KOAH'LI HASTALARDA MAKROLİD TEDAVİSİNİN FONKSİYONEL EGZERSİZ KAPASİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ
The Effect of Macrolide Treatment on Functional Exercise Capacity in Patients with COPD
- Tez No: 1017951
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, azitromisin, makrolid, egzersiz kapasitesi, 6 dakika yürüme testi, alevlenme, COPD, azithromycin, macrolide, exercise capacity, 6-minute walk test, exacerbation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tanılı hastalarda uzun süreli azitromisin tedavisinin fonksiyonel egzersiz kapasitesi, solunum fonksiyonları, kas gücü, yaşam kalitesi ve klinik sonuçlar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde KOAH tanısı ile takip edilen ve altı ay boyunca haftada 3 gün 500 mg makrolid tedavisi kullanan GOLD E grubunda yer alan 30 hasta dahil edilmiştir. Hastalar 6 ay süre ile izlenmiş olup başlangıç ve 6. ayda solunum fonksiyon testleri (FEV₁, FVC, FEV₁/FVC), difüzyon kapasitesi (DLCOc), solunum kas gücü (MİP, MEP), egzersiz kapasitesi (6 dakika yürüme testi), periferik kas gücü (handgrip testi), dispne ve kas yorgunluğu (borg skalası), yaşam kalitesi (SF-36 ve St. George Solunum Anketi), kırılganlık (frailty) skoru ve sarkopeni (FFMI) değerlendirilmiştir. Ayrıca tedavi öncesi ve sonrası alevlenme ve hastaneye yatış sayıları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Altı aylık.izlem sonunda birinci saniyedeki zorlu ekspiratuvar hacim (FEV₁) % değerinin ortalamasının.%48'den %52'ye yükselmesi (p=0.026) ve zorlu vital kapasite (FVC)% değerinin ortalamasının.%69.5'ten %76.5'e artışı (p=0.019) istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Takipteki.FEV₁ (L) (p=0.100), FEV₁/FVC oranı (p=0.862) ve DLCOc (p>0.05) parametrelerinde istatiksel olarak anlamlı düzeyde değişiklik gözlenmemiştir. Solunum.kas gücünü yansıtan MİP değerleri ortalaması 50 cmH₂O'dan 54 cmH₂O'ya yükselmiş (p=0.003) olup, periferik kas gücünü gösteren handgrip ölçümlerinde de anlamlı artış.izlenmiştir (her ikisi için p<0.001). Egzersiz kapasitesi açısından 6 dakika yürüme.mesafesi değeri 366 metreden 399 metreye (p=0.008) ve 6DYT yüzdesi 70'ten 74'e (p=0.016) yükselmiştir. Borg nefes skoru 3.48'den 2.74'e (p=0.011) ve Borg kas yorgunluğu skorları 9.67'den 8.59'a (p=0.020) gerilemiştir. St. George Solunum Anketi skorları.63.21'den 60.32'ye gerileyerek anlamlı iyileşme göstermiştir (p<0.001) ve hastaların %50'sinde (n=14) klinik olarak anlamlı düzelme elde edilmiştir. SF-36 ve.frailty skorlarında belirgin değişiklik izlenmemiştir. Anksiyete skorlarında ortanca değerin 12.5'ten 12'ye düşüşü istatistiksel olarak anlamlı olmasına rağmen, kategorik olarak.anksiyete varlığındaki değişim anlamlı bulunmamıştır. Bu bulgularla tedavi öncesi atak sayısı ortanca 2 iken tedavi sonrası 0'a düşmüş (p<0.001), benzer şekilde yatış sayısı.ortanca 1'den 0'a gerileyerek anlamlı azalma göstermiştir (p<0.001). İzlem boyunca 2 olguda KOAH dışı nedenlerle (akut böbrek yetmezliği, maligniteye sekonder) mortalite izlenmiştir. Sonuç: Uzun süreli.azitromisin tedavisinin KOAH hastalarında yalnızca alevlenme sıklığını ve hastane yatışını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda hastanın algıladığı nefes darlığı algısında iyileşme, egzersiz kapasitesi ve kas gücü üzerinde de olumlu etkiler sağlayabileceği gösterilmiştir. Bu bulgular, makrolid tedavisinin KOAH yönetiminde fonksiyonel egzersiz kapasitesinde de iyileşme açısından önemli bir rolü olabileceğini düşündürmektedir. Aynı zamanda kaydedilen bu iyileşmeler hastanın yaşam kalitesi anketlerinde de önemli bir farklılığa