Lingual retainerların istenmeyen diş hareketlerini önlemedeki etkinliği ve risk faktörlerinin 3 boyutlu analizi
Three-dimensional analysis of the effectiveness of lingual retainers in preventing unwanted tooth movements and associated risk factors
  1. Tez No: 1017806
  2. Yazar: AYÇA UYGUÇ BEKÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET PALA MUTLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnterproksimal redüksiyon, İstenmeyen diş hareketleri, Mandibular keser açısı, Ortodontik retansiyon, Sabit lingual retainer, Üç boyutlu dijital analiz, Orthodontic retention, fixed lingual retainer, unwanted tooth movements, mandibular incisor inclination, interproximal reduction, three-dimensional superimposition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortodontik tedavi sonrasında mandibular anterior bölgeye uygulanan sabit lingual retainerlara rağmen meydana gelen istenmeyen diş hareketlerini üç boyutlu (3B) dijital analiz yöntemiyle değerlendirmek ve bu hareketlerle ilişkili olabilecek risk faktörlerini araştırmaktır. Çalışma retrospektif olarak yürütülmüş ve her biri 59 hastadan oluşan çalışma ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Tedavi sonu (T1) ve retansiyon dönemi (T2) üç boyutlu dijital modelleri süperimpoze edilerek mandibular anterior dişlerde meydana gelen konumsal değişiklikler incelenmiştir. Potansiyel risk faktörleri olarak tedavi sonu mandibular keser açısı (IMPA), interproksimal redüksiyon (IPR) uygulaması ve ark formu değerlendirilmiştir. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, aktif tedavi süresi ve retansiyon süresi açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Çalışma grubundaki hastaların %81,4'ünde IMPA değerinin 95°'nin üzerinde olduğu belirlenmiş ve artmış IMPA ile istenmeyen diş hareketleri arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,001). Benzer şekilde, IPR uygulanmayan hastalarda istenmeyen diş hareketleri daha yüksek oranda görülmüş ve bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,004). Ark formu açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,099). Diş hareketleri değerlendirildiğinde, sagittal düzlemde en sık retroklinasyon, vertikal düzlemde ise ekstrüzyon gözlenmiş; rotasyonel hareketlerin daha düşük oranlarda meydana geldiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, sabit lingual retainer varlığına rağmen mandibular anterior bölgede istenmeyen diş hareketleri oluşabilmektedir. Artmış mandibular keser eğimi ve IPR uygulanmamış olması bu hareketlerle ilişkili önemli risk faktörleri olarak belirlenirken, ark formunun anlamlı bir etkisi gösterilememiştir. Bu bulgular, sabit lingual retainer varlığına rağmen mandibular anterior bölgede istenmeyen diş hareketlerinin meydana gelebileceğini ve retansiyon dönemindeki stabilitenin yalnızca retainer varlığı ile açıklanamayacağını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate unwanted tooth movements occurring in the mandibular anterior region despite the presence of fixed lingual retainers following orthodontic treatment and to investigate potential risk factors associated with these movements. This retrospective study was conducted at the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Karadeniz Technical University. A study group and a control group, each consisting of 59 patients, were established. Three-dimensional digital models obtained at the end of treatment (T1) and during the retention period (T2) were superimposed to evaluate positional changes in the mandibular anterior teeth. Mandibular incisor inclination (IMPA), interproximal reduction (IPR), and arch form were assessed as potential risk factors. No significant differences were found between the groups regarding age, sex, active orthodontic treatment duration, or retention period (p > 0.05). In the study group, 81.4% of the patients had an IMPA value greater than 95°, and a significant association was found between increased IMPA and unwanted tooth movements (p < 0.001). Similarly, unwanted tooth movements were observed more frequently in patients who had not undergone IPR, and this relationship was statistically significant (p = 0.004). No significant difference was found between the groups with respect to arch form (p = 0.099). Evaluation of tooth movements revealed that retroclination was the most common movement in the sagittal plane, whereas extrusion was the most frequently observed movement in the vertical plane. Rotational movements occurred at lower frequencies. In conclusion, unwanted tooth movements may occur in the mandibular anterior region despite the presence of fixed lingual retainers. Increased mandibular incisor inclination and the absence of IPR were associated with these movements, whereas arch form showed no significant effect. These findings suggest that stability during the retention period cannot be explained solely by the presence of the retainer.