. vıı5. ilköğretim müfettişlerinin öğretmenlerin sicil amiri olmasının, öğretmenlerin sürekli gelişimini etkilemesini; ilköğretim müfettişleri ve sınıf öğretmenleri“Orta”, branş öğretmenleri ise“Az”düzeyde görmektedirler. 6. Rehberlik görevinin üzerinde sicil amirliği ve soruşturma görevi olmayan ilköğretim müfettişlerince yürütülmesini bütün gruplar“Çok”düzeyde istemektedirler. 7. Rehberlik görevinin ilköğretim müfettişleri tarafından değil yalnızca eğitim bilimleri uzmanları tarafından yapılmasını branş öğretmenleri“Tam”, sınıf öğretmenleri“Çok”, ilköğretim müfettişleri ise“Orta”düzeyde istemektedirler. Bu araştırma bulgularına göre; 1. ilköğretim müfettişlerinin sicil amirliği görevinin kaldırılması, 2. Soruşturma görevinin başka müfettişlerce yürütülmesi, 3. Rehberlik görevinin üzerinde sicil amirliği, soruşturma görevi olmayan ilköğretim müfettişleri ve eğitim bilimleri uzmanları tarafından yürütülmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROLE OF PRIMARY EDUCATION SUPERVISORS IN THE CONTINUOUS DEVELOPMENT OF TEACHERS YÜKSEL, İlhan Master of Science, Department of Educational Sciences Supervisor: Ass. Prof. Dr. Şaduman KAPUSUZO?LU August 2001, xx + 126 Pages The purpose of this research is to determine the opinions of primary education supervisors and teachers on the role of primary education supervisors in the continuous development of teachers and to suggest proposals and to acknowledge the authorities. The population of the research is consisted of 25 Primary Education Supervisors working in the Directorate of National Education, 434 teachers (general-class and branch) working in 18 Primary Education Schools in the center of the province Bolu. All of the supervisors are participated in the research and sample has been taken from the teachers.The questionnaire consisted of 53 questions developed by the researcher was applied to 66 general teachers, 42 branch teachers and 25 primary education supervisors, totally 133 people. 129 of them were responded and evaluated.The evaluation of the data were made according to arithmetic means, t-test was applied to the participants by sex; One way analysis of variance was applied to the participants by branch, experience and level of education, Tukey HSD test was applied in the case of difference seen at a=0.05 level. The findings of the research are given below: 1-The range of primary education supervisors' contributions is seen as“moderate”related to the realization of the aims of the primary education/lessons at the primary education; the range of their contributions is seen as“insufficient”related to the determination and application of teaching methods and principles, introducing and application of the new teaching materials, giving information to the teachers related to the differences in legal applications, introducing the new developments and changes seen in the fields of learning - teaching process; evaluation of the teachers' levels of successes regularly and objectively. IV2- Related to the subject titled“Role of Primary Education Supervisors in the Continuous Development of Teachers”, there is only one woman in the supervisors' group. For this reason; comparison wasn't made according to the variable by sex. There is no significant difference by sex in the teachers group. There is no significant difference by experience and level of education in the groups of Primary Education Supervisors and Teachers according to the one way variance analysis. 3-There is a significant difference between the primary education supervisors and general teachers and branch teachers by duty at the level of a=0.05. 4-The supervisors see the degree of the effect of their inspection role on the role of consulting is as high, general teachers and branch teachers see this effect as moderate. 5-The supervisors and general teachers see the effect of being employment register administrator on the continuous development of the teachers see this effect as“sufficient”, branch teachers see this effect as“moderate”. 6-AII of the groups want the supervisors without the roles of employment register administrator and inspector to carry out the consulting duty at best. 7-Branch teachers want the consulting duty to carry out by the experts of educational sciences but not by the supervisors at best. General teachers want this application“very much”, supervisors want this application at the moderate level. According to the results of this research, the following suggestions can be submitted: 1-The elimination of the duty of employment register administration, 2-Execution of inspection role by the other supervisors, 3-Execution of consulting role by the supervisors without the duty of employment register administration and specialists of educational sciences.