Hemşirelerin bakım paketlerinin kullanımına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
Determining nurses' opinions on the use of care bundels
  1. Tez No: 1017689
  2. Yazar: MELİSA TURHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım, Hemşirelik Bakımı, Bakım Paketleri, Enfeksiyon Kontrolü, Ventilatör İlişkili Pnömoni, Kateter İlişkili Enfeksiyonlar, Bakım paketi, Intensive Care, Nursing Care, Care Bundles, Infection Control, Ventilator-Associated Pneumonia, Catheter-Related Infect, Care bundle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yapılan bu çalışma, yoğun bakım ünitelerinde sık karşılaşılan hastane enfeksiyonlarını önlemeye yönelik geliştirilen bakım paketlerine ilişkin hemşirelerin bilgi düzeylerini, uygulama davranışlarını ve bu süreçte karşılaştıkları zorlukları değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 02 Ekim 2024 – 02 Aralık 2024 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nin 3. basamak yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, en az 1 yıl yoğun bakım deneyimi olan ve gönüllü katılımı kabul eden 115 hemşire dahil edilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen ve demografik bilgiler ile bakım paketlerine yönelik tutumları içeren anket formu kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi IBM SPSS Statistics 27 programı kullanılarak yapılmış, tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra gruplar arası karşılaştırmalar için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %61.7'si kadın, %73.5'i 26-35 yaş aralığında ve %72.2'si lisans mezunudur. Katılımcıların %54.4'ü bakım paketleri hakkında eğitim almadığını ve %51.8'i daha fazla eğitime ihtiyaç duyduğunu belirtmiştir. Ekip içi işbirliği ve iletişim, hemşirelerin yarısına yakını tarafından (%49.1)“orta derecede”olarak değerlendirilmiştir. Gerekli malzemelere ulaşmada zorluk yaşayanların oranı %50.4'tür. Eğitim düzeyi, mesleki deneyim, çalışılan birim, ekip işbirliği, malzeme erişimi ve uygulama sıklığı gibi değişkenlerin; bakım paketlerinin etkinliğine, uygulanabilirliğine ve hemşirelerin memnuniyetine ilişkin algıları anlamlı düzeyde etkilediği saptanmıştır. Sonuç: Bakım paketlerinin başarısının yalnızca protokollerin teknik yeterliliğine değil, aynı zamanda sürekli eğitimi, kaynak erişimini ve destekleyici bir ekip kültürünü güvence altına alan bütüncül bir kurumsal yapıya bağlı olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluate the knowledge levels, application habits, and challenges faced by nurses regarding care bundles developed to prevent common hospital-acquired infections in intensive care units Material and Method: The research was conducted between October 2, 2024, and December 2, 2024, in the tertiary intensive care unit of Istanbul Faculty of Medicine Hospital. The study included 115 nurses with at least one year of experience in intensive care who voluntarily participated. Data were collected using a questionnaire developed by the researcher, which included demographic information and attitudes towards care bundles. The collected data were analyzed using the IBM SPSS Statistics 27 program; in addition to descriptive statistics, independent sample t-tests and one-way analysis of variance (ANOVA) were used for group comparisons. Results: Of the participating nurses, 61.7% were female, 73.5% were in the 26-35 age group, and 72.2% were university graduates. It was found that 54.4% of the participants had not received training on care bundles, and 51.8% stated they needed more training. Teamwork and communication were rated as“moderate”by nearly half of the nurses (49.1%). The rate of those experiencing difficulty in accessing necessary materials was 50.4%. Variables such as education level, professional experience, work unit, team collaboration, material access, and frequency of application were found to significantly affect perceptions regarding the effectiveness, applicability, and satisfaction with care bundles. Conclusion: It was determined that the success of care bundles depends not only on the technical quality of the protocols but also on a holistic organizational structure that ensures continuous training, resource availability, and a supportive team culture.