Akut iskemik priapizm modelinde tadalafilin iskemi reperfüzyon hasarı üzerine olası koruyucu etkilerinin değerlendirilmesi
Assessment of possible protective effects of tadalafil on ischemic reperfusion injury in an acute ischemic priapism model
- Tez No: 1017591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÇOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Priapizm, Tadalafil, Reperfüzyon hasarı, Priapism, Tadalafil, Reperfusion injury
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Akut iskemik priapizm venöz dönüşün bozulmasına bağlı olarak korpus kavernozum içerisinde kan stazı olur ve deoksijenize kanın birikimi olur. Müdahalede gecikirse kavernozal düz kaslarda nekroz, endotelyal hasar, irreversibl korporal fibrozis ve kalıcı erektil disfonksiyon gelişebilmektedir. Birbiriyle ilişkili birçok patofizyolojik mekanizmanın etkisiyle devam eden süreçte reperfüzyonun sağlanması sonrasında iskemi-reperfüzyon hasarı ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte artan reaktif oksijen türleri, lipid peroksidasyonu, inflamasyon ve hücresel apoptoz kavernozal dokuda ek hasara neden olmaktadır. Tadalafil, fosfodiesteraz tip 5 inhibitörleri grubundadır ve nitrik oksit-siklik guanozin monofosfat yolakları üzerinden düz kas gevşemesi sağlayan bir ajandır. Bunun yanında tadalafilin antioksidan, antiinflamatuvar ve endotelyal koruyucu özelliklere sahip olduğu da bildirilmektedir. Deneysel çalışmalarda tadalafilin çeşitli iskemi-reperfüzyon modellerinde oksidatif stresi azalttığı, hücresel hasarı sınırladığı ve doku iyileşmesine katkı sağladığı gösterilmiştir. Bu nedenle tadalafilin akut iskemik priapizm sonrası gelişen iskemi-reperfüzyon hasarı üzerinde koruyucu etkiler gösterebileceği düşünülmektedir. Amaç: Bu çalışmada, sıçanlarda oluşturulan akut iskemik priapizm modelinde tadalafilin iskemi-reperfüzyon hasarı üzerine olası koruyucu etkilerinin histopatolojik açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışmada 350–400 gr ağırlığında erkek Wistar Albino ratlar kullanıldı. Ratlar rastgele dört gruba ayrıldı; gruplara priapizm öncesi, sonrası veya her iki dönemde peroral tadalafil ya da distile su verildi. Akut iskemik priapizm modeli oluşturulduktan sonra reperfüzyon sağlandı ve 1 haftalık tedavi sürecinin ardından penektomi uygulanarak penis doku örnekleri alındı. Elde edilen doku örnekleri histopatolojik açıdan değerlendirildi. İncelemede kavernöz sinüs konjesyonu, inflamatuvar hücre infiltrasyonu, interstisyel ödem, endotelyal hasar, tunika albugineada ayrılma ve/veya hemoraji ile kavernozal düz kas yapısındaki değişiklikler ele alındı. Bu yolla tadalafil uygulamasının iskemi-reperfüzyon hasarı üzerindeki olası koruyucu etkilerinin histopatolojik olarak araştırılması amaçlandı. Bulgular: Çalışmamızda histopatolojik veriler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Özellikle tadalafil uygulanan gruplarda inflamatuvar hücre infiltrasyonu, interstisyel ödem, endotelyal hasar ile tunika albugineada ayrılma ve/veya hemoraji bulgularının kontrol grubuna göre daha düşük düzeyde izlendiği gözlenmiştir. Priapizm öncesi ve sonrası tadalafil verilen gruplarda ve priapizm öncesi disitile su ve sonrası tadalafil verilen gruplarda histolojik hasarın diğer gruplara kıyasla daha az olduğu dikkati çekmiştir. Sonuç: Tadalafilin akut iskemik priapizm/reperfüzyon durumunda kavernozal dokuda gelişebilecek histopatolojik hasarın azaltılmasında koruyucu etki gösterebileceği görüldü. Özellikle priapizm sonrası ve priapizm öncesi-sonrası tadalafil uygulanan gruplarda histolojik hasarın anlamlı düzeyde daha düşük izlenmesi, tadalafilin iskemi-reperfüzyon hasarı üzerine olumlu etkileri olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction In acute ischemic priapism, impaired venous return leads to blood stasis within the corpus cavernosum and the accumulation of deoxygenated blood. If treatment is delayed, necrosis of the cavernous smooth muscle, endothelial damage, irreversible corporal fibrosis, and permanent erectile dysfunction may develop. As the process continues under the influence of numerous interrelated pathophysiological mechanisms, ischemia-reperfusion injury occurs following the restoration of blood flow. During this process, increased levels of reactive oxygen species, lipid peroxidation, inflammation, and cellular apoptosis cause additional damage to the cavernous tissue. Tadalafil belongs to the class of phosphodiesterase type 5 inhibitors and is an agent that induces smooth muscle relaxation via the nitric oxide-cyclic guanosine monophosphate pathways. In addition, tadalafil has been reported to possess antioxidant, anti-inflammatory, and endothelial protective properties. Experimental studies have shown that tadalafil reduces oxidative stress, limits cellular damage, and contributes to tissue healing in various ischemia-reperfusion models. Therefore, it is thought that tadalafil may exert protective effects against ischemia-reperfusion injury developing after acute ischemic priapism. Objective The aim of this study was to evaluate, from a histopathological perspective, the potential protective effects of tadalafil on ischemia-reperfusion injury in an acute ischemic priapism model established in rats. Materials and Methods: In this experimental study, male Wistar Albino rats weighing 350–400 g were used. The rats were randomly divided into four groups; each group was administered oral tadalafil or distilled water before, after, or during both phases of priapism. After an acute ischemic priapism model was established, reperfusion was achieved, and following a 1-week treatment period, penectomy was performed to obtain penile tissue samples. The obtained tissue samples were evaluated histopathologically. The examination focused on cavernous sinus congestion, inflammatory cell infiltration, interstitial edema, endothelial damage, separation and/or hemorrhage in the tunica albuginea, and changes in the cavernous smooth muscle structure. The aim was to investigate, from a histopathological perspective, the potential protective effects of tadalafil administration on ischemia-reperfusion injury. Findings In our study, statistically significant differences were observed between the groups in terms of histopathological findings. In particular, it was observed that the groups treated with tadalafil exhibited lower levels of inflammatory cell infiltration, interstitial edema, endothelial damage, and detachment and/or hemorrhage in the tunica albuginea compared to the control group. It was noted that histological damage was less pronounced in the groups that received tadalafil before and after priapism and in the group that received tadalafil after priapism, compared to the other groups. Result It was observed that tadalafil may have a protective effect in reducing histopathological damage that may develop in cavernous tissue during acute ischemic priapism/reperfusion. In particular, the observation that histological damage was significantly lower in groups treated with tadalafil both before and after priapism, as well as in the post-priapism group, suggests that tadalafil may have beneficial effects on ischemia-reperfusion injury.