Kıymadan Escherichia coli izolasyonu ve antibiyotik direnç profillerinin araştırılması
Isolation of Escherichia coli from minced meat and investigation of their antibiotic resistance profiles
  1. Tez No: 1017688
  2. Yazar: SÜEDA NUR KERİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Biyoloji, Food Engineering, Microbiology, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik dirençliliği, Escherichia coli, Gıda mikrobiyolojisi, Gıda mühendisliği, Gıda zehirlenmesi, Kıyma, Patojenite, Toksisite, Escherichia coli, Food microbiology, Food engineering, Food poisoning, Ground meat, Pathogenicity, Toxicity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Antibiyotik direnci, dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunu olup, Escherichia coli suşlarının gıda kaynaklı patojen olarak rolü giderek artmaktadır. Bu çalışmada, Kırşehir ilindeki yerel market ve kasaplardan toplanan 100 adet kıyma örneğinden 30 adet E. coli izolatı elde edilmiştir. Örneklerin ön zenginleştirmesi TSB besiyerinde yapılmış ve izolasyonlar MacConkey ve EMB agarlarda gerçekleştirilmiştir. İzolatların E. coli olduğu, fizyolojik ve biyokimyasal testler (indol, metil red, Voges-Proskauer, Simmons sitrat) ve Gram boyama ile doğrulanmıştır. Kesin tanı için ise MALDI-TOF MS yöntemi kullanılmış ve tüm izolatlar (%100) E. coli olarak tanımlanmıştır. Elde edilen izolatlarda proteaz ve lipaz aktiviteleri test edilmiş, bazı izolatların bu enzimleri ürettiği bulunmuştur. Hemoliz testlerinde izolatların %46.7'si kanlı agarda hemolitik aktivite göstermiştir. Antibiyotik duyarlılık testlerinde tüm izolatlar ampisiline dirençli bulunmuş, bazı izolatlar diğer antibiyotiklere karşı orta duyarlılık veya direnç göstermiştir. MAR indeksi analizleri, bazı izolatların çoklu antibiyotik direnci (MDR) taşıdığını ortaya koymuştur. Biyofilm testlerinde 30 izolatın 14'ünde (%46.7) biyofilm oluşumu gözlenmiş, bunların bazıları güçlü, bazıları orta ve zayıf biyofilm geliştirmiştir. UV-VIS spektrofotometrik yöntemle yapılan biyofilm analizinde seçilen 5 izolatın tamamı biyofilm pozitif bulunmuştur. Sitotoksisite testlerinde Artemia salina larvaları farklı E. coli konsantrasyonlarına maruz bırakılmış ve LC₅₀ değerleri 23.00 – 129.37 µg/mL aralığında dağılmaktadır. Patojenite testleri ise %100 mortaliteye yol açarken, larvalarda morfolojik ve fizyolojik bozulmalar tespit edilmiştir. Bu bulgular, kıymadan izole edilen E. coli suşlarının antibiyotik dirençli, enzim üretici, biyofilm oluşturabilen ve yüksek patojeniteye sahip olduğunu göstermekte; halk sağlığı açısından taşıdığı riski ve antibiyotik direnç profillerinin izlenmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Antibiotic resistance is significant public health issue globally, with Escherichia coli strains playing increasingly important role as foodborne pathogens. This successful study obtained 30 E. coli isolates from 100 samples collected from local markets and butcher shops in Kırşehir province. Preliminary enrichment of the samples was performed on TSB, and isolations were carried out on MacConkey and EMB agars. The isolates were confirmed as E. coli using current biochemical tests and Gram staining. MALDI-TOF MS was used for diagnosis, and all isolates were identified as E. coli. Protease and lipase activity was tested in the isolates, and some isolates were definitively found to possess these enzymes. Hemolysis tests showed that 46.7% of the isolates exhibited hemolytic activity on blood agar. Antibiotic exchange tests revealed that all isolates were ampicillin-resistant, with some showing moderate or severe resistance to other antibiotics. MAR index analyses reveal that some isolates exhibit multidrug resistance. In biofilm tests, biofilm formation was observed in 14 out of 30 isolates, some developing strong biofilms, others moderate and weak. Biofilm analysis using UV-VIS spectrophotometric methods, all 5 selected isolates showed biofilm-positive temperatures. Cytotoxicity tests, Artemia salina larvae were exposed to different E. coli compartments, and LC₅₀ values ranged from 23.00 to 129.37 µg/mL. Pathogenicity tests resulted in 100% mortality, while morphological and resistant deterioration was detected in the larvae. These findings demonstrate that E. coli strains isolated from curling are antibiotic-resistant, enzyme-producing, biofilm-forming, and highly pathogenic; highlighting the public health risks and the increasing prevalence of antibiotic resistance profiles.