Çay (Camellia sinensis) çiçeğinin koi sazan (Cyprinus carpio, Linnaeus, 1758) balıklarında büyüme performansı, bağırsak histomorfolojisi ve mikrobiyotası üzerine etkisi
Effects of tea flower (Camellia sinensis) on growth performance, intestinal histomorphology and microbiota in koi carp (Cyprinus carpio, Linnaeus, 1758)
- Tez No: 1017742
- Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE ARIMAN KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Büyüme, Camellia sinensis, Cyprinus carpio, Growth, Camellia sinensis, Cyprinus carpio
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, koi sazan balığı (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) yemlerine farklı oranlarda [Kontrol (%0), %5 ÇÇT, %10 ÇÇT ve %20 ÇÇT] ilave edilen çay çiçeği (Camellia sinensis) tozunun (ÇÇT), büyüme performansı, karaciğer ve bağırsak histomorfolojisi ile sindirim kanalı mikrobiyota çeşitliliği üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma, başlangıç ortalama canlı ağırlıkları 2,82±0,14 g olan toplam 160 adet koi sazan bireyi ile yürütülmüş ve balıklar hazırlanan deneme yemleriyle 90 gün süreyle beslenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ağırlık artışı (AA), spesifik büyüme oranı (SBO), protein etkinlik oranı (PER), yem değerlendirme oranı (YDO), kondisyon faktörü (KF), visserosomatik indeks (VSI) ve karkas verimi (KV) bakımından gruplar arasında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir (P<0,05). ÇÇT düzeyinin artışıyla birlikte büyüme performansında genel bir azalma meydana gelmiş; özellikle %10 ve %20 ÇÇT gruplarında AA ve SBO değerlerinde düşüş gözlenmiştir. Buna karşın yaşama oranı (YO) bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (P>0,05). Bağırsak histomorfolojik incelemelerinde, ÇÇT katkılı gruplarda villus yüksekliği (VH), lamina propria (LP) kalınlığı ve goblet hücre (GB) sayısında artış belirlenmiştir. Karaciğer histolojik değerlendirmelerinde ise ÇÇT uygulamalarının hepatosit durumunu iyileştirdiği ve vakuoler değişimleri azalttığı gözlenmiştir. Bağırsak mikrobiyota analizlerinde tüm gruplarda baskın bakteriyel filumun Pseudomonadota olduğu belirlenmiş, ÇÇT uygulamalarının bazı bakteriyel filumların nispi bolluklarında değişimlere neden olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, koi sazan yemlerine çay çiçeği tozu ilavesinin yüksek dozlarda büyüme performansı üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu; buna karşılık bağırsak ve karaciğer histomorfolojisi ile bağırsak mikrobiyota kompozisyonu üzerinde olumlu etkiler sağladığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, düşük ve orta düzeylerde ÇÇT kullanımının fonksiyonel yem katkı maddesi olarak değerlendirilme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effects of dietary supplementation of tea flower (Camellia sinensis) powder (TFP) at different concentrations [Control (0%), 5% TFP, 10% TFP, and 20% TFP)] on growth performance, liver and intestinal histomorphology, and intestinal microbiota diversity of koi carp (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) were investigated. The study was conducted using a total of 160 koi carp individuals with an initial mean body weight of 2.82±0.14 g, and fish were fed experimental diets for 90 days. According to the results, significant differences were determined among experimental groups in terms of weight gain (WG), specific growth rate (SGR), protein efficiency ratio (PER), feed conversion ratio (FCR), condition factor (CF), viscerosomatic index (VSI), and carcass yield (CY) (P<0.05). A general decline in growth performance was observed with increasing levels of TFP supplementation, particularly in the 10% and 20% TFP groups, where reductions in WG and SGR values were recorded. However, no significant differences were detected among groups regarding survival rate (SR) (P>0.05). Intestinal histomorphological examinations revealed increases in villus height (VH), lamina propria (LP) thickness, and goblet cell (GC) numbers in TFP-supplemented groups. Histological evaluation of liver tissues indicated that TFP applications improved hepatocyte organization and reduced vacuolar alterations. Intestinal microbiota analyses showed that the dominant bacterial phylum in all groups was Pseudomonadota, while TFP supplementation caused alterations in the relative abundance of certain bacterial phyla. In conclusion, dietary supplementation of tea flower powder at high levels negatively affected growth performance in koi carp, whereas beneficial effects were observed on intestinal and liver histomorphology as well as intestinal microbiota composition. The findings suggest that low and moderate levels of TFP supplementation may have potential as a functional feed additive in koi carp nutrition.