Açık kalp cerrahisi yapılan hastalarda ölçülen kemik yoğunluk değerlerinin peroperatif değışkenlerle olan ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between bone density values and perioperative variables in patients undergoing open-heart surgery
- Tez No: 1017765
- Danışmanlar: PROF. DR. KORAY AK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Açık kalp cerrahisi, fırsatçı bilgisayarlı tomografi, kemik mineral yoğunluğu, mortalite, peroperatif risk, Open-heart surgery, opportunistic computed tomography, bone mineral density, mortality, perioperative risk
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET AÇIK KALP CERRAHİSİ YAPILAN HASTALARDA ÖLÇÜLEN KEMİK YOĞUNLUK DEĞERLERİNİN PEROPERATİF DEĞIŞKENLERLE OLAN İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Amaç: Medyan sternotomi ile elektif açık kalp cerrahisi yapılan hastalarda ölçülen kemik yoğunluk parametreleri ile peroperatif değişkenler ve sonuçlar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2022 – Şubat 2026 tarihleri arasında elektif açık kalp cerrahisi uygulanan ve torakoabdominal bilgisayarlı tomagrafi (BT) görüntülemesi bulunan 479 hasta retrospektif olarak incelendi. Kontrastsız BT'den L1 vertebrada trabeküler atenüasyon (Hounsfield Birimi (HU), sternum trabeküler/kortikal yoğunluk ve sternum kortikal kalınlığı iki bağımsız gözlemci tarafından ölçüldü. Birincil sonlanım noktası erken mortaliteyken ikincil sonlanım noktaları majör advers kardiyovasküler ve serebrovasküler olaylar (MACCE) ve sternum yara komplikasyonu olarak tanımlandı. Kemik yoğunluğunun peroperatif sonuçlar üzerindeki etkisi lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Erken mortalite %8,6 olarak bulundu. L1 vertebrada trabeküler atenüasyon (ayarlı Odds Ratio (OR): 1,56; %95 Güven Aralığı (GA): 1,04–2,36; p=0,033), sternum trabeküler (OR: 1,54; %95 GA: 1,07–2,20; p=0,020) ve sternum kortikal yoğunluk için (OR: 1,24; %95 GA: 1,05–1,45; p=0,009) değerleri çok değişkenli analizde erken mortalite için bağımsız birer öngörücü olarak bulundu. İzole koroner baypas grubunda, L1 HU ≤+160 olmasının erken mortalite için bağımsız bir öngörücü olduğu tespit edilmiştir (OR 4,62; %95 GA: 1,02–20,98; p=0,047). Tek başına EuroScore II'ye kıyasla; L1 HU'nun EuroScore II'ye eklenerek oluşturulan kombine modelin daha iyi bir mortalite öngörücüsü olduğu gösterilmiştir (OR:1,93; %95 GA: 1,32–2,84; p<0,001). Kemik parametreleri sternum komplikasyon ve MACCE için bağımsız öngörücü değildi. Sonuç: Sonuçlarımız BT kemik yoğunluğu değerlerinin kalp cerrahisi yapılan hastalarda önemli mortalite öngörücüsü olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN BONE DENSITY VALUES AND PERIOPERATIVE VARIABLES IN PATIENTS UNDERGOING OPEN-HEART SURGERY Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between bone density parameters measured in patients undergoing elective open-heart surgery via median sternotomy and perioperative variables and outcomes. Materials and Methods: A total of 479 patients who underwent elective open-heart surgery between January 2022 and February 2026 and had thoracoabdominal computed tomography (CT) imaging were retrospectively analyzed. From non-contrast CT scans, trabecular attenuation at the L1 vertebra (Hounsfield Units [HU]), sternal trabecular/cortical density, and sternal cortical thickness were measured independently by two observers. The primary endpoint was early mortality, while secondary endpoints were defined as major adverse cardiovascular and cerebrovascular events (MACCE) and sternal wound complications. The impact of bone density on perioperative outcomes was assessed using logistic regression analysis. Results: Early mortality was found to be 8.6%. In multivariable analysis, L1 vertebral trabecular attenuation (adjusted Odds Ratio (OR): 1.56; 95% Confidence Interval [CI]: 1.04–2.36; p = 0.033), sternal trabecular density (OR: 1.54; 95% CI: 1.07–2.20; p = 0.020), and sternal cortical density (OR: 1.24; 95% CI: 1.05–1.45; p = 0.009) were identified as independent predictors of early mortality. In the isolated coronary bypass group, L1 HU ≤ +160 was an independent predictor of early mortality (OR: 4.62; 95% CI: 1.02–20.98; p = 0.047). Compared with EuroScore II alone, the combined model incorporating L1 HU demonstrated superior predictive ability for mortality (OR: 1.93; 95% CI: 1.32–2.84; p < 0.001). Bone parameters were not independent predictors of sternal complications or MACCE. Conclusion: Our findings suggest that CT-derived bone density values may serve as important predictors of mortality in patients undergoing cardiac surgery.