Ebelik öğrencilerinde yapay zeka farkındalığının yapay zeka kaygısına etkisi
The effect of artificial intelligence awareness on artificial intelligence anxiety among midwifery students
- Tez No: 1017694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ farkındalığı, yapay zekâ kaygısı, ebelik öğrencileri, sağlıkta yapay zekâ, teknoloji kaygısı, Yapay zeka, Artificial intelligence awareness, artificial intelligence anxiety, midwifery students, artificial intelligence in healthcare, technology anxiety, Artificial intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, ebelik öğrencilerinde yapay zeka farkındalığının yapay zeka kaygısına etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. YÖNTEM: Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan bu çalışma Kasım 2025-Nisan 2026 tarihleri arasında Türkiye'de yaşayan 386 ebelik öğrencisi ile yürütülmüştür. Çalışmanın analizinde R programlama dili 4.1.3, G*Power 3.1 ve SPSS-22 programı kullanılmıştır. R programlama dili 4.3.1 versiyonu kullanılarak, caret paketi aracılığıyla çeşitli makine öğrenmesi ve derin öğrenme algoritmaları (KNN, SVM (svmRadialSigma), yapay sinir ağları (avNNet, monmlp, neuralnet, pcaNNet), RF (rf), XGBoost (xgbLinear) ve alternatif regresyon yöntemleri (Ridge, Lasso, Elastic Net)) uygulanmıştır. BULGULAR: Yapay zeka farkındalığının yapay zeka kaygı düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonuçları %95 güven aralığında incelendiğinde, modelin istatistiksel olarak anlamlı ve kullanılabilir olduğu belirlenmiştir (F(1,384)=60,044, p<0,001). Yapay zeka farkındalığı, yapay zeka kaygı düzeyindeki toplam varyansın %13,5'ini açıklamaktadır (R²=0,135). Regresyon katsayılarının anlamlılığına ilişkin t testi sonuçları incelendiğinde; yapay zeka farkındalığının yapay zeka kaygısı üzerinde negatif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu saptanmıştır (t=-7,749, p<0,001). SONUÇ: Ebelik öğrencilerinde yapay zekâ farkındalığının yapay zekâ kaygısı üzerindeki etkisi incelenmiş ve elde edilen bulgular doğrultusunda, yapay zekâ farkındalığı ile yapay zekâ kaygısı arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Buna göre, öğrencilerin yapay zekâya ilişkin bilgi ve farkındalık düzeyleri arttıkça, bu teknolojiye yönelik kaygı düzeylerinin anlamlı biçimde azaldığı saptanmıştır. Ebelik eğitiminde yapay zekâ ve dijital sağlık uygulamalarına yönelik içeriklerin müfredata sistematik bir şekilde entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: This study was conducted to examine the effect of artificial intelligence awareness on artificial intelligence anxiety among midwifery students. METHOD: This cross-sectional study was conducted between November 2025 and April 2026 with 386 midwifery students living in Turkey. The analysis utilized the R programming language version 4.1.3, G*Power 3.1, and SPSS 22. Using R version 4.3.1, various machine learning and deep learning algorithms (KNN, SVM (svmRadialSigma), artificial neural networks (avNNet, monmlp, neuralnet, pcaNNet), RF (rf), XGBoost (xgbLinear), and alternative regression methods (Ridge, Lasso, Elastic Net)) were applied. RESULTS: When the results of the simple linear regression analysis conducted to determine the effect of AI awareness on the level of AI anxiety were examined within a 95% confidence interval, the model was found to be statistically significant and valid (F(1,384)=60.044, p<0.001). AI awareness explains 13.5% of the total variance in AI anxiety levels (R² = 0.135). Upon examining the t-test results regarding the significance of the regression coefficients, it was found that AI awareness has a negative and statistically significant effect on AI anxiety (t = -7.749, p < 0.001). CONCLUSION: The effect of artificial intelligence (AI) awareness on AI anxiety among midwifery students was examined, and based on the findings, a statistically significant and negative correlation was identified between AI awareness and AI anxiety. Accordingly, it was found that as students' knowledge and awareness of artificial intelligence increased, their anxiety levels regarding this technology decreased significantly. It is recommended that content related to artificial intelligence and digital health applications be systematically integrated into the midwifery curriculum.