Akut KOAH alevlenmesinde Çorum Göğüs Hastalıkları Hastanesinde kullanılan iki farklı antibiyotiğin maliyet-etkinlik analizi üzerinde bir çalışma
A study of cost effectiveness analysis of two different antibiotic treatments using in Çorum Breast Diseases Hospital on acute exacerbation of COPD
  1. Tez No: 242709
  2. Yazar: EMRAH BİLGENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBİN ÖZÇELİKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Farmakoekonomi, Akut KOAH Alevlenmesi, Farmakoekonomik Analizler, Telitromisin, Sefezaolin Na, Pharmacoeconomics, Acute Exacerbation of COPD, Pharmacoeconomic Analysis, Telithromycin, Cephazoline Na
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Geliştirilen birçok yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin maliyetleri teknolojileri ile aynı oranda artmıştır. Sağlık hizmetlerine artan talep ilaç ve sağlık harcamalarını artırmaktadır. Ancak, bir noktadan sonra harcamaların artması sağlık statüsünde herhangi bir değişime etki etmemektedir. Üreticiler insanların sağlık statülerine olan zaaflarını kullanarak daha çok parayı harcamaları için çaba göstermektedirler. Bu çabalar sağlık harcamalarının düzenli bir şekilde artmasına neden olmuştur.Artan bu maliyetler hükümetleri ulusal sağlık politikaları geliştirmek zorunda bırakmıştır. İlacın fiyatı üzerinde yapılan düzenlemeler, hizmet sağlayıcılar ve üreticiler ile yapılan değişik anlaşmalar artmakta olan ilaç harcamalarına sürdürülebilir bir çözüm getirememiştir.Temel olarak Sağlık Ekonomisi genel ekonomi bilimi kurallarının sağlık sektörüne uygulanmasıyla, yani bu kuralların sağlık sektörüne adapte edilmesiyle ortaya çıkan uygulamalı bir alt daldır. Farmakoekonomi ise ilk başta sağlık ekonomisinin alt disiplini olarak kurulmuştur. Öncelikli amacı alternatif tedavi yöntemlerinin sonuçlarını ve maliyetleri hakkında bilgi vermek klinik kararlar alınmasına yardımcı olmaktır.Akut KOAH Alevlenmesinde kullanılan farklı iki antibiyotiğin farmakoekonomik analizi hakkında yapılan bu çalışmaya kronik KOAH hastası olan yaşları 18-65 arasında değişen 200 hasta dahil edilmiştir.Akut KOAH ataklarında her bir hasta Telitromisin ile tedavi edildiğinde Sefazolin Na'a göre 55,80 YTL daha az ödeme yapılmaktadır.Ülkemiz sınırlı kaynakları olan, çoğunluğu ekonomik seviyesi düşük insanların yaşadığı ve demografik özellikleriyle diğer OECD ülkelerinden farklı olan bir ülkedir. OECD ülkeleri ile harcama konusunda yarışmak yerine sınırlı olan kaynakların en verimli şekilde kullanılması gerekmektedir.Kısaca, ülkemiz ilaç pazarında düzenleme, denetleme ve yaptırım politikalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu düzenlemelere diğer kontrol çabaları yanında birincil olarak farmakoekonomik analizler ve düşünce tarzı ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Many new diagnostic and treatment methods are developed with technology and their costs have increased at the same rate. With Increasing demand for health services, drug and health spending increases. However, after a point of increasing spending does not affect any change in health status. The producers are using peoples? weakness to their health statues for spend more money to drugs and health services. These efforts lead to increased health spending systematiclyThese increased expenses let the goverments to make their national health politicies. The arrangements on drug prices and different agreements with producers could not solve the financial problems of increased outgoingsHealth economics is basicly the alternate science that the economic rules are adapted and applyed to the health sector. At first Pharmacoeconomy established an alternate science of health economics. Its main purpose is giving the outputs and costs of alternative therapeutic methods and helping to make clinical decionsIn this study about pharmacoeconomic analysis of two antibiotics in acute exacerbation of COPD, 200 patients included who were at age range of 18-65If an acute exacerbation patient cured with telitromisin the payment was 55,80 TL less than cefazoline Na paymentTurkey has limited economic sources and also Turkısh people has different demographic and economic factors from OECD countries. In Turkey we need to use our limited sources productively instead of racing with the level of payment in OECD countriesAs a result, Turkey drug market needs regulation, inspection and law sanction. Pharmacoeconomic analyses and opinions will guide these regulations with other drug outgoing control methods.