Avrupa Birliği ve Türkiye'de Euroseptisizm: Siyasi partiler düzeyinde bir inceleme
Euroscepticism in the European Union and Turkey: An examination at level of political parties
- Tez No: 375926
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT TEZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Euroseptisizm, Siyasi Partiler, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, AK Parti, CHP, MHP, Euroscepticism, Political Parties, United Kingdom, Czech Republic, France, Germany, JDP, RPP, NMP
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Avrupa kıtasında ekonomik ve siyasi bir güç oluşturmayı amaçlayan Avrupa Birliği, kendisini destekleyen ve kendisine karşı olan kesimleri yaratmıştır. İlk defa 1985'de The Times gazetesinde kelime olarak kullanılan euroseptisizm, 1990'lı yıllardan itibaren Avrupa Birliği'ne karşı olan veya eleştirel yaklaşan kesimleri inceleyen akademik çalışmalarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, Avrupa Birliği ülkelerinde önemli bir etkiye sahip olan ve bütünleşme sürecine muhalefet olarak nitelendirilen euroseptisizm, seçilmiş üye devletlerde ve Türkiye'de siyasi partiler düzeyinde incelenmiştir. Bu bağlamda, euroseptisizmin Türkiye'de ne kadar etkin olduğu sorusuna yanıt aranmıştır. Çalışmada, öncelikle euroseptisizmin teorik çerçevesine değinildikten sonra İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Fransa ve Almanya'daki euroseptisizm ele alınmıştır. Türkiye'deki euroseptisizm ise, 1999-2014 dönemini kapsayacak şekilde, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi üzerinden araştırılmıştır. Birincil ve ikincil kaynakların yoğun bir şekilde kullanıldığı çalışmada ayrıca TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu milletvekilleriyle de derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Sonuç olarak, Avrupa Birliği'nde önemli bir konu olan euroseptisizmin Türkiye'de de etkin bir konuma sahip olduğu ve Türkiye'deki siyasi partilerin Avrupa Birliği'ne bakışını belirlediği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
European Union, aiming to constitute an economical and political power in the European continent, has brought out both its supporters and opponents. Euroscepticism, firstly used in The Times in 1985 as a word, has been intensively started to take place in the academic studies as opposed to or to criticize the European Union since 1990s. In this paper, euroscepticism which has a significant impact on the European Union countries and is described as an opposition to integration process is examined at level of political parties in selected member countries and Turkey. In this context, an answer for the question of how efficient euroscepticism is in Turkey is searched. In the study, euroscepticism in the United Kingdom, Czech Republic, France and Germany is dealt with soon after examining the theoretical framework of euroscepticism. Euroscepticism in Turkey, on the other hand, is investigated considering Justice and Development Party, Republican People's Party and Nationalist Movement Party over the period 1999-2014. In addition to the depth interviews with the deputies in Turkish Grand National Assembly European Union Harmonization Committee, primary and secondary resources are commonly utilized. As a consequence, it is concluded that euroscepticism which is an important issue in the European Union has a crucial position in Turkey as well, and it determines the viewpoint of political parties in Turkey on how they see the European Union.