Kanser kaşeksisinde malnutrisyon ve düşük kas kuvvetinin değeri
The value of malnutrition and low muscle strength in the diagnosis of cancer cachexia
  1. Tez No: 1017792
  2. Yazar: SENA KAZDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Onkoloji, Nutrition and Dietetics, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Kaşeksi, Kas Kuvveti, Kas Kütlesi, Malnutrisyon, Malnütrisyon, Cancer, Cachexia, Muscle Strength, Muscle Mass, Malnutrition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme (iç Hastalıkları) Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kanser kaşeksisi, iskelet kası kütlesi ve fonksiyonunun kaybı ile karakterize olan, yaşam kalitesini ve sağkalımı olumsuz etkileyen multifaktoriyel bir sendromdur. Sarkopenide kas kuvvetindeki azalmanın kas kütlesi kaybına kıyasla daha erken dönemde ortaya çıkmasından ötürü çalışmamızın amacı, kanser kaşeksisinde malnutrisyon ve düşük kas kuvvetinin tanısal değerini ortaya koymak, kas kuvvetindeki kaybı eş zamanlı olarak kas kütlesindeki kayıp ile karşılaştırmaktır. Yöntem: Araştırmaya Kasım 2024 - Mart 2025 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Nütrisyon ile Onkoloji Enstitüsü Polikliniklerinde takip edilen 161 gönüllü onkoloji hastası (99 erkek, 62 kadın) dahil edilmiştir. Hastaların nutrisyonel durumları MNA-SF ve GLIM kriterleri ile; kas kütlesi apendiküler iskelet kası indeksi (ASMI-BIA) ile; kas kuvveti el dinamometresi ile ve performans kapasitesi 4m yürüme hızı ile değerlendirilmiştir. Kanser kaşeksisi tanısında Fearon (2011) ve ASCO (2020) kriterleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 60,0±15,0 yıl olup, en sık görülen kanser türleri kolon (%37,3) ve mide (%23,0) kanseridir. Fearon kriterlerine göre hastaların %52,8'inde, ASCO kriterlerine göre ise %52,2'sinde kaşeksi saptanmıştır. Popülasyonun %70,8'inde (n=114) kas kuvveti düşük bulunurken, yalnızca %3,3 (n=5)'ünde kas kütlesi (ASMI) düşük saptanmıştır. GLIM ile MN ve düşük kas kuvveti (%74,2 sensitivite, %74,6 spesifisite) birlikteliğinin kaşeksi tanısını tespit etmede en başarılı kombinasyon olduğu anlaşılmıştır. MN + düşük kas kütlesi (ASMI) kombinasyonları, kaşeksi tespitinde istatistiksel olarak anlamlı sonuç vermemiştir. Sonuç: Çalışmamız, onkolojik hastalarda kas kuvvetindeki azalmanın kas kütlesindeki azalmadan çok daha erken ve yaygın olduğunu göstermektedir. Düşük kas kuvveti ve malnütrisyon birlikteliği kaşeksinin erken dönemde teşhis edilmesine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: muscle mass and function, negatively affecting quality of life and survival. Since the decline Cancer cachexia is a multifactorial syndrome characterized by the loss of skeletal in muscle strength occurs earlier than the loss of muscle mass in sarcopenia, the aim of this study was to investigate the diagnostic value of malnutrition and low muscle strength in cancer cachexia and to compare the loss of muscle strength with the loss of muscle mass. Methods: followed at the Clinical Nutrition and Oncology Institute outpatient clinics of Istanbul Faculty A total of 161 volunteer oncology patients (99 males and 62 females) who were of Medicine between November 2024 and March 2025 were included in the study. Nutritional status was assessed using the Mini Nutritional Assessment-Short Form (MNA-SF) and the Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) criteria. Muscle mass was evaluated using the appendicular skeletal muscle mass index (ASMI-BIA), muscle strength was measured with a hand dynamometer, and physical performance was assessed using the 4- meter gait speed test. Fearon (2011) and ASCO (2020) criteria were used for the diagnosis of cancer cachexia. Results: types were colorectal cancer (37.3%) and gastric cancer (23.0%). According to the Fearon The mean age of the participants was 60.0 ± 15.0 years. The most common cancer criteria, 52.8% of the patients were diagnosed with cachexia, while the prevalence was 52.2% according to the ASCO criteria. Low muscle strength was detected in 70.8% (n=114) of the population, whereas low muscle mass (ASMI) was identified in only 3.3% (n=5). The combination of malnutrition according to GLIM criteria and low muscle strength showed the best performance in identifying cachexia, with a sensitivity of 74.2% and a specificity of 74.6%. Combinations including malnutrition and low muscle mass (ASMI) did not yield statistically significant results in detecting cachexia. Conclusion: common and occurs earlier than the decline in muscle mass among oncology patients. The Our findings demonstrate that the decline in muscle strength is much more coexistence of low muscle strength and malnutrition may facilitate the early diagnosis of cancer cachexia.