Yetişkinlerde benlik saygısı, öz şefkat ve psikolojik dayanıklılığın; duygu düzenleme güçlükleri üzerindeki yordayıcı rolü
The predictive role of self-esteem, self-compassion, and psychological resilience on emotion regulation difficulties in adults
- Tez No: 1017538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KADRİ GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel duygu düzenleme, Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri, Psikolojik dayanıklılık, Cognitive emotion regulation, Coopersmith Self-esteem İnventory, Hardiness on psychological
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada yetişkinlerde benlik saygısı, öz şefkat ve psikolojik dayanıklılığın duygu düzenleme güçlükleri üzerindeki yordayıcı rolü ile demografik farklılıklar incelenmiştir. İlişkisel tarama ve yordayıcı desende kurgulanan çalışmanın örneklemini, Türkiye'de yaşayan 342 yetişkin (%59,6 kadın, %40,4 erkek) oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde Rosenberg Benlik Saygısı, Öz Şefkat (Kısa Form), Kısa Psikolojik Sağlamlık ve Duygu Düzenleme Güçlüğü-8 ölçekleri kullanılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda; benlik saygısı ile öz şefkat (r=0.560; p<0.001) ve psikolojik dayanıklılık (r=0.466; p<0.001) arasında pozitif yönde orta düzeyde; öz şefkat ile psikolojik dayanıklılık (r=0.625; p<0.001) arasında ise pozitif yönde güçlü düzeyde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Duygu düzenleme güçlüğü ile olan ilişkilerde; benlik saygısının (r=−0.430; p<0.001) negatif yönde orta düzeyde; öz şefkat (r=−0.594; p<0.001) ve psikolojik dayanıklılık (r=−0.517; p<0.001) değişkenlerinin ise negatif yönde güçlü düzeyde anlamlı ilişkilere sahip olduğu belirlenmiştir. Kurulan çoklu doğrusal regresyon modeli, duygu düzenleme güçlüğündeki toplam varyansın %39'unu (R²=0.390; F=73.572; p<0.001) açıklarken; benlik saygısı (β=−0.105; p=0.044), öz şefkat (β=−0.398; p<0.001) ve psikolojik dayanıklılık (β=−0.219; p<0.001) değişkenlerinin her üçünün de güçlüğü negatif yönde anlamlı yordadığı ve en güçlü yordayıcının öz şefkat olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; benlik saygısı, öz şefkat ve psikolojik dayanıklılığın yetişkinlerde duygu düzenleme süreçleri üzerinde koruyucu bir rol üstlendiği ve özellikle öz şefkatin güçlendirilmesine yönelik müdahalelerin bu güçlüklerin azaltılmasında etkili bir yaklaşım olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the predictive role of self-esteem, self-compassion, and psychological resilience on difficulties in emotion regulation in adults, as well as demographic differences. The research was conducted using relational screening and predictive designs among quantitative approaches, with a sample consisting of 342 adults (59.6% female, 40.4% male) living in Türkiye. Data were collected using the Rosenberg Self-Esteem Scale, SelfCompassion Scale (Short Form), Brief Resilience Scale, and Difficulties in Emotion Regulation Scale-8. According to the results of the correlation analysis, significant positive moderate relationships were found between self-esteem and self-compassion (r=0.560; p<0.001) and psychological resilience (r=0.466; p<0.001); whereas a significant positive strong relationship was identified between self-compassion and psychological resilience (r=0.625; p<0.001). Regarding the relationships with difficulties in emotion regulation, it was determined that self-esteem had a significant negative moderate relationship (r=−0.430; p<0.001), while self-compassion (r=−0.594; p<0.001) and psychological resilience (r=−0.517; p<0.001) had significant negative strong relationships. The established multiple linear regression model explained 39% of the total variance in difficulties in emotion regulation (R²=0.390; F=73.572; p<0.001). It was found that self-esteem (β=−0.105; p=0.044), self-compassion (β=−0.398; p<0.001), and psychological resilience (β=−0.219; p<0.001) all significantly predicted the difficulties in a negative direction, with selfcompassion identified as the strongest predictor. Consequently, it was concluded that selfesteem, self-compassion, and psychological resilience play a protective role in the emotion regulation processes of adults, and interventions specifically aimed at strengthening selfcompassion serve as an effective approach to reducing these difficulties.