İzmir'de değişik yaş gruplarında nazoferingieal Streptococcus pneumoniae taşıyıcılığı ve çeşitli antibiyotiklere duyarlılık durumu
Nazopharyngeal Streptococcus pneumoniae colonization and antibiotic resistance rate in different age groups in İzmir
- Tez No: 157894
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM ÇAKIR, YRD. DOÇ. DR. MİNE ERDENİZMENLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Microbiology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pnömokok, Streptococcus pneumoniae, nazofarinks, kolonizasyon, antibiyotik direnci 71, Pneumococcus, Streptococcus pneumoniae, nasopharynx, colonization, antibiotic resistance 72
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET İzmir ilinde değişik yaş gruplarında nazofaringeal S. pneumoniae taşıyıcılığı ve çeşitli antibiyotiklere duyarlılık durumu S. pneumoniae; pnömoni, menenjit, otitis media, sepsis gibi ciddi infeksiyonlara neden olmaktadır. Yaptığı hastalıkların sıklığı antibiyotik öncesi döneme göre azalmakla birlikte, artan antibiyotik direnç oram nedeniyle hala önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olmaya devam etmektedir. Özellikle erken çocukluk ve ileri yaş gruplarında pnömokoklara bağlı olarak gelişen invaziv hastalıklar ağır seyretmektedir. S. pneumoniae, doğumdan kısa bir süre sonra çocukların nazofarinksine yerleşebilmekte ve bunların bir kısmı hastalığa yol açmaktadır. Toplumda pnömokok taşıyıcılığının ve antibiyotik direncinin saptanması, risk faktörlerinin belirlenmesi gereklidir. Bu öngörü ile uygun protokoller hazırlanacak ve hastalık gelişirse başarıyla sağaltım gerçekleştirilecektir. Gereksiz antibiyotik kullanımının sona ermesiyle hem direnç gelişimi ve yayılımı önlenecek, hem de ekonomiye katkı sağlanacaktır. Sunulan bu çalışmada; toplu yaşam merkezlerini paylaşan değişik yaş gruplarında, nazofaringeal pnömokok taşıyıcılığım, bu pnömokokların penisilin ve diğer antibiyotiklere direncini ve olgularda taşıyıcılığa etki eden değişik risk faktörlerini belirlemeyi amaçladık. Çalışma, Mart 2003 -Şubat 2004 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Anaokulu, üniversite öğrenci yurdu, askeri kışla ve huzurevi grubunun her birinden 216 kişi olmak üzere toplam 864 kişi çalışmaya alındı. Nazofaringeal taşıyıcılık 98 (%11.3) kişide saptandı. Gruplarda taşıyıcılık oranlan sırasıyla %13.9, %7.4, %9.7, %14.4 olarak belirlendi. Okul öncesi çocukluk yaş grubu ve 60 yaş üstünde taşıyıcılık oranlan anlamlı derecede yüksek bulundu. Son bir ay içinde üst ve alt solunum yolu infeksiyonu geçirme ile son üç ay içinde antibiyotik kullanmamn taşıyıcılık oranını arttırdığı görüldü. Nazofarinksten soyutlanan pnömokokların, %38.8'inde orta düzey penisilin direnci, %50'sinde TMP-SMX direnci, %24.5'inde tetrasiklin direnci, %22.4'ünde eritromisin direnci ve %15.3'ünde klindamisin direnci saptandı. Yüksek düzey penisilin direncine rastlanmadı. Seftriakson, levofloksasin, moksifloksasin, telitromisin, vankomisin, linezolid ve kinupristin/dalfopristine dirençli köken bulunmadı. 60 yaş üstünde penisiline dirençli pnömokok taşıyıcılığı, diğer yaş gruplanna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Son bir ay içinde üst solunum yolu infeksiyonu geçirme ile son üç ay içinde antibiyotik kullanmanın penisiline dirençli pnömokok taşıyıcılık oranını arttırdığı görüldü. 70S. pneumoniae kökenlerinde, penisilin ve çoklu ilaç direncinin ortaya çıkması ve bir çok ülkede hızla artması nedeniyle, toplumların kendi taşıyıcılık ve direnç durumunu bilmesi ve sağaltımın bu bilgiler doğrultusunda yönlendirilmesi gereklidir. Pnömokokların infeksiyon etkeni olarak saptandığı durumlarda antibiyotik duyarlılık testleri hemen yapılmalı ve sağaltım buna göre düzenlenmelidir. Direnç oranlarındaki artışın önüne geçebilmek için uygunsuz ve gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesine yönelik sağlık politikaları geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Nasopharyngeal S. pneumoniae colonization and antibiotic resistance rate in different age groups in İzmir S. pneumoniae causes severe diseases such as pneumonia, meningitidis, otitis media and sepsis. The frequency of the diseases due to S. pneumoniae is decreased with antibiotic use but because of increasing antibiotic resistance it still causes mortality and morbidity. Especially in early childhood and old ages the invasive pneumococcal diseases' prognosis is poor. 5. pneumoniae can colonize nasopharynx of the children early after delivery and some of the strains causes disease. It is important to obtain pneumococcal colonization, antibiotic resistance and risk factors in order to prepare suitable protocols and give succesfuU treatment when disease occurs. In this study, 216 individuals from each of the nursery school, dormitory, military and nursing home groups between March 2003-February 2004 were admitted to the study. Nasopharyngeal colonization was obtained in 98 people 11.3 %. In the groups the colonization rates were 13.9 %, 7.4 %, 9.7 %, 14.4 % respectively. In the preschool group and over 60 years old group colonization rate is found high. The pneumococcus isolated from nasopharynx had, intermediate penicillin, TMP-SMX, tetracycline, erythromycin, clindamycin resistance rates 38.8 %, 50 %, 24.5 %, 22.4 %, 15.3% respectively. We didn't obtain high penicillin, ceftriaxone, levofloxacin, moxifloxacillin, telythromycin, vancomycin, linezolid and quinupristin/dalfopristin resistance. Penicillin resistant pneumococcal colonization was high over 60 years old, which was statistically important. Having upper respiratory tract infection in the last 1 month and antibiotic usage in the last 3 months increased penicillin resistant pneumococ colonization rate. Because penicillin and multiple resistance can be seen in pneumococcal strains and this can be obtained in many countries, the publics' own colonization and resistance rate have to be investigated and treatments must be given accordingly.