Çocuklarda tiroid fonksiyon testi,D vitamini,anemi paneli değerleri ile uyku hijyeni arasındaki ilişki
Relationship between thyroid function test, vitamin D, anemia panel values ​​and sleep hygiene in children
  1. Tez No: 1017638
  2. Yazar: FATMA CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, uyku hijyeni, anemi, D vitamini, Tiroid Fonksiyon Testi, Child, sleep hygiene, anemia, Vitamin D, Thyroid Function Test
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çocuklarda uyku kalitesini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Vitamin ve mineral dengesi, beslenme düzeni, ekran süresi, uyku alışkanlıkları, ebeveyn/bakıcı tutumları bu faktörler arasında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı 1-5 yaş arası çocuklarda anemi paneli, tiroid fonksiyon testleri ve D vitamini düzeyleri ile uyku hijyeni arasındaki ilişkiyi incelemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştımanın evrenini, 15 Nisan-31 Aralık 2025 tarihleri arasında Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi genel pediatri sağlam çocuk polikliniğine rutin kontrol için gelen anemi paneli, Tiroid Uyarıcı Hormon (TSH) ve D vitamini tetkiki istenmiş olan çocuklar ve ebeveynler oluşturmuştur. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu ve Tayside Çocuk Uyku Değerlendirme Formu (TÇUDF) ile elde edilmiştir. Çalışmaya toplam 129 çocuk ve ebeveyni katılmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 26 programına aktarılarak tamamlanmıştır. BULGULAR: Orta/yüksek düzeyde uyku bozukluğu riski bulunan çocukların %53,1'i 1-3 yaş grubunda, %46,9'u 4-5 yaş aralığında yer almaktadır. Çalışmada Tayside çocuk uyku değerlendirme ölçeği grupları arasında çocuğun yaşı, cinsiyeti, anne yaşı, baba yaşı, kardeş sayısı, gündüz uyuma durumu, gündüz uyuma süresi, ortalama uyuma süresi ve yatmadan önce sallanma durumu bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Hemoglobin (HGB) ve Hematokrit (HCT) düzeylerinde gruplar (1-3 yaş, 4-5 yaş) arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Boy, kilo, ebeveynlerin eğitim ve çalışma durumu, gelir durumu, aile tipi ve RDW, MCV, B12, D vitamini, TSH ve Serbest T4 parametreleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Anemi risk grupları arasında anne sütü alma süresi bakımından anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). SONUÇ: Bu çalışmada, 1–5 yaş arası çocuklarda uyku bozukluğu riskinin; çocuğun yaşı ve cinsiyeti, ebeveyn yaşı ve uyku alışkanlıklarının yanı sıra hemoglobin, hematokrit düzeyleri ve anemiye ilişkin bazı biyokimyasal göstergelerle ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Numerous factors influence sleep quality in children, among which vitamin and mineral balance, nutritional patterns, screen time, sleep habits, and parental/caregiver attitudes hold significant importance. This study aims to examine the relationship between sleep hygiene and anemia panel, thyroid function tests, and Vitamin D levels in children aged 1-5 years. MATERIALS AND METHODS: The population of the study consisted of children who visited the general pediatrics well-child outpatient clinic of Sakarya Training and Research Hospital for routine check-ups between April 15 and December 31, 2025, and for whom an anemia panel, Thyroid-Stimulating Hormone (TSH), and Vitamin D tests were requested, along with their parents. The data were obtained using the Descriptive Information Form and the Tayside Child Sleep Questionnaire (TCSQ). A total of 129 children and their parents participated in the study. The data analysis was completed by transferring the data into the IBM SPSS Statistics 26 software. FINDINGS: Among children with a moderate/high risk of sleep disorders, 53.1% were in the 1-3 age group, and 46.9% were in the 4–5 age group. Statistically significant differences were observed among the TCSQ groups in terms of child's age, gender, maternal age, paternal age, number of siblings, daytime napping habits, average sleep duration, and the practice of rocking to sleep (p<0.05). Significant differences were also found in Hemoglobin (HGB) and Hematocrit (HCT) levels between the age groups (1-3 years vs. 4-5 years) (p<0.05). No significant differences were observed regarding height, weight, parents' education and employment status, income level, family type, or the parameters RDW, MCV, B12, Vitamin D, TSH, and Free T4 (p>0.05). Additionally, a significant difference was identified among anemia risk groups in terms of the duration of breastfeeding (p<0.05). CONCLUSION: This study determined that the risk of sleep disorders in children aged 1-5 years is associated with the child's age and gender, parental age, and sleep habits, as well as hemoglobin and hematocrit levels and certain biochemical indicators related to anemia.