Su kefiri ve postbiyotiğinin sıçanların bağırsak mikrobiyotasi ve biyokimyasal parametreleri üzerine etkisi
Effect of water kefir and its postbiotic on gut microbiota and biochemical parameters in rats
- Tez No: 1017966
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL KAYNAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: su kefiri, postbiyotik, bağırsak mikrobiyotası, yağ asidi profili, metabolik parametreler, water kefir, postbiotic, gut microbiota, fatty acid profile, metabolic parameters
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, su kefiri ve su kefiri postbiyotiğinin fizikokimyasal ve fonksiyonel özelliklerinin karakterize edilmesi ile deneysel sıçan modelinde bağırsak mikrobiyotası, fekal yağ asidi profili ve çeşitli biyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Su kefiri ve su kefiri postbiyotiği hazırlanarak fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve fonksiyonel özellikleri belirlenmiştir. Deneysel çalışmada sıçanlar kontrol, su kefiri ve postbiyotik olmak üzere üç gruba ayrılmış ve 28 gün boyunca uygulama yapılmıştır. Deney sonunda vücut ağırlığı, yem tüketimi, biyokimyasal parametreler, fekal mikrobiyota ve fekal yağ asidi profili analiz edilmiştir. Bulgular: Su kefiri ve su kefiri postbiyotiğinin fizikokimyasal özellikleri benzerlik gösterirken, toplam fenolik madde içerikleri arasında anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Deneysel uygulama sonucunda gruplar arasında biyokimyasal, mikrobiyolojik ve metabolik açıdan farklı yanıtlar gözlenmiştir. Su kefiri grubunda daha düşük glukoz ve GPT/ALT düzeyleri, daha yüksek HDL düzeyleri belirlenirken, postbiyotik grubunda vücut ağırlığı ve yem tüketimindeki artışa eşlik eden trigliserit ve GPT/ALT düzeylerinde yükselme saptanmıştır. Fekal mikrobiyolojik analizlerde su kefiri uygulaması koliform/enterik Gram negatif bakteri sayısındaki azalma ile ilişkilendirilirken, postbiyotik uygulaması koliform/enterik Gram negatif bakteri, Bifidobacterium spp., laktik asit bakterileri ve maya-küf sayılarında daha belirgin değişiklikler oluşturmuştur. Fekal yağ asidi analizleri, her iki uygulamanın da fekal yağ asidi kompozisyonunu etkilediğini ve bu etkinin postbiyotik grubunda daha belirgin olduğunu göstermiştir. Sonuç: Su kefiri ve su kefiri postbiyotiğinin bağırsak mikrobiyotası, fekal yağ asidi profili ve metabolik parametreler üzerinde farklı biyolojik etkiler oluşturduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to characterize the physicochemical and functional properties of water kefir and water kefir-derived postbiotic and to comparatively evaluate their effects on gut microbiota, fecal fatty acid profile, and various biochemical parameters in an experimental rat model. Method: Water kefir and its postbiotic were prepared and characterized in terms of their physicochemical, microbiological, and functional properties. In the experimental phase, rats were randomly assigned to three groups: control, water kefir, and postbiotic. The interventions were administered for 28 days. At the end of the experiment, body weight, feed intake, biochemical parameters, fecal microbiota, and fecal fatty acid profiles were analyzed. Results: Water kefir and water kefir-derived postbiotic exhibited similar physicochemical characteristics, with no significant difference observed in their total phenolic contents. Following the experimental intervention, distinct biochemical, microbiological, and metabolic responses were observed among the groups. The water kefir group was characterized by lower glucose and GPT/ALT levels and higher HDL concentrations, whereas the postbiotic group exhibited elevated triglyceride and GPT/ALT levels accompanied by increased body weight and feed intake. Fecal microbiological analyses indicated that water kefir administration was associated with a reduction in coliform/enteric Gram-negative bacteria, while postbiotic administration induced more pronounced alterations in coliform/enteric Gram-negative bacteria, Bifidobacterium spp., lactic acid bacteria, and yeast–mold counts. