Avrupa ülkelerinde liderlik tarzı algısının çalışan refahı üzerindeki etkisi: Avrupa Çalışma Koşulları Anketi 2024 verileriyle çok düzeyli bir analiz
The impact of perceptions of leadership style and employee well-being in european countries: A multi-level analysis using data from the European Working Conditions Survey 2024
- Tez No: 1017743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU UĞURLU KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider-üye etkileşimi, Liderlik, Leader-member exchange, Leadership
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme, dijitalleşme ve değişen çalışma koşulları; liderlik tarzlarının çalışanlar üzerindeki etkisini daha görünür hale getirmiştir. Örgütsel davranış literatüründe liderlik tarzı ile çalışan refahı arasındaki ilişkiyi ele alan çalışmalar artmakla birlikte, bu ilişkinin farklı Avrupa ülkeleri arasında nasıl farklılaştığını çok düzeyli bir perspektifle inceleyen ampirik araştırmalar oldukça sınırlıdır. Çalışmanın temel amacı, 35 Avrupa ülkesinde çalışanların liderlik tarzı algılarının bireysel refah düzeyleri (WHO-5 Well-being Index) üzerindeki etkisini incelemek ve bu etkinin ülkeler arasında anlamlı farklılıklar gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Bu bağlamda, çalışmada European Working Conditions Survey (EWCS) kapsamında 2024 yılında Eurofound tarafından gerçekleştirilen ve UK Data Service (UKDS) aracılığıyla erişime açılan EWCS 2024 mikro verileri kullanılmıştır. Veri seti; 27 AB üyesi ülke, 2 EFTA ülkesi (Norveç ve İsviçre) ve 6 AB aday ülkesinden (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan) toplanan toplam 36,644 çalışana ait yanıtları kapsamaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup ikincil veri analizi yaklaşımı uygulanmıştır. EWCS 2024 verileri SPSS (.sav) formatında temin edilmiş ve Python programlama dili aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular hem kuramsal hem de uygulamaya dönük önemli çıkarımlar ortaya koymaktadır. Öncelikle liderlik algısı ile çalışan refahı arasında güçlü ve tutarlı bir pozitif ilişki tespit edilmiştir (γ = 8.665, p < .001) Bir diğer önemli bulgu, çalışan refahındaki farklılıkların yaklaşık %3.9'inin ülke düzeyindeki yapısal etkenlerden kaynaklanmasıdır. Araştırmanın en çarpıcı bulgusu ise liderlikle GSYH arasındaki çapraz düzey etkileşimdir (p < .001). Ekonomik gelişmişliği düşük ülkelerde liderlik algısının refahla olan bağlantısı çok daha kuvvetli çıkmıştır. Neticede bu çalışma, liderlik tarzı algısı ile çalışan refahı arasındaki ilişkinin hem bireysel hem de ülke düzeyinde anlamlı olduğunu kapsamlı biçimde ortaya koymuştur. Çalışmanın bulguları, örgütlerin çalışan refahını artırmak için yönetici geliştirme programlarına yatırım yapmalarının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization, digitalization, and changing working conditions have made the impact of leadership styles on employees more visible. While studies addressing the relationship between leadership style and employee well-being are increasing in the organizational behavior literature, empirical research examining how this relationship differs among different European countries from a multi-level perspective is quite limited. The main objective of this study is to examine the impact of employees' perceptions of leadership style on their individual well-being levels (WHO-5 Well-being Index) in 35 European countries and to determine whether this impact shows significant differences between countries. Accordingly, the study uses microdata from the European Working Conditions Survey (EWCS) conducted by Eurofound in 2024 and made accessible through UK Data Service (UKDS). The dataset includes responses from a total of 36,644 employees collected from 27 EU member states, 2 EFTA countries (Norway and Switzerland), and 6 EU candidate countries (Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Montenegro, North Macedonia, Serbia). This study adopted a quantitative research method and applied a secondary data analysis approach. EWCS 2024 data were obtained in SPSS (.sav) format and analyzed using the Python programming language. Findings yield significant theoretical and practical implications. Firstly, a strong and consistent positive relationship was found between leadership perception and employee well-being (γ = 8.665, p < .001). Also importantly, approximately 3.9% of the differences in employee well-being stem from structural factors at the national level. A salient finding of the study is the cross-level interaction between leadership and GDP (p < .001). In economically less developed countries, the link between leadership perception and well-being was much stronger. Conclusively, this study comprehensively demonstrates that the relationship between leadership style perception and employee well-being is significant at both individual and national levels. Findings underscore the significance of organizations investing in management development programs to improve employee well-being.