Euroscepticism in Turkey : The Discursive Construction of Europe and European Integration
Türkiye'de Avrupa Şüpheciliği: Avrupa ve Avrupa Entegrasyonunun Söylemsel İnşası
- Tez No: 1017373
- Danışmanlar: PROF. DR. JOSETTE BAER, PROF. DR. FRANK SCHIMMELFENNIG
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Avrupa şüpheciliği, Avrupa Birliği, Türkiye, sivil toplum, Oksidentalizm, hegemonya, eleştirel söylem analizi, Euroscepticism, European Union, Turkey, civil society, Occidentalism, hegemony, critical discourse analysis
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıtat Zurıch
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşu liderlerinin Avrupa, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin Avrupa bütünleşme sürecine ilişkin söylemlerinde Avrupa şüpheciliğinin nasıl kurulduğunu incelemektedir. Avrupa şüpheciliği literatürü ağırlıklı olarak siyasal partilere ve kamuoyuna odaklanırken çalışma, araştırma alanını sivil topluma genişletmekte ve Avrupa şüpheciliğini yalnızca Avrupa Birliği'ne yönelik sabit bir destek veya karşıtlık olarak değil, ulusal siyasal mücadeleler içinde şekillenen dinamik bir söylemsel oluşum olarak ele almaktadır. Kuramsal çerçeve, Avrupa şüpheciliği yaklaşımlarını Oksidentalizm ve Gramsci'nin sivil toplum ve hegemonya anlayışıyla birleştirmektedir. Araştırmanın temel verileri, Ocak–Temmuz 2012 tarihleri arasında İstanbul ve Ankara'da, farklı ideolojik, siyasal, dinsel ve kültürel yönelimleri temsil eden sivil toplum kuruluşlarının liderleriyle gerçekleştirilen 30 yarı yapılandırılmış görüşmeden oluşmaktadır. Bulguların içsel geçerliliğini güçlendirmek amacıyla 23 katılımcıya ayrıca anket uygulanmıştır. Veriler önce Mayring'in nitel içerik analiziyle sınıflandırılmış, ardından bağlamı, iktidar ilişkilerini ve söylemsel stratejileri incelemek amacıyla eleştirel söylem analizine tabi tutulmuştur. Çalışma, Türkiye'de sivil toplum söyleminde Avrupa şüpheciliğini biçimlendiren dört temel argümantasyon stratejisi saptamaktadır: Batı ve Avrupa'ya ilişkin ikili Oksidentalist algı, Avrupa Birliği üyelik sürecinin Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından stratejik biçimde kullanıldığı düşüncesi, Avrupa sinizmi ve Avrupa Birliği'nin neoliberal bir proje olarak değerlendirilmesi. Bulgular, Avrupa'ya yönelik tutumların yalnızca ideoloji veya ekonomik çıkarlarla açıklanamayacağını; ulusal hegemonya mücadeleleri, hükümete yakınlık veya muhalefet, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yönelik tutumu ve Batı'ya ilişkin tarihsel imgeler tarafından biçimlendirildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how Euroscepticism is constructed in the discourses of Turkish civil society organisation leaders concerning Europe, the European Union, and Turkey's European integration process. Whereas the literature on Euroscepticism has predominantly concentrated on political parties and public opinion, the study extends the field of inquiry to civil society. It conceptualises Euroscepticism not merely as a fixed position of support for or opposition to the European Union, but as a dynamic discursive formation shaped by domestic political struggles. Its theoretical framework combines approaches to Euroscepticism with Occidentalism and the Gramscian understanding of civil society and hegemony. The primary data consist of 30 semi-structured interviews conducted between January and July 2012 in Istanbul and Ankara with leaders of civil society organisations representing diverse ideological, political, religious, and cultural orientations. To strengthen the internal validity of the findings, a supplementary questionnaire was completed by 23 participants. The material was initially classified through Mayring's qualitative content analysis and subsequently examined through critical discourse analysis in order to identify the contextual conditions, power relations, and discursive strategies involved in the construction of Euroscepticism. The study identifies four principal argumentative strategies in Turkish civil society discourse: a dual Occidentalist perception of Europe and the West; the perceived strategic use of the European Union accession process by the Justice and Development Party; Eurocynicism; and the representation of the European Union as a neoliberal project. The findings demonstrate that attitudes towards European integration cannot be adequately explained by ideology or material interests alone. They are shaped by domestic hegemonic struggles, proximity to or opposition against the governing party, perceptions of the European Union's conduct towards Turkey, and historically embedded representations of the West.