Pirina nanobiyokömür takviyeli CMC hidrojel kompozitlerin toprağın fiziko-kimyasal ve biyolojik özelliklerine etkileri
Effects of CMC hydrogel composites with pomace nano-biochar addition on physico-chemical and biological properties of soil
- Tez No: 1017749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Toprak kalitesininin korunması ve iyileştirilmesi, sürdürülebilir tarımsal üretimin devamlılığı açısından temel bir gerekliliktir. Ancak yoğun tarımsal uygulamalar, organik madde kaybı, su yetersizliği ve toprak yapısındaki bozulumlar, toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik işlevlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmada, nano-biyokömür (NBC) takviyeli karboksimetil selüloz (CMC) hidrojel kompozit sistemlerinin toprak iyileştirme ve tarımsal verimlilik üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmek amaçlandı. Bu tez çalışması kapsamında, ilk olarak biyokömür sentezi gerçekleştirilmiş, ardından bilyeli öğütme (ball milling) yöntemiyle nano-biyokömür elde edilmiştir. Üretilen materyallerin yapısal, morfolojik ve yüzey özellikleri XRD, FTIR ve FESEM analizleri ile karakterize edilmiştir. Karakterizasyon aşamasının ardından, nanobiyokömür takviyeli CMC hidrojel kompozitlerinin toprağın fizikokimyasal ve biyolojik özellikleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla kontrollü laboratuvar koşullarında, her biri ayrı saksılarda yürütülen bir inkübasyon deneyi tasarlanmıştır. Deneysel tasarım kapsamında topraklara Kontrol (K), Biyokömür (BK), Nanobiyokömür (NBK), Karboksi Metil Selüloz Polimeri (CMC) ve CMC/NBK Hidrojel Kompoziti olmak üzere 5 farklı materyal; %0, %0,5, %1, %2 ve %4 olmak üzere 5 farklı dozda ve 4 tekerrürlü olarak uygulanmıştır. Uygulama yapılan toprak örnekleri 30, 60 ve 90 günlük üç farklı inkübasyon periyoduna tabi tutularak, zamana bağlı değişimler detaylıca analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, geleneksel toprak iyileştirme yöntemlerine alternatif olarak nanoteknolojik ve çevre dostu yaklaşımların tarımsal sürdürülebilirlikteki, su tutma ve gübre kullanım verimliliğindeki potansiyelini ortaya koymakta ve gelecekteki akademik çalışmalar ile saha uygulamaları için güçlü bir bilimsel temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Maintaining and improving soil quality is a fundamental requirement for the sustainability of agricultural production. However, intensive agricultural practices, loss of organic matter, water scarcity, and degradation of soil structure adversely affect the physical, chemical, and biological functions of soils. This study aims to comprehensively evaluate the effects of nano-biochar (NBC) reinforced carboxymethyl cellulose (CMC) hydrogel composite systems on soil reclamation and agricultural productivity. Within the scope of this thesis, biochar synthesis was first carried out, followed by the acquisition of nano-biochar via the ball milling method. The structural, morphological, and surface properties of the produced materials were characterized using XRD, FTIR and FESEM analyses. Following the characterization phase, an incubation experiment conducted in separate pots under controlled laboratory conditions was designed to determine the effects of nano-biochar reinforced CMC hydrogel composites on the physicochemical and biological properties of the soil. In the experimental design, 5 different materials—Control (C), Biochar (BC), Nano-biochar (NBC), Carboxymethyl Cellulose Polymer (CMC), and CMC/NBC Hydrogel Composite—were applied to the soils at 5 different doses (0%, 0.5%, 1%, 2%, and 4%) with 4 replications. The treated soil samples were subjected to three different incubation periods of 30, 60, and 90 days, and time-dependent changes were analyzed in detail. The findings reveal the potential of nanotechnological and eco-friendly approaches in agricultural sustainability, water retention, and fertilizer use efficiency as an alternative to conventional soil reclamation methods, providing a strong scientific foundation for future academic studies and field applications.