Gerçek yaşam verileriyle romatoid artritli hastalarda hedefe yönelik tedavi zamanlaması ve diz-kalça protez cerrahisi ilişkisi
Real-world data on the association between targeted therapy timingand knee-hip prosthetic surgery in rheumatoid arthritis patients
- Tez No: 1017750
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT KİRAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Diz protezi, Kalça protezi, Romatoid artrit, Knee prosthesis, Hip prosthesis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu retrospektif kohort çalışmasında, biyolojik ve hedefe yönelik DMARD (b/tsDMARD) tedavisi almış seropozitif romatoid artrit (RA) hastalarında total diz (TKA) ve total kalça artroplastisi (THA) gereksinimi ve bunu belirleyen klinik/tedaviye ilişkin faktörler incelenmiştir. Hacettepe Üniversitesi Romatoloji Polikliniği'nde 1 Ocak 2014-31 Aralık 2024 tarihleri arasında izlenen 1520 b/tsDMARD almış seropozitif RA hastasından, yaş-cinsiyet eşleştirmesi (propensity score matching, 1:2) ile 412 hasta analize dahil edilmiştir. Protez öyküsü %9,2 (n=141) olarak saptanmış; yalnızca diz %55,3, yalnızca kalça %31,9, kombine %12,8 oranındadır. Protez grubunda hastalık süresi daha uzun, VKİ ve obezite prevalansı daha yüksek bulunmuştur. Uzun dönem ortalama CRP, ESH, DAS28, HAQ-DI ve VAS değerleri protez grubunda anlamlı olarak yüksek; kalıcı yüksek CRP (≥ %75 vizitlerde >5 mg/L) ve HAQ-DI >0,5 protez varlığı ile bağımsız ilişkili saptanmıştır (OR=2,25; %95 GA 1,11-4,56; p=0,024 ve OR=3,26; %95 GA 1,20-8,82; p=0,020). RA tanısından cerrahiye medyan süre 11 yıl, cerrahi yaşı medyan 55 yıldır. TNFi kullanımı protez grubunda daha sıktır (özellikle etanercept). Kaplan-Meier analizinde kalıcı yüksek CRP ile cerrahi süresi anlamlı kısalmıştır (p=0,029). Bulgular, b/tsDMARD kullanan seropozitif RA hastalarında kalıcı inflamasyon ve fonksiyonel yetersizliğin eklem destrüksiyonunu hızlandırdığını, erken ve etkin hastalık kontrolünün protez riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this retrospective cohort study, the requirement for total knee (TKA) and total hip arthroplasty (THA) and associated clinical/treatment-related factors were evaluated in seropositive rheumatoid arthritis (RA) patients receiving biologic and targeted synthetic DMARD (b/tsDMARD) therapy. Of 1520 seropositive RA patients followed at Hacettepe University Rheumatology Clinic between January 1, 2014 and December 31, 2024, 412 patients were included after age-gender propensity score matching (1:2). Prosthesis history was 9.2% (n=141); only knee 55.3%, only hip 31.9%, combined 12.8%. Disease duration, BMI and obesity prevalence were higher in the prosthesis group. Long-term mean CRP, ESR, DAS28, HAQ-DI and VAS were significantly higher; persistent high CRP (≥ 75% visits >5 mg/L) and HAQ-DI >0.5 were independently associated with prosthesis presence (OR=2.25; 95% CI 1.11-4.56; p=0.024 and OR=3.26; 95% CI 1.20-8.82; p=0.020). Median time from RA diagnosis to surgery was 11 years, median surgery age 55 years. TNFi use (especially etanercept) was more frequent in the prosthesis group. Kaplan-Meier analysis showed significantly shorter time to surgery with persistent high CRP (p=0.029). Findings indicate that persistent inflammation and functional impairment accelerate joint destruction in b/tsDMARD-treated seropositive RA patients, and early effective disease control may reduce prosthesis risk.