Bazalt/cam lifi takviyeli hibrit kompozitlerin mekanik performansının değerlendirilmesi ve zımba kayma dayanımının makine öğrenmesi tabanlı tahmini
Mechanical performance and machine learning-based prediction of punch shear strength in basalt/glass fiber reinforced composites
- Tez No: 1017747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL BAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hibrit kompozitler, Yarı-statik penetrasyon, Bazalt Lifi, Cam lifi, Makine öğrenmesi, Doğal elyaf takviyeli kompozit, Hibrit kompozit, Lifli kompozitler, Makine mühendisliği, Makine öğrenmesi yöntemleri, Polimer kompozitler, Punch penetrasyon testleri, Tabakalı kompozit levhalar, Tabakalı kompozitler, Hybrid Composites, Quasi-static penetration, Basalt fiber, Glass fiber, Machine learning, Natural fiber reinforced composite, Hybrid composite, Fiber composites, Mechanical engineering, Machine learning methods, Polymer composites, Punch penetration test, Laminated composite plates, Laminated composites
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, enerji sönümleme ve mekanik performansı optimize eden kompozit yapıların belirlenmesi amacıyla bazalt ve cam lif kumaşlarla takviye edilmiş polimer kompozitlerin yarı-statik penetrasyon ve mekanik davranışları incelenmiştir. Farklı katman dizilimleri ile üretilen bazalt/cam lif hibrit kompozitler yalnızca bazalt ve yalnızca cam lif takviyeli polimer (BFRP ve GFRP) kompozitlerle karşılaştırılmıştır. Mekanik özellikler; yarı-statik penetrasyon testleri (QSPT), çekme testleri, üç nokta eğme ve açık delikli çekme testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. QSPT testleri, konik, ogive ve düz zımba geometrileri ile farklı destek açıklıkları altında gerçekleştirilmiştir. Deney sonuçları, katman diziliminin sönümlenen enerji ve zımba kayma dayanımı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermiştir. Dış katmanında cam lifi bulunan G2B2G2 hibrit kompoziti, konik ve ogive zımba geometrileri için en yüksek sönümlenen enerji değerlerini 8,3 J ve 7,5 J olarak ve en yüksek zımba kayma dayanımı değerlerini sergilemiştir. Düz zımba geometrisinde ise en yüksek maksimum kuvvet 4045 N ve zımba kayma dayanımı 60,9 MPa değerleriyle hibrit olmayan B6 kompozitinde gözlenmiştir. Ayrıca G2B2G2 hibrit kompozit BFRP ve GFRP kompozitlere kıyasla sırasıyla %28 ve %10 daha yüksek eğme dayanımı göstermiştir. Çekme testlerinde en yüksek nihai çekme dayanımı hibrit olmayan B6 kompozitinde elde edilmiş; hibrit kompozitler de GFRP kompozitlere kıyasla daha yüksek çekme dayanımı sergilemiştir. Deneysel verilerin analitik olarak desteklenmesi amacıyla zımba kayma dayanımının tahmin edilmesi için beş farklı makine öğrenmesi modeli uygulanmış; Decision Tree algoritması %4,35 ortalama mutlak yüzde hatayla en düşük tahmin hatasını, XGBoost algoritması ise 1,27 ortalama kare hata ve 0,996 belirleyicilik katsayısıyla en yüksek tahmin doğruluğunu sağlamıştır. Elde edilen bulgular, hibrit katman diziliminin enerji sönümlemeyi ve mekanik performansı önemli ölçüde iyileştirdiğini ve bu tür kompozitlerin darbe dayanımı gerektiren uygulamalarında önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the quasi-static penetration and mechanical behaviors of basalt and glass fiber fabric-reinforced polymer composites were investigated to identify composite configurations that optimize energy absorption and mechanical performance. Basalt/glass fiber hybrid composites produced with different stacking sequences were compared with basalt fiber-reinforced polymer (BFRP) and glass fiber-reinforced polymer (GFRP) composites. Mechanical properties were evaluated using quasi-static penetration tests (QSPT), tensile tests, three-point bending tests, and open-hole tensile tests. The QSPT tests were performed using flat, conical, and ogive punch geometries under different support spans. The experimental results showed that the stacking sequence had a significant effect on the absorbed energy and punch shear strength. The G2B2G2 hybrid composite, with glass fiber on the outer layers, exhibited the highest absorbed energy values of 8.3 J and 7.5 J for the conical and ogive punch geometries, respectively, as well as the highest punch shear strength values. Under the flat punch geometry, the highest maximum force of 4045 N and punch shear strength of 60.9 MPa were observed in the non-hybrid B6 composite. In addition, the G2B2G2 hybrid composite exhibited 28% and 10% higher flexural strength compared to the BFRP and GFRP composites, respectively. In the tensile tests, the highest ultimate tensile strength was obtained for the non-hybrid B6 composite, while the hybrid composites also exhibited higher tensile strength than the GFRP composite. To support the experimental findings analytically, five different machine learning models were applied to predict the punch shear strength; the Decision Tree algorithm achieved the lowest prediction error with a mean absolute percentage error of 4.35%, while the XGBoost algorithm achieved the highest prediction accuracy with a mean squared error of 1.27 and a coefficient of determination of 0.996. The findings demonstrate that the hybrid stacking sequence significantly improves energy absorption and mechanical performance, indicating considerable potential for such composites in impact-resistant applications.