Öğretmenlerin öğretim programına bağlılıkları ile öğretmen özyeterliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between teachers' commitment to the educational program and teacher self-efficacy
- Tez No: 1017407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN DİLEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özyeterlik, Öğretim Programı, Bağlılık, Öğretmen, Öğretim programları, Öğretmenler, Self-efficacy, Curriculum, Commitment, Teacher, Teaching curriculums, Teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin öğretim programına bağlılıkları ile özyeterlikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir.Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Konya ilinde görev yapan ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim öğretmenleri oluşturmaktadır.Tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenen örneklem ise 1204 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma verileri, Yaşaroğlu ve Manav (2015) tarafından geliştirilen Öğretim Programına Bağlılık Ölçeği ile Schmitz ve Schwarzer (2000) tarafından geliştirilen ve Yılmaz vd. (2004) tarafından Türkçeye uyarlanan Öğretmen Özyeterlik Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır.Elde edilen veriler betimsel istatistikler, Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma bulguları, öğretmenlerin öğretim programlarına olumlu yaklaştıklarını ve özyeterlik algılarının yüksek olduğunu göstermektedir.Ayrıca öğretmenlerin öğretim programına bağlılıkları ile özyeterlikleri arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır.Yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonucunda öğretim programına bağlılığın öğretmen özyeterliğinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve öğretmen özyeterliğindeki varyansın önemli bir bölümünü açıkladığı belirlenmiştir.Cinsiyet, mesleki kıdem ve okul türü gibi demografik değişkenlerin ise özyeterlik ve programa bağlılık üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır.Bu durum, söz konusu tutum ve algıların daha çok bireysel ve çevresel faktörlerle ilişkili olabileceğini göstermektedir.Sonuç olarak, araştırma öğretmenlerin mesleki gelişimleri ve öğretim programlarını uygulamaya yönelik tutumlarının anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.Bulgular doğrultusunda, eğitim politikaları ve hizmet içi eğitim programlarında öğretmenlerin özyeterliklerini ve programa bağlılıklarını destekleyici uygulamalara yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between teachers' commitment to the curriculum and their self-efficacy. The study used descriptive and correlational survey models from quantitative research methods. The population of the study consists of primary, secondary, and high school teachers working in Konya province during the 2024-2025 academic year. The sample, determined using stratified sampling, consists of 1204 teachers. Research data were collected using the Curriculum Commitment Scale developed by Yaşaroğlu and Manav (2015) and the Curriculum Self-Efficacy Scale developed by Schmitz and Schwarzer (2000) and Yılmaz et al. Data were collected using the Teacher Self-Efficacy Scale, adapted into Turkish by (2004). The obtained data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation analysis, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA). The research findings show that teachers have a positive attitude towards the curriculum and have high self-efficacy perceptions. In addition, a positive and significant relationship was found between teachers' commitment to the curriculum and their self-efficacy. As a result of the simple linear regression analysis, it was determined that commitment to the curriculum is a significant predictor of teacher self-efficacy and explains a significant portion of the variance in teacher self-efficacy. Demographic variables such as gender, professional seniority, and school type did not have a significant effect on self-efficacy and curriculum commitment. This situation indicates that these attitudes and perceptions may be more related to individual and environmental factors. In conclusion, the research contributes to understanding teachers' attitudes towards professional development and curriculum implementation. Based on the findings, it is recommended that educational policies and in-service training programs include practices that support teachers' self-efficacy and commitment to the program.