Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran olgularda akut koroner sendrom tanısı koyma ve mortalite tahmininde HE-MACS skorunun T-MACS, GRACE ve HEART skoru ile karşılaştırılması
Comparison of the HE-MACS score with T-MACS, GRACE and HEART scores in diagnosing acute coronary syndrome and predicting mortality in patients presenting to the emergency department with chest pain
  1. Tez No: 1017804
  2. Yazar: ALİ İSKAN ULUÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: göğüs ağrısı, AKS, mortalite, HE-MACS, T-MACS, GRACE, HEART, chest pain, ACS, mortality, HE-MACS, T-MACS, GRACE, HEART
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Akut koroner sendromlar tüm dünya genelinde kardiyovasküler nedenli mortalite ve morbiditenin önemli nedenlerinden biridir. Çalışmamızda, acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda HE-MACS, T-MACS, GRACE ve HEART skorlama sistemlerinin, AKS tanısı koyma ve 1 aylık mortaliteyi öngörmedeki etkinliklerinin değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız 10.04.2025 ile 10.10.2025 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne göğüs ağrısı ile başvuran 478 hasta ile prospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya katılmaya onay veren hastaların vital bulguları, anamnezleri, fizik muayene bulguları, kan tetkiklerinin sonuçları ve EKG bulguları kaydedildi. Bu verilerden HE-MACS, T-MACS, GRACE ve HEART skorları hesaplandı. Hastaların başvurudaki sonlanımı ve 30 günlük mortalite sonucu, çalışmaya dahil edilen hastalardan alınan onam ile telefon aracılığıyla iletişime geçilerek elde edildi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapıldı. BULGULAR: HE-MACS ve T-MACS skorlarına göre çok düşük ve düşük risk grubunda bulunan hastalarda AKS riskinin düşük olduğu, orta ve yüksek risk grubu olarak tanımlanan hasta grubunda AKS riskinin yüksek olduğu görüldü. HE-MACS skoru ile mortalite riski arasında anlamlı ilişki saptanmadı. T-MACS skorunda çok düşük ve düşük risk grubu olarak tanımlanan hastalarda mortalite riskinin düşük olduğu, orta ve yüksek risk grubu olarak tanımlanan hastalarda mortalite riskinin yüksek olduğu görüldü. HEART ve GRACE skorları arttıkça hastaların AKS ve mortalite riskinin arttığı saptandı. SONUÇ: Çalışmamızda HE-MACS skorunun çok düşük ve düşük riskli olan hasta gruplarında AKS ve mortaliteyi dışlamada başarılı olduğu saptandı. Bu sonuç HE-MACS skorunun acil serviste güvenli taburculuk kararlarında güçlü bir dışlama aracı olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Ancak AKS tanısında en yüksek tanısal doğruluğun T-MACS skoru ile sağlandığı, bunu HEART skorunun izlediği ve her iki skorun tanısal performans açısından HE-MACS ve GRACE skorlarına üstün olduğu görüldü. Mortalitenin öngörülmesinde ise GRACE skorunun diğer skorlara kıyasla daha yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip olması, bu skorun prognostik değerlendirmede belirleyici rolünü ortaya koymaktadır. Bulgularımız, tek bir risk skoruna dayalı yaklaşım yerine, tanısal süreçte T-MACS ve HEART skorlarının, prognostik değerlendirmede ise GRACE skorunun önceliklendirildiği bütüncül bir klinik yaklaşımın hasta yönetimini daha güvenli ve etkin hale getireceğini göstermektedir. Bu sonuçlar, acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda kombine risk skoru kullanımının klinik karar verme süreçlerine anlamlı katkı sağlayabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Acute coronary syndromes are a major cause of cardiovascular mortality and morbidity worldwide. This study aimed to evaluate the effectiveness of the HE-MACS, T-MACS, GRACE, and HEART scoring systems in diagnosing ACS and predicting 1-month mortality in patients presenting to the emergency department with chest pain. MATERIAL AND METHOD: Our study was conducted prospectively with 478 patients who applied to the Health Sciences University Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic with chest pain between 10.04.2025 and 10.10.2025. Patients who volunteered to participate in the study signed an informed consent form. Vital signs, anamnesis, physical examination findings, blood test results and ECG findings of patients who volunteered to participate in the study were recorded. HE-MACS, T-MACS, GRACE and HEART scores were calculated from this data. The patients outcome at admission and 30 day mortality results were obtained by telephone contact with the patients included in the study, with their consent. The data obtained were used in statistical analyses to determine the success of the scoring systems and their superiority over each other. RESULTS: According to HE-MACS and T-MACS scores, the risk of ACS was low in patients in the very low and low-risk groups, and high in the moderate and high-risk groups. No significant relationship was found between HE-MACS score and mortality risk. In the T-MACS score, the risk of mortality was low in patients in the very low and low-risk groups, and high in those in the moderate and high-risk groups. As HEART and GRACE scores increased, the risk of ACS and mortality increased. CONCLUSION: In our study, the HE-MACS score was found to be successful in ruling out ACS and mortality in patients classified as very low and low risk. This finding suggests that the HE-MACS score can be used as a reliable exclusion tool for safe discharge decisions in the emergency department. However, the highest diagnostic accuracy for ACS was achieved with the T-MACS score, followed by the HEART score, both of which demonstrated superior diagnostic performance compared to the HE-MACS and GRACE scores. In terms of mortality prediction, the GRACE score exhibited higher sensitivity and specificity than the other scoring systems, highlighting its decisive role in prognostic assessment. Our findings indicate that, rather than relying on a single risk score, a comprehensive clinical approach prioritizing the T-MACS and HEART scores for diagnostic evaluation and the GRACE score for prognostic assessment would result in safer and more effective patient management. These results support the use of combined risk scoring systems in patients presenting to the emergency department with chest pain to enhance clinical decision-making processes.