Ebelik öğrencilerinin kültürlerarası innatal bakım deneyimleri: Fenomenolojik bir yaklaşım
Intercultural intrapartum care experiences of midwifery students: A phenomenological approach
  1. Tez No: 1021062
  2. Yazar: EZGİ ALTUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASİYE KOCATÜRK, DR. MERVE ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum deneyimi, ebelik öğrencileri, kültürel duyarlılık, intrapartum bakım, transkültürel bakım, Birth experience, midwifery students, cultural sensitivity, intrapartum care, transcultural care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme ve artan göç hareketleri nedeniyle doğum bakımında kültürel duyarlılık sağlık hizmetlerinin temel bileşenlerinden biri hâline gelmiştir. Bu çalışma, ebelik öğrencilerinin farklı kültürel geçmişlere sahip gebelere yönelik intrapartum bakım deneyimlerini fenomenolojik desen doğrultusunda incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma, Ekim 2025 – Aralık 2025 arasında Türkiye'nin farklı bölgelerindeki ebelik bölümlerinde öğrenim gören ve farklı kültürel geçmişe sahip gebelere yönelik intrapartum bakım deneyimi bulunan 22 ebelik öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiş, veri doygunluğuna ulaşıldığında veri toplama sonlandırılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış derinlemesine bireysel görüşmelerle toplanmış; ses kayıtları yazılı metne dönüştürülerek MAXQDA programında tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin kültürlerarası bakım sürecinde yaşadıkları iletişim sorunları, dil bariyerleri, kültürel farklılıklardan kaynaklanan bakım uygulaması tereddütleri, mahremiyet ve etik ikilemler ile geliştirdikleri baş etme yöntemleri değerlendirilmiştir. Bulgular, öğrencilerin empati geliştirme, güven ilişkisi kurma ve kadın merkezli bakım sunma konusunda deneyim kazandıklarını; buna karşın yanlış anlaşılma, kültürel değerlere istemeden saygısızlık etme ve etkili iletişim kuramama kaygıları yaşadıklarını göstermiştir. Ayrıca kültürel ritüeller, doğuma yönelik farklı tutumlar, cinsiyet rolleri bakım uygulamalarını doğrudan etkilediği belirlenmiştir. Öğrencilerin tercüman desteğinin yetersizliği nedeniyle iletişim güçlüğü yaşadıkları ve klinik rehberlik gereksinimi duydukları saptanmış; öğrencilerin süreç sonunda önyargılarını sorguladıkları ve kültürel farkındalık geliştirdikleri belirlenmiştir. Çalışmanın, kültürlerarası bakım yeterliliğinin geliştirilmesinde simülasyon, klinik uygulama ve yapılandırılmış danışmanlık süreçleriyle desteklenen eğitim yaklaşımlarının önemini ortaya koyduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization and increasing migration have made culturally sensitive maternity care an essential component of contemporary healthcare services. This study was conducted to explore midwifery students' experiences of providing intrapartum care to pregnant women from diverse cultural backgrounds using a phenomenological research design. The study was carried out between October and December 2025 with 22 midwifery students enrolled in midwifery departments across different regions of Türkiye who had experience providing intrapartum care to women from culturally diverse backgrounds. Participants were selected through purposive sampling, and data collection was concluded upon reaching data saturation. Data were collected through semi-structured, in-depth individual interviews. Audio recordings were transcribed verbatim and analyzed using thematic analysis with the MAXQDA software program. The study examined students' experiences regarding communication difficulties, language barriers, uncertainty in implementing culturally appropriate care practices, privacy and ethical dilemmas, and the coping strategies they developed throughout the care process. The findings revealed that students gained valuable experience in developing empathy, establishing trust, and providing woman-centered care. However, they also reported concerns about misunderstandings, unintentionally disrespecting cultural values, and difficulties in establishing effective communication. Furthermore, cultural rituals, differing attitudes toward childbirth, and gender roles were found to directly influence intrapartum care practices. Students experienced significant communication challenges due to inadequate interpreter support and expressed the need for greater clinical guidance. The findings also indicated that students critically reflected on their own biases and developed increased cultural awareness throughout the process. The study highlights the importance of educational approaches supported by simulation-based training, clinical practice, and structured mentorship in strengthening cultural competence among future midwives.