Diplotaenia turcica kök ekstraktının tip 2 diyabetik rat pankreası antioksidanlar ve immunohistokimyası üzerine etkisi
The effect of Diplotaenia turcica root extract on antioxidants and immunohistochemistry of the pancreas of type 2 diabetic rats
  1. Tez No: 1017700
  2. Yazar: SİNAN MEAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ÖZDEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diplotaenia turcica, Streptozotosin, Tip 2 Diyabetes Mellitus, Oksidatif Stres, Pankreas
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Biyokimyası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Mean S, Diplotaenia turcica kök ekstraktının Tip 2 diyabetik rat pankreası antioksidanlar ve immünohistokimyası üzerine etkisi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Van, 2026. Bu çalışmada, yüksek yağlı diyet (YYD) ve düşük doz streptozotosin (STZ) ile oluşturulan Tip 2 diyabet (T2DM) modelinde Diplotaenia turcica (DT) kökünden elde edilen alkol (DTA) ve su (DTS) ekstraktlarının biyokimyasal parametreler, pankreas dokusu oksidatif stres belirteçleri, histopatolojik değişiklikler ve insülin immünohistokimyasal ekspresyonu üzerine etkileri araştırıldı. Çalışmada 42 erkek Wistar albino rat kullanılmış ve hayvanlar kontrol (K), diyabet (D), D+DTA, D+DTS, DTA ve DTS olmak üzere altı gruba ayrılmıştır. Tip 2 diyabet modeli oluşturmak amacıyla ratlara iki hafta boyunca YYD verildi. Daha sonra 40 mg/kg STZ intraperitoneal olarak uygulandı. Bu çalışmada T2DM grubunda serum glukoz, kolesterol, trigliserid, LDL kolesterol ve HOMA-IR düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde arttığı, insülin ve HDL kolesterol düzeylerinin ise azaldığı belirlendi (P<0.05). D+DTA ve D+DTS gruplarında T2DM grubuna kıyasla glukoz, total kolesterol, trigliserid ve LDL düzeylerinde anlamlı azalma; insülin ve HDL düzeylerinde ise anlamlı artış saptandı (P<0.05). HOMA-IR düzeyinin yalnızca D+DTS grubunda T2DM grubuna göre belirgin bir azalma gösterdiği tespit edildi. T2DM grubunda kontrol grubuna göre pankreas dokusunda MDA düzeyinin arttığı, GSH düzeyi ve CAT aktivitesinin ise azaldığı belirlendi. D+DTA ve D+DTS gruplarında MDA seviyesindeki artışın azaldığı, ayrıca GSH seviyesi ve CAT aktivitesindeki azalışın arttığı ve bu değişikliğin D+DTS grubunda anlamlı (P<0.05) olduğu tespit edildi. Histopatolojik incelemelerde T2DM grubunda Langerhans adacıklarında atrofi, adacık hücre kaybı ve hiperemi gözlenirken, ekstrakt uygulanan gruplarda bu lezyonların şiddetinin azaldığı saptandı. İmmünohistokimyasal değerlendirmede insülin ekspresyonu T2DM grubunda belirgin şekilde azalırken, özellikle D+DTS grubunda insülin ekspresyonunun arttığı belirlendi. Bu bulgular, D+DTS grubunun D+DTA grubuna kıyasla daha belirgin terapötik etki sergilediğini ve pankreatik hasarın azaltılmasında daha etkili olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, Diplotaenia turcica kök ekstraktlarının T2DM tedavisinde destekleyici doğal ajan potansiyeline sahip olduğunu ve özellikle su ekstraktının etkilerinin ileri deneysel ve klinik çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Mean S, The effect of Diplotaenia turcica root extract on antioxidants and immunohistochemistry of the pancreas of type 2 diabetic rats, Van Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Biochemistry, PhD Thesis, Van, 2026. In this study, the effects of alcohol (DTA) and aqueous (DTS) extracts obtained from the root of Diplotaenia turcica (DT) on biochemical parameters, pancreatic tissue oxidative stress markers, histopathological changes, and insulin immunohistochemical expression were investigated in a Type 2 diabetes mellitus (T2DM) model induced by a high-fat diet (HFD) and low-dose streptozotocin (STZ). A total of 42 male Wistar albino rats were used and divided into six groups: control (C), diabetes (D), D+DTA, D+DTS, DTA, and DTS. To establish the T2DM model, rats were given YYD for two weeks. Then, 40 mg/kg STZ was administered intraperitoneally. In the T2DM group, serum glucose, total cholesterol, triglycerides, LDL cholesterol, and HOMA-IR levels were significantly increased, whereas insulin and HDL cholesterol levels were significantly decreased compared with the control group (P<0.05). Compared with the T2DM group, the D+DTA and D+DTS groups exhibited significant reductions in glucose, total cholesterol, triglyceride, and LDL levels, along with significant increases in insulin and HDL levels (P<0.05). A significant reduction in HOMA-IR was observed only in the D+DTS group compared with the T2DM group. In pancreatic tissue, the T2DM group showed increased malondialdehyde (MDA) levels and decreased glutathione (GSH) levels and catalase (CAT) activity compared with the control group. In the D+DTA and D+DTS groups, the increase in MDA levels was attenuated, while the decreases in GSH levels and CAT activity were reversed, with these changes reaching statistical significance in the D+DTS group (P<0.05). Histopathological examination revealed atrophy of the islets of Langerhans, islet cell loss, and hyperemia in the T2DM group, whereas the severity of these lesions was reduced in the extract-treated groups. Immunohistochemical evaluation demonstrated markedly decreased insulin expression in the T2DM group, while insulin expression was increased, particularly in the D+DTS group. These findings indicate that the D+DTS group exhibited a more pronounced therapeutic effect than the D+DTA group and was more effective in reducing pancreatic damage. In conclusion, this study suggests that Diplotaenia turcica root extracts have potential as supportive natural agents in the treatment of T2DM, and that the effects of the water extract in particular need to be supported by further experimental and clinical studies.