Farklı baskı parametreleri ve yıkama protokolleri uygulanarak 3 boyutlu yazıcılarla üretilen şeffaf retansiyon plaklarının mekanik, fiziksel özellikleri ve renk stabilitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of mechanical and physical properties and color stability of clear retainers fabricated by three-dimensional printers with different printing parameters and washing protocols
  1. Tez No: 1017791
  2. Yazar: NİLAY KARABULUT AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ BAŞER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Baskı Parametreleri, Renk stabilitesi, Şeffaf Retansiyon Plakları, 3 Boyutlu Yazıcı, 3D Printing, Clear Retainers, Color Stability, Printing Parameters
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı baskı açıları ve yıkama protokolleri uygulanarak üç boyutlu yazıcılarla üretilen şeffaf retansiyon plaklarının renk stabilitesi, eğilme dayanımı ve kimyasal yapı bütünlüğünün karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. SprintRay Pro S DLP yazıcı ile SprintRay Retainer reçinesinden 0, 45 ve 90 derece baskı açılarında numuneler üretildi. Yıkama protokolü olarak izopropil alkol bazlı yıkama (ProWash S) ve ultrasonik temizleyici kullanıldı. Renk ölçümleri VITA Easyshade V spektrofotometre ile kola, kahve, şarap ve distile su solüsyonlarında 24. ve 288. saat ölçüm noktalarında gerçekleştirildi. Eğilme dayanımı, Zwick Z020 evrensel test cihazında üç nokta eğme testiyle belirlendi. Kimyasal yapı analizi, ATR aksesuarlı Shimadzu IRSpirit Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi cihazı ile yapıldı. İstatistiksel değerlendirmede Art ANOVA ve Robust ANOVA kullanıldı. Renk değişimi üzerinde solüsyon türünün etkisi en yüksek bulundu. Şarap solüsyonu en belirgin renk değişimine yol açarken kola ve distile su en düşük renk değişimini oluşturdu. Baskı açısı, yıkama protokolü ve zaman da renk değişimi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkiler gösterdi. Eğilme dayanımı testinde baskı açısının anlamlı etkisi saptandı; 45 derece açıda üretilen numuneler en yüksek eğilme dayanımı değerlerini sergiledi. Yıkama protokolünün eğilme dayanımı üzerindeki etkisi anlamlı bulunmadı. Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi analizi tüm deney koşullarında materyalin kimyasal yapısının korunduğunu ortaya koydu. Üç boyutlu baskıyla üretilen şeffaf retansiyon plaklarında renk stabilitesini en çok solüsyon türü etkilemekte; kromojen içerikli solüsyonlar klinik açıdan anlamlı renk değişimine neden olmaktadır. Baskı açısının hem renk stabilitesi hem de mekanik özellikler üzerinde belirleyici rolü bulunmaktadır. Klinik açıdan öngörülebilir sonuçlar elde etmek için baskı parametrelerinin ve yıkama protokollerinin standartlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to comparatively evaluate the color stability, flexural strength, and chemical structural integrity of clear retainers fabricated by three-dimensional printing using different printing angles and washing protocols. Specimens were produced from SprintRay Retainer resin using a SprintRay Pro DLP printer at printing angles of 0, 45, and 90 degrees. Isopropyl alcohol-based washing (ProWash S) and ultrasonic cleaning were used as washing protocols. Color measurements were performed with a VITA Easyshade V spectrophotometer in cola, coffee, wine, and distilled water solutions at 24-hour and 288-hour time points. Flexural strength was determined by a three-point bending test using a Zwick Z020 universal testing machine. Chemical structural analysis was performed using a Shimadzu IRSpirit Fourier-transform infrared spectroscopy device equipped with an attenuated total reflectance accessory. Art ANOVA and Robust ANOVA were used for statistical evaluation. The effect of solution type on color change was found to be the highest. Wine solution caused the most pronounced color change, while cola and distilled water resulted in the least. Printing angle, washing protocol, and time also showed statistically significant effects on color change. In the flexural strength test, a significant effect of printing angle was detected; specimens produced at a 45-degree angle exhibited the highest flexural strength values. The effect of the washing protocol on flexural strength was not found to be significant. Fourier-transform infrared spectroscopy analysis revealed that the chemical structure of the material was preserved under all experimental conditions. Color stability of three-dimensionally printed clear retainers is most affected by solution type, and chromogenic solutions cause clinically significant color change. Printing angle plays a decisive role in both color stability and mechanical properties. Standardization of printing parameters and washing protocols is recommended to achieve clinically predictable outcomes.