yol açmıştır. Tüm bu bulgular ışığında; hastalık kontrolü sağlanamayan Grup E KOAH'lı.endikasyonu olan olgularda kronik makrolid tedavisi başlanmasının yüz güldürücü sonuçlara yol açabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of long-term azithromycin therapy on functional exercise capacity, pulmonary function, muscle strength, quality of life, and clinical outcomes in patients diagnosed with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Materials and Methods: The study included 30 patients diagnosed with COPD who were followed at Ankara Bilkent City Hospital, classified in the GOLD E group, and initiated on macrolide therapy. The patients were followed for 6 months. Pulmonary function tests (FEV₁, FVC, FEV₁/FVC), diffusion capacity (DLCOc), respiratory muscle strength (MIP, MEP), exercise capacity as assessed by the 6-minute walk test, peripheral muscle strength as assessed by the handgrip test, dyspnea and muscle fatigue as assessed by the Borg scale, quality of life as assessed by the SF-36 and St. George's Respiratory Questionnaire, frailty as assessed by the FRAILTY score, and sarcopenia as assessed by FFMI were evaluated at baseline and at month 6. In addition, the numbers of exacerbations and hospitalizations before and after treatment were compared. Results: During the six-month follow-up, forced expiratory volume in the first second (FEV₁) increased from 48% to.52% (p=0.026) and forced vital capacity (FVC) increased from 69.5% to 76.5%.(p=0.019). No statistically significant temperature changes were observed in follow-up.FEV₁ (L) (p=0.100), FEV₁/FVC ratio (p=0.862), and DLCOc (p>0.05). Muscle strength.brightness MIP values increased from 50 cmH₂O to 54 cmH₂O (p=0.003), and a.significant increase was observed in hand grip measurements showing peripheral.muscle strength (p<0.001 for both). In terms of exercise capacity, the 6-minute.walking distance value increased from 366 meters to 399 meters (p=0.008) and the.6MWT percentage increased from 70% to 74% (p=0.016). The Borg breathing.score decreased from 3.48 to 2.74 (p=0.011) and Borg muscle fatigue scores decreased.from 9.67 to 8.59 (p=0.020). George Respiratory Questionnaire scores decreased from.63.21 to 60.32, showing significant improvement (p<0.001), and clinically significant.improvement was achieved in 50% of patients (n=14). No significant changes were observed in SF-36 and frailty scores. Although the median anxiety score decreased from.12.5 to 12, the change in nationality was not categorically significant. With these.findings, the number of pre-treatment exacerbations decreased to 0 after a median of 2 months (p<0.001), and similarly, the number of hospitalizations continued to.decrease significantly, from a median of 1 to 0 (p<0.001). During follow-up, 2 cases.experienced non-recorded COPD mortality (acute death, secondary to malignancy). Conclusion: Long-term azithromycin therapy was shown not only to reduce the frequency of exacerbations and hospitalizations in patients with COPD, but also to provide beneficial effects on patients' perceived dyspnea, exercise capacity, and muscle strength. These findings suggest that macrolide therapy may play an important role in improving functional exercise capacity in the management of COPD. Furthermore, these improvements were also reflected in significant changes in patients' quality-of-life questionnaire scores. In light of all these findings, initiating chronic macrolide therapy in indicated patients with Group E COPD whose disease control cannot be achieved may lead to promising outcomes.