Yapılandırılmış okuryazarlık programının okuma güçlüğü olan öğrencilerin okuma becerilerini geliştirmeye etkisi
The effects of the structured literacy program on reading skills in students with reading difficulties
  1. Tez No: 1017744
  2. Yazar: AKIN BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL ÇELİKTÜRK SEZGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anahtar anlaşma protokolleri, Okuduğunu anlama becerisi, Okuduğunu anlamak, Okuma güçlüğü, Prozodik okuma, İlkokul öğrencileri, Key agreement protocols, Reading difficulty, Prosodic reading, Primary school students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Okuma becerisi, bireyin akademik başarısını ve yaşam boyu öğrenme sürecini etkileyen en temel becerilerden biridir. Bu becerinin ilkokul yıllarında yeterli düzeyde kazanılamaması öğrencilerin gelecek yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Okuma güçlüğü yaşayan öğrencilere okumanın temel bileşenlerini sistematik biçimde ele alan yaklaşımların önemli bir çerçeve sunduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Yapılandırılmış Okuryazarlık yaklaşımına uygun hazırlanan programın, okuma güçlüğü yaşayan ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin okuma becerileri üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırma, tek denekli araştırma yöntemlerinden katılımcılar arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın katılımcılarını ilkokul 3. sınıf düzeyinde öğrenim gören üç öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın uygulamaları 2024-2025 eğitim öğretim yılı birinci döneminde Afyonkarahisar Sinanpaşa ilçesinde bulunan kamuya ait bir ilkokulda gerçekleştirilmiştir. Yapılandırılmış Okuryazarlık yaklaşımını temel alan uygulamalar öğrencilere doğrudan öğretim ile sunulmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında Akyol (2021) tarafından Türkçeye uyarlanan Yanlış Analizi Envanteri, Keskin, Baştuğ ve Akyol (2013) tarafından geliştirilen Prozodik Okuma Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen okuduğunu anlama soruları ve sosyal geçerlik formları kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde nicel veriler için görsel analiz ve Tau-U etki büyüklüğü hesaplamaları kullanılmış, nitel veriler ise betimsel analiz ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulguları, Yapılandırılmış Okuryazarlık Programının kelime tanıma, okuduğunu anlama ve prozodi becerilerini geliştirmede etkili olduğunu göstermektedir. Uygulamalar sonrasında öğrencilerin sesli okuma hataları azalmış, okuma düzeyleri“endişe düzeyi”nden“öğretim düzeyi”ne yükselmiştir. İzleme oturumlarından elde edilen veriler, edinilen becerilerin uygulamalar tamamlandıktan sonra da korunduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca sosyal geçerlik verilerinden elde edilen bulgular, öğretmen ve velilerin çalışmaya yönelik olumlu görüşe sahip olduklarını ve programın ilgi çekici ve uygulanabilir olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, Yapılandırılmış Okuryazarlık Programının çalışmaya katılan okuma güçlüğü olan öğrencilerin okuma becerilerini geliştirmede etkili ve uygulanabilir olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Reading is one of the most fundamental skills that affect an individual's academic success and lifelong learning. Failure to acquire this skill adequately during the primary school years can negatively affect students' future lives. Research suggests that approaches systematically addressing the core components of reading provide an essential framework for students with reading difficulties. This study aimed to examine the effects of an intervention program developed based on the Structured Literacy approach on the reading skills of third-grade students with reading difficulties. To evaluate the effectiveness of the intervention, a multiple-probe design across participants—a single-case research method—was employed. The study was conducted during the fall semester of the 2024–2025 academic year in a public primary school located in the Sinanpaşa district of Afyonkarahisar, Türkiye. The participants were three third-grade students with reading difficulties. The Structured Literacy Program was implemented through direct instruction. Data were collected using the Error Analysis Inventory adapted to Turkish by Akyol (2021), the Prosodic Reading Scale developed by Keskin, Baştuğ, and Akyol (2013), and comprehension questions along with social validity forms developed by the researcher. For the quantitative analysis, visual analysis and Tau-U effect size calculations were employed, while qualitative data were examined through descriptive analysis. The study findings indicated that the Structured Literacy Program was effective in improving word recognition, reading comprehension, and prosodic reading skills. Following the intervention, students' oral reading errors decreased, and their reading levels progressed from the“frustration level”to the“instructional level.”Data obtained from the follow-up sessions revealed that the acquired skills were maintained after the intervention was completed. Furthermore, social validity findings indicated that teachers and parents expressed positive views about the study, emphasizing that the program was engaging and feasible. Overall, these findings demonstrate that the Structured Literacy Program is an effective and practical approach for improving the reading skills of students with reading difficulties.