Hekimler ve yardımcı sağlık personellerinin ilaç alerjileri hakkında bilgi düzeyinin tanımlanması
Determination of the level of knowledge regarding drug allergies among physicians and allied healthcare personnel
- Tez No: 1017637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDUN GÜRLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İlaç alerjisi, aşırı duyarlılık reaksiyonu, sağlık çalışanları, bilgi düzeyi, anafilaksi, hasta güvenliği, Drug allergy, hypersensitivity reaction, healthcare workers, knowledge level, anaphylaxis, patient safety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İlaç alerjileri; morbidite, mortalite ve sağlık hizmeti maliyetlerini artırabilen önemli reaksiyonlardır. Bu çalışmada sağlık çalışanlarının ilaç alerjilerine ilişkin bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi ve bilgi düzeyini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte planlanan çalışmaya, Bursa ilindeki 3 farklı hastanede görev yapan ve çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 610 sağlık çalışanı dahil edildi. Katılımcılarla yüz yüze görüşülerek 30 sorudan oluşan anket uygulandı. Ankette sosyodemografik özellikler, ilaç alerjilerine yönelik tutumlar ve bilgi düzeyi değerlendirildi. Veriler SPSS 27 programı ile analiz edildi ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 32,5±7,5 yıl olup %43,4'ü hekim, %9,2'si diş hekimi, %42,6'sı hemşire ve %4,8'i sağlık teknikeri idi. Katılımcıların %50'si ilaç alerjileri konusunda eğitim aldığını, %47,5'i ise ilaç alerjileri konusundaki bilgi düzeyinin yeterli olduğunu belirtti. Meslek grupları arasında bilgi puanları açısından anlamlı fark saptandı (p<0,01). Hekimlerin bilgi puanları diğer gruplardan anlamlı olarak daha yüksekti. Katılımcıların %51,1'i ilaç alerjileri konusunda daha fazla eğitim istediğini ifade etti. Eğitim alanların bilgi puanları daha yüksekti (p<0,01). Ayrıca ilaç alerjileri konusunda eğitim aldığını belirten katılımcıların bilgi puanları daha yüksekti. Sonuç: Sağlık çalışanlarının ilaç alerjileri konusunda bilgi eksikliklerinin bulunduğu görüldü. Eğitim düzeyi ve meslek grubu bilgi düzeyini etkileyen önemli faktörlerdi. Düzenli ve standardize eğitim programlarının planlanması, ilaç alerjilerinin erken tanınması ve uygun yönetimi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Drug allergies are significant reactions that can increase morbidity, mortality, and healthcare costs. The aim of this study was to assess healthcare workers' knowledge levels regarding drug allergies and to identify the factors influencing these knowledge levels. Materials and Methods: This cross-sectional, descriptive study included a total of 610 healthcare workers employed at three different hospitals in the province of Bursa who agreed to participate. A 30-item questionnaire was administered through face-to-face interviews with the participants. The questionnaire assessed sociodemographic characteristics, attitudes toward drug allergies, and knowledge levels. Data were analyzed using SPSS 27 software, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the participants was 32.5 ± 7.5 years; 43.4% were physicians, 9.2% were dentists, 42.6% were nurses, and 4.8% were healthcare technicians. Fifty percent of the participants reported having received training on drug allergies, while 47.5% stated that their knowledge level regarding drug allergies was sufficient. A significant difference in knowledge scores was observed among occupational groups (p<0.01). Physicians had significantly higher knowledge scores than the other groups. 51.1% of participants expressed a desire for more education on drug allergies. Those who had received education had higher knowledge scores (p<0.01). Additionally, participants who reported having received education on drug allergies had higher knowledge scores. Conclusion: It was observed that healthcare workers have gaps in their knowledge regarding drug allergies. Educational level and occupational group were significant factors influencing the level of knowledge. The implementation of regular and standardized training programs is crucial for the early recognition and appropriate management of drug allergies.