Laparoskopık kolesistektomi yapılan hastalarda ameliyat öncesi ve ameliyattan bir ay sonra serum elektrolitleri, nötrofil-lenfosit oranı ve trombosit-lenfosit oranlarının karşılaştırılması
Comparison of serum electrolytes, neutrophil-lymphocyte ratio, and platelet-lymphocyte ratio pre-operative and one month post-operative in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 1017817
  2. Yazar: ABDULKADİR SAFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolesistit, Nötrofil/lenfosit oranı, Trombosit/lenfosit oranı, Cholecystitis, Neutrophil/lymphocyte ratio, Platelet/lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Semptomatik safra taşı hastalığı ve akut kolesistit, cerrahi pratiğinde en sık karşılaşılan ve erken müdahale edilmediğinde morbiditesi yüksek olabilen acil durumlardandır. Bu çalışmanın temel amacı, laparoskopik kolesistektomi(LC) uygulanan hastalarda preoperatif Nötrofil-Lenfosit Oranı (NLR) ve Trombosit-Lenfosit Oranı (PLR) gibi parametrelerin hastalığın şiddetini öngörmedeki prediktif değerini belirlemek ve cerrahi stres ile karbondioksit pnömoperitonyumunun erken (postoperatif 1. gün) ve geç (postoperatif 1. ay) dönem laboratuvar bulguları üzerindeki dinamik etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, kliniğimizde safra taşı hastalığı nedeniyle lc uygulanan toplam 529 hasta dahil edilmiştir (yaş ortalaması 54,36; %64,08 kadın). Hastaların 491'i kronik kolesistit, 38'i ise akut kolesistit tanısı alarak opere edilmiştir. Olguların preoperatif, postoperatif 1. gün ve 1. ay tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri (KCFT) ve biyokimyasal parametreleri analiz edilmiştir. vi Bulgular: Preoperatif değerlendirmede, akut kolesistit grubunda NLR, nötrofil sayısı ve KCFT seviyeleri kronik kolesistit grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Postoperatif 1. günde, cerrahi travma ve artmış intraabdominal basınca sekonder gelişen geçici splanik hipoperfüzyonun etkisiyle her iki grupta da lökositoz, NLR ve PLR'de dramatik bir sıçrama ile aspartate aminotransferaz(AST) ve alanin aminotransferaz(ALT) enzimlerinde belirgin yükseliş izlenmiştir. Aynı dönemde endotelyal geçirgenlik artışına (kapiller kaçış) bağlı olarak albümin ve kalsiyum(Ca) düzeylerinde anlamlı düşüş saptanmıştır. Postoperatif 1. ay kontrollerinde ise, akut grupta kısmi yüksekliği devam eden PLR ve bazı kolestaz enzimleri haricinde, tüm inflamatuvar ve hepatik parametrelerin preoperatif bazal seviyelerine dönerek normalleştiği tespit edilmiştir. Sonuç: Rutin ve düşük maliyetli kan sayımından elde edilen NLR ve PLR, akut kolesistitin şiddetini öngörmede klinisyene yol gösteren güçlü biyobelirteçlerdir. Laparoskopik kolesistektomi, postoperatif ilk 24 saatte masif bir sistemik inflamatuvar yanıt ve geçici hepatoselüler disfonksiyon yaratsa da; bu fizyolojik stres tablosu birinci ayın sonunda kalıcı bir hasar bırakmaksızın tam bir hücresel homeostaz ve restitüsyon ile sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Symptomatic gallstone disease and acute cholecystitis are among the most frequently encountered surgical emergencies in clinical practice, carrying a high risk of morbidity if early intervention is not performed. The primary objective of this study is to determine the predictive value of preoperative parameters, such as the Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR) and Platelet-to-Lymphocyte Ratio (PLR), for predicting disease severity in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Furthermore, we aimed to investigate the dynamic effects of surgical stress and carbon dioxide pneumoperitoneum on early (postoperative day 1) and late (postoperative month 1) laboratory findings. Materials and Methods: A total of 529 patients (mean age 54.36; 64.08% female) who underwent laparoscopic cholecystectomy for gallstone disease in our clinic were included in this prospective study. Among the patients, 491 were operated on with a diagnosis of chronic cholecystitis, and 38 with acute cholecystitis. Complete blood counts, liver function tests (LFTs), and biochemical parameters were analyzed preoperatively, on postoperative day 1, and at postoperative month 1. Results: In the preoperative evaluation, NLR, neutrophil count, and LFT (ALP, AST, GGT, bilirubin) levels were significantly higher in the acute cholecystitis group than in the chronic cholecystitis group. On postoperative day 1, secondary to surgical trauma and viii increased intra-abdominal pressure causing transient splanchnic hypoperfusion, leukocytosis, a dramatic spike in NLR and PLR, and a marked elevation in AST and ALT enzymes were observed in both groups. Concurrently, significant decreases in albumin and calcium levels were observed due to increased endothelial permeability (capillary leak). At the postoperative month 1 follow-up, except for PLR and certain cholestasis enzymes that remained partially elevated in the acute group, all inflammatory and hepatic parameters had returned to their preoperative basal levels, indicating complete normalization. Conclusion: NLR and PLR, which can be easily derived from routine, cost-effective complete blood counts, serve as powerful biomarkers that help clinicians predict the severity of acute cholecystitis. Although laparoscopic cholecystectomy triggers a massive systemic inflammatory response and transient hepatocellular dysfunction in the first 24 postoperative hours, this physiological stress resolves with complete cellular homeostasis and restitution at the end of the first month, leaving no permanent damage.