Tarım sektöründe borçlanma: Rize ili çay üreticileri örneği
Debt in the agricultural sector: The case of tea producers in Rize province
- Tez No: 1017511
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KARAÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal borçlanma, Finansal kalkınma, Kalkınmada öncelikli yöreler, Financial borrowing, Prioritised areas on development
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Rize ilindeki çay üreticilerinin gelir düzeyleri, üretim süreçleri ve borçlanma durumlarını analiz etmek amacıyla 2025 yılında saha çalışmaları kapsamında anket ve mülakat yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemi, Rize il merkezi ve bağlı dört ilçede yürütülen saha çalışmaları üzerinden elde edilen birincil verilerle oluşturulurken, basılı ve yayımlanmış kaynaklar ikincil veri olarak kullanılmıştır. Bulgular, çay üreticilerinin gelirlerinin üretim ve yaşam giderlerini karşılamada yetersiz olduğunu ve bu nedenle finansal kurumlardan borçlanmaya açık bir yapıda bulunduğunu göstermektedir. Saha bulguları, borçlanmanın yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal olarak da düzenlenen bir pratik olduğunu ortaya koymaktadır. üretim sürecine ilişkin borçların genellikle olağan, koşullarda kabul edilirken, üretim dışı borçlanma çeşitleri sınırlı kabul edilmektedir. Bununla birlikte banka dışında eş, aile ve dostlardan borçlanmanın devam ettiği görülmektedir. Mekanizasyon kullanımı, işgücü ihtiyacını azaltarak üretim maliyetlerinin önemli bir bileşeni olan işçilik giderlerini düşürmekte ve bu kaleme bağlı borçlanma ihtiyacını sınırlayabilmektedir. Ancak bu etki, üreticilerin finansmana erişimi ve mevcut üretim yapılarıyla yakından ilişkilidir. Bu bulgular, çay üreticilerinin borçlanma pratiklerinin bireysel tercihlerden ziyade, artan girdi maliyetleri, piyasa yapısı ve üretim ilişkilerinin birlikte şekillendirdiği bir çerçevede anlaşılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in 2025 to analyze the income levels, production processes, and indebtedness of tea producers in the province of Rize, using survey and interview methods within the scope of fieldwork. The research sample was constructed based on primary data obtained from field studies carried out in the city center of Rize and four affiliated districts, while printed and published sources were used as secondary data. The findings indicate that the income of tea producers is insufficient to cover both production and living expenses, resulting in a structural tendency toward borrowing from financial institutions. Field evidence also demonstrates that borrowing is not only an economic practice but also a socially embedded one; while debts related to the production process are generally considered normal and acceptable, nonproductive forms of borrowing are regarded as more limited. In addition, borrowing from spouses, family members, and friends continues alongside formal financial channels. The use of mechanization reduces labor demand, thereby lowering labor costs, which constitute a significant component of production expenses, and consequently limiting the need for borrowing associated with this cost item; however, this effect is closely related to producers' access to finance and their existing production structures. Overall, these findings suggest that the borrowing practices of tea producers should be understood not as individual choices, but within a broader framework shaped by rising input costs, market structures, and production relations.