Tulatromisin etken maddesinin sıvı kromatografisi ile miktar tayini ve safsızlık tayini analitik metot validasyonu çalışması
Method validation for the quantitative and impurity determination of tulathromycin active substance using liquid chromatography
- Tez No: 1017871
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE BAL ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: HPLC, Tulatromisin, Tulathromycin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Tulatromisin, fermantasyon yoluyla elde edilen yarı sentetik bir makrolid antibiyotiktir ve veteriner hekimlikte özellikle solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan, uzun etkili bir ajandır. Makrolidler bakteriyel ribozoma bağlanarak protein sentezini baskılar ve bakteriyostatik etki gösterir. Tulatromisin, başta sığır ve domuzlarda görülen çeşitli solunum yolu patojenlerine karşı in vitro aktiviteye sahiptir; ancak bazı izolatlarda yüksek minimum inhibitör konsantrasyon değerleri bildirilmektedir. Makrolidlere karşı direnç; ribozomal mutasyonlar, 23S rRNA metilasyonu (MLSB tipi çapraz direnç), enzimatik inaktivasyon ve aktif ilaç akışı gibi mekanizmalarla gelişebilmektedir. Ayrıca tulatromisinin immünmodülatör ve antienflamatuar etkileri de bulunmaktadır. Bu çalışmada, tulatromisin için HPLC-DAD-UV yöntemi kullanılarak yeni bir analiz metodunun optimizasyonu ve validasyonu gerçekleştirilmiş; doğrusallık, kesinlik, doğruluk, sağlamlık, çözelti stabilitesi ve seçicilik parametreleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tulathromycin is a semi-synthetic macrolide antibiotic obtained by fermentation and is a long-acting agent used in veterinary medicine, especially in the treatment of respiratory tract infections. Macrolides bind to the bacterial ribosome, suppress protein synthesis and show bacteriostatic effect. Tulathromycin has in vitro activity against various respiratory tract pathogens, especially in cattle and pigs; however, high minimum inhibitory concentration values have been reported in some isolates. Resistance to macrolides may develop by mechanisms such as ribosomal mutations, 23S rRNA methylation (MLSB-type cross-resistance), enzymatic inactivation and active drug efflux. In addition, tulathromycin has immunomodulatory and anti-inflammatory effects. In this study, a new analysis method for tulathromycin was optimised and validated using HPLC-DAD-UV method and its linearity, precision, accuracy, robustness, solution stability and selectivity parameters were evaluated.