Karahisar-ı Sahib'de sosyo-ekonomik yapı (1684-1686)
Socio-economic structure in Karahisar-ı Sahib (1684-1686)
- Tez No: 101767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: XVII. Yüzyıl Sonu, Karahisâr-ı Sâhib, Sosyo-Ekonomik Yapı, the end of XVII. Century, Karahisâr-ı Sâhib, Socio-economic structure
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
in YÜKSEK LİSANS TEZ OZETI KARAHİSÂR-I SÂHİB'DE SOSYO-EKONOMİK YAPI (1684-1686) Gürsoy ŞAHİN Tarih Anabilim Dalı Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Nisan 2001 Danışman: Doç.Dr. Mustafa TURAN Osmanlı Devleti'nde gerilemenin başlangıcı genel olarak XVII. yüzyılın sonlan kabul edilmektedir. Devletin gerilemesinin sosyal, iktisadi, askeri ve siyasi olmak üzere bir çok sebebi bulunmaktadır. Karahisâr-ı Sâhib şehri, incelenen dönemde Anadolu Eyaletine bağlı bir sancak merkezidir. Şehir, Batı Anadolu'da yolların kesişme noktasında olmasından dolayı eskiden beri insanları kendisine çekmiş ve her dönemde canlı bir ticaret merkezi olmuştur. XVII. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti'nin Avusturya-Macaristan ile çok uzun süren savaşlara girmesi Karahisâr-ı Sahib'de sosyal hayatı etkilemiştir. Sefer hazırlığı için halktan sürekli vergiler toplandığı gibi sosyo-ekonomik hayatta bazı huzursuzluklar meydana gelmiştir. Bu tarihte Karahisâr-ı Sahib şehrinin tarihi, Osmanlı Devleti'nin genel durumuna ışık tutabilir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT SOCIO- ECONOMIC STRUCTURE IN KARAHÎSÂR-I SÂHİB (1684-1686) Gürsoy ŞAHİN General Turkish History Department Afyon Kocatepe University Social Sciences Institue, April 2001 Advisor: Ass. Prof. Mustafa TURAN The beginning of regression in Ottoman Empire is considered at the end of XVII. century. There are a lot of social, economic, military and politic reasons for the regression of the state. In the examined era, Karahisar-i Sahib city was a sancak center in Anatolian Eyaleti. Since it is located at a place where the roads meet it has attracted people and been a vital trade center. At the end of the XVII. century, long wars between Ottoman State and Austria- Hungaria have affected the social life in Karahisâr-ı Sâhib. Due to the preparetions for the war, some taxes were imposed and some unrests appeared in the socio-economic life. In these dates, the history of Karahisâr-ı Sâhib city might lighten the general situation of Ottoman State.