Finansal oranların firma kârlılığı üzerindeki etkisinin araştırılması: Borsa İstanbul gıda ve tekstil firmaları üzerine bir uygulama
The effect of financial ratios on firm profitability: An application on food and textile companies
  1. Tez No: 1017485
  2. Yazar: TUBA YALÇINER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE SAĞLAM BEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul, İşletme sermayesi, İstanbul Stock Exchange, Working capital
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, finansal oranların firma kârlılığı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma kapsamında Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren gıda-içecek ve tekstil-deri sektörüne ait şirketlerin finansal verileri kullanılarak, söz konusu bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin finansal performansları incelenmiştir. Araştırma da bağımlı değişkenler olarak aktif kârlılık oranı, özsermaye kârlılık oranı; bağımsız değişkenler ise likidite göstergeleri, faaliyet göstergeleri ve mali yapı göstergeleri analiz kapsamına alınmıştır. Ayrıca firmaların faaliyet gösterdiği makroekonomik ortamın etkisini değerlendirebilmek için modele üretici fiyat endeksi de dâhil edilmiştir. Araştırmada panel veri analizi yöntemi kullanılmış olup, elde edilen bulgular sektörler arasında farklılıklar bulunduğunu ortaya koymakta ve yapılan analiz sonuçlarına göre, işletme sermayesi bileşenlerinin kârlılık üzerinde değişkenlik göstermekte; özellikle bazı likidite ve faaliyet oranlarının kârlılık üzerinde anlamlı etkiler yarattığı gözlemlenmektedir. Bununla birlikte, finansal yapı göstergelerinin etkilerinin sektörlere göre farklılaştığı da tespit edilmiştir. Makroekonomik değişkenin de modele dahil edilmesiyle birlikte modelin netlik gücünün arttığı ve bazı değişkenlerin istatistiksel olarak daha da anlamlı hale geldiği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, işletme sermayesi yönetiminin firma performansı açısından önemli nitelikte belirleyici olduğunu ortaya koymakta ve finansal karar alma süreçlerinde hem firma içi dinamiklerin hem de makroekonomik değişkenlerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of working capital management on firm profitability. Within the scope of the research, the financial performance of companies operating in the food & beverage and textile & leather sectors listed on Borsa Istanbul was analyzed using their financial data. In the study, return on assets and return on equity were used as dependent variables, while liquidity, activity, and financial structure indicators were included as independent variables. In addition, the Producer Price Index (PPI) was incorporated into the model to evaluate the impact of the macroeconomic environment in which firms operate. Panel data analysis was employed in the research, and the findings reveal that there are differences between sectors. According to the results, the components of working capital management exhibit varying effects on profitability; in particular, certain liquidity and activity ratios were observed to have statistically significant impacts on profitability. Moreover, it was determined that the effects of financial structure indicators differ across sectors. With the inclusion of the macroeconomic variable in the model, the explanatory power of the model increased, and some variables became more statistically significant. The findings indicate that working capital management is an important determinant of firm performance and highlight that both firm-specific dynamics and macroeconomic variables should be jointly considered in financial decision-making processes.