Yoğun bakım ünitesinde yatan kronik böbrek hastalığı olan hastalarda sistemik inflamatuvar yanıt indeksleri ile mortalite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between systemic inflammatory response indices and mortality in patients with chronic kidney disease admitted to the intensive care unit
  1. Tez No: 1017733
  2. Yazar: BETÜL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYMA TAŞTEMUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı - mineral ve kemik bozukluğu, Mortalite, Prognoz, Sistemik inflamatuar yanıt indeksi, Yoğun bakım, Chronic kidney disease-mineral and bone disorder, Prognosis, Systemic inflammatory response index, Intensive care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dahiliye yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) izlenen kronik böbrek hastalığı (KBH) olan bireylerde sistemik inflamatuvar indekslerin kısa dönem mortalite üzerindeki öngörücü değerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip edilen 239 KBH hastası retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, laboratuvar parametreleri, APACHE II mortalite yüzdeleri ve tam kan sayımından elde edilen sistemik inflamatuvar indeksleri (SIRI, NLR, MLR, PLR, SII, AISI) değerlendirildi. Kısa dönem (1 aylık) mortaliteyi etkileyen faktörler Kaplan-Meier ve Cox regresyon analizleri ile araştırıldı; tanısal performans ROC eğrisi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 119'u erkek, 120'si kadın olup, büyük bir kısmı ileri evre (Evre 4-5) KBH hastasıydı. Tek değişkenli Cox regresyon analizinde SIRI, NLR ve MLR'nin mortalite riski ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkili olduğu bulundu. Cinsiyet, KBH evresi ve hemodiyaliz durumuna göre düzeltme yapılarak oluşturulan çok değişkenli Cox regresyon modellerinde, SIRI ve NLR kısa dönem mortalite açısından bağımsız risk faktörleri olarak anlamlılığını korudu. ROC analizinde yalnızca APACHE II mortalite yüzdesinin mortaliteyi ayırt etmede anlamlı olduğu (AUC=0,592), inflamatuvar indekslerin tek başlarına belirgin bir ayırt edicilik göstermediği saptandı. Ayrıca hemodiyaliz uygulanan hastalarda SIRI, SII ve AISI düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulundu. Sonuç: Dahiliye YBÜ'de izlenen kritik KBH hastalarında SIRI ve NLR, demografik ve klinik değişkenlerden bağımsız olarak kısa dönem mortalitenin güçlü yordayıcılarıdır. Rutin hemogramdan ek bir maliyet gerektirmeden hesaplanabilen bu parametreler, klinik şiddet skorlarını tamamlayıcı prognostik araçlar olarak yatak başı değerlendirmeye entegre edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the predictive value of systemic inflammatory indices on short-term mortality in patients with chronic kidney disease (CKD) admitted to the internal medicine intensive care unit (ICU). Materials and Methods: A total of 239 CKD patients followed in the Internal Medicine ICU were retrospectively analyzed. Demographic characteristics, laboratory parameters, APACHE II mortality percentages, and complete blood count-derived systemic inflammatory indices (SIRI, NLR, MLR, PLR, SII, AISI) were evaluated. Factors affecting short-term (1-month) mortality were investigated using Kaplan-Meier and Cox regression analyses; diagnostic performance was examined using ROC curve analysis. Results: The study included 119 males and 120 females, mostly with advanced-stage (Stage 4-5) CKD. In univariate Cox regression analysis, SIRI, NLR, and MLR were significantly associated with mortality risk. In multivariate Cox regression models adjusted for gender, CKD stage, and hemodialysis status, SIRI and NLR remained significant independent risk factors for short-term mortality. ROC analysis showed that only the APACHE II mortality percentage had significant discrimination for mortality (AUC=0.592), while inflammatory indices alone did not demonstrate significant discrimination. Furthermore, SIRI, SII, and AISI levels were significantly higher in patients undergoing hemodialysis. Conclusion: SIRI and NLR are strong predictors of short-term mortality, independent of demographic and clinical variables, in critically ill CKD patients in the ICU. These cost-effective parameters, calculated from routine complete blood counts, can serve as complementary prognostic tools alongside comprehensive clinical severity scores in bedside evaluations.