Farklı patlar ile doldurulan dişlerin kök kanal tedavisi yenileme işleminde kullanılan farklı retreatment eğelerinin etkinliğinin araştırılması
Comparative evaluation of the efficacy of different retreatment file systems in the removal of root canal filling materials from teeth obturated with different sealers
  1. Tez No: 1017816
  2. Yazar: NEZİHE AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SİNAN EVCİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Retreatment, ProTaper Universal Retreatment, Mtwo Retreatment, RetreatOne, AH Plus, MTA Fillapex, BioRoot Flow, SEM, kalan dolgu materyali, Retreatment, ProTaper Universal Retreatment, Mtwo Retreatment, RetreatOne, AH Plus, MTA Fillapex, BioRoot Flow, SEM, residual filling material
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Farklı kanal dolgu patları ile doldurulan kök kanallarında kullanılan retreatment sistemlerinin dolgu materyalini uzaklaştırma etkinliği, işlem süreleri ve kalan materyalin bölgesel dağılımının değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Toplam 72 adet tek köklü, tek kanallı mandibular premolar diş kullanıldı ve örnekler 9 gruba ayrıldı. Kanallar AH Plus, MTA Fillapex ve BioRoot Flow ile dolduruldu. Bekletme sonrası dolgu, ProTaper Universal Retreatment, Mtwo Retreatment ve RetreatOne ile uzaklaştırıldı, süre kaydedildi. Örnekler ikiye ayrılarak her grupta 16 kesit elde edildi, SEM ile incelendi ve kalan materyal skorlandı. Veriler analiz edildi. Bulgular: Hiçbir sistem dolgu materyalini tamamen uzaklaştıramadı. En iyi sonuç ve en kısa süre ProTaper Universal Retreatment'ta, en düşük etkinlik ve en uzun süre Mtwo Retreatment'ta bulundu. RetreatOne iki sistem arasında yer aldı. En az kalıntı MTA Fillapex'te, en fazla AH Plus'ta görüldü. En fazla kalıntı apikaldeydi. Sonuç: Dolgu materyalinin uzaklaştırılması sistem ve kanal patına bağlıdır. ProTaper Universal Retreatment daha etkin bulunurken, Mtwo Retreatment daha düşük performans göstermiştir. AH Plus daha zor, MTA Fillapex daha kolay uzaklaştırılmıştır. Hiçbir sistem tam temizlik sağlayamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study evaluated filling removal efficacy, procedure times, and regional residual material distribution in root canals filled with different sealers. Materials and Methods: A total of 72 single-rooted mandibular premolars were divided into 9 groups. The canals were filled with AH Plus, MTA Fillapex, and BioRoot Flow. Fillings were removed using ProTaper Universal Retreatment, Mtwo Retreatment, and RetreatOne. Specimens were examined under SEM and scored for remaining material. Data were statistically analyzed. Results: No system completely removed the filling material. ProTaper Universal Retreatment showed the best results and shortest procedure time, while Mtwo Retreatment showed the lowest efficacy and longest procedure time. RetreatOne showed intermediate results. The least residual material was observed in MTA Fillapex, and the highest in AH Plus and apically. Conclusion: Removal depends on the system and sealer. ProTaper was more effective, Mtwo less effective. AH Plus was harder to remove, MTA Fillapex easier. Complete cleanliness was not achieved.