Ebelik öğrencilerinde kültürlerarası duyarlılık ve empatik eğilimin zenofobiye etkisi
The effect of intercultural sensitivity and empathetic tendancy on xenophobia in midwifery students
  1. Tez No: 1017863
  2. Yazar: ŞULE NUR ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Empati, Kültürlerarası Duyarlılık, Öğrenci, Zenofobi, Öğrenci davranışı, Empathy, Intercultural Sensitivity, Midwifery, Student, Xenophobia, Behavior of student
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu araştırma, Türkiye genelindeki ebelik öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılık ve empatik eğilim düzeylerini belirlemek, bunların sosyodemografik özelliklerle ilişkisini saptamak ve yabancı düşmanlığı (zenofobi) üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. İlgili kavramların zenofobi üzerindeki açıklayıcı rolü; hiyerarşik regresyon, ileri düzey makine öğrenmesi ve SHAP analizi ile değerlendirilmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışma, 22 Eylül 2025 - 11 Ocak 2026 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veri analizinde SPSS 22, G*Power 3.1 ve R programlama dili (caret paketi aracılığıyla KNN, SVM, Yapay Sinir Ağları, RF, XGBoost ve Ridge, Lasso, Elastic Net gibi çeşitli regresyon ve makine/derin öğrenme algoritmaları) kullanılmıştır. BULGULAR: Kurulan hiyerarşik regresyon modeli anlamlı bulunmuş (F(2,318)= 33.784, p<0.001) olup, kültürlerarası duyarlılık ve empatik eğilimin birlikte zenofobi varyansının %17.5'ini (R²=0.175) açıkladığı görülmüştür. Katılımcıların kültürlerarası duyarlılık ve empatik eğilim düzeyleri arttıkça zenofobinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldığı tespit edilmiştir. Makine öğrenmesi analizindeki SHAP değerlerine göre, zenofobiyi belirleyen en önemli değişkenin kültürlerarası duyarlılık olduğu saptanmıştır. SONUÇ: Ebelik öğrencilerinde kültürlerarası duyarlılık ve empatik eğilim arttıkça zenofobi azalmaktadır. Bu kavramların zenofobi üzerindeki etkilerinin daha kapsamlı değerlendirilebilmesi için gelecekte boylamsal çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This research aimed to determine the intercultural sensitivity and empathic tendency levels of midwifery students in Turkey, and to evaluate their effects on xenophobia using hierarchical regression, advanced machine learning, and SHAP analysis. MATERIALS AND METHODS: This descriptive and cross-sectional study was conducted between September 22, 2025, and January 11, 2026. Data were analyzed using SPSS 22, G*Power 3.1, and the R programming language (utilizing the caret package to apply various regression methods and machine/deep learning algorithms such as KNN, SVM, ANNs, RF, and XGBoost). RESULTS: The hierarchical regression model was statistically significant (F(2, 318) = 33.784, p < 0.001), with intercultural sensitivity and empathic tendency collectively accounting for 17.5% of the variance in xenophobia (R² = 0.175). An increase in both intercultural sensitivity and empathic tendency led to a statistically significant decrease in xenophobia levels. According to SHAP values from the machine learning analysis, intercultural sensitivity was identified as the most important predictor of xenophobia. CONCLUSION: Higher intercultural sensitivity and empathic tendency are associated with decreased xenophobia among midwifery students. Conducting longitudinal studies in the future is recommended to more comprehensively evaluate these effects.