Ebelik öğrencilerinde yapay zeka okuryazarlığının tıbbi yapay zekaya hazır bulunuşluğuna etkisi
The effect of artificial intelligence literacy on midwifery students' readiness for medical artificial intelligence
- Tez No: 1017693
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebelik, öğrenci, yapay zeka, okuryazarlık, hazır bulunuşluk, Midwifery, student, artificial intelligence, literacy, readiness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, ebelik öğrencilerinde yapay zeka okuryazarlığının tıbbi yapay zekaya hazır bulunuşluğuna etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. YÖNTEM: Tanımlayıcı- kesitsel tipte olan bu çalışma Kasım 2025- Nisan 2026 tarihleri arasında Türkiye'de yaşayan 342 ebelik öğrencisi ile yürütülmüştür. Çalışmanın analizinde R programlama dili 4.1.3, G*Power 3.1 ve SPSS-22 programı kullanılmıştır. R programlama dili 4.3.1 versiyonu kullanılarak, caret paketi aracılığıyla çeşitli makine öğrenmesi ve derin öğrenme algoritmaları (KNN, SVM (svmRadialSigma), yapay sinir ağları (avNNet, monmlp, neuralnet, pcaNNet), RF (rf), XGBoost (xgbLinear) ve alternatif regresyon yöntemleri (Ridge, Lasso, Elastic Net)) uygulanmıştır. BULGULAR: Yapay zeka okuryazarlığının yapay zeka hazır bulunuşluk düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonuçları %95 güven aralığında incelendiğinde, modelin istatistiksel olarak anlamlı ve kullanılabilir olduğu belirlenmiştir (F(1,340)=39,361, p<0,001). Yapay zeka okuryazarlığı, yapay zeka hazır bulunuşluk düzeyindeki toplam varyansın %10,4'ünü açıklamaktadır (R²=0,104). Regresyon katsayılarının anlamlılığına ilişkin t testi sonuçları incelendiğinde; yapay zeka okuryazarlığının yapay zeka hazır bulunuşluk düzeyi üzerinde pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu saptanmıştır (t=6,274, p<0,001). Buna göre, yapay zeka okuryazarlığı düzeyi arttıkça yapay zeka hazır bulunuşluk düzeyinin anlamlı düzeyde arttığı belirlenmiştir. SONUÇ: Yapay zeka okuryazarlığı düzeyi arttıkça yapay zeka hazır bulunuşluk düzeyinin anlamlı düzeyde arttığı belirlenmiştir. Yapay zeka okuryazarlığının tıbbi yapay zekaya hazır bulunuşluğuna etkilerine yönelik çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study was conducted to examine the effect of artificial intelligence literacy on midwifery students' readiness for medical artificial intelligence. METHOD: This cross-sectional study was conducted between November 2025 and April 2026 with 342 midwifery students living in Turkey. The analysis utilized the R programming language version 4.1.3, G*Power 3.1, and SPSS 22. Using R version 4.3.1, various machine learning and deep learning algorithms (KNN, SVM (svmRadialSigma), artificial neural networks (avNNet, monmlp, neuralnet, pcaNNet), RF (rf), XGBoost (xgbLinear), and alternative regression methods (Ridge, Lasso, Elastic Net)) were applied. RESULTS: When the results of the simple linear regression analysis conducted to determine the effect of AI literacy on the level of AI readiness were examined within a 95% confidence interval, the model was found to be statistically significant and valid (F(1,340)=39.361, p<0.001). AI literacy explains 10.4% of the total variance in the level of AI readiness (R² = 0.104). Upon examining the t-test results regarding the significance of the regression coefficients, it was found that AI literacy has a positive and statistically significant effect on the level of AI readiness (t=6.274, p<0.001). Accordingly, it was determined that as the level of AI literacy increases, the level of AI readiness increases significantly. CONCLUSION: It has been determined that as the level of AI literacy increases, the level of AI readiness also increases significantly. It is recommended that studies be conducted on the effects of AI literacy on readiness for medical AI.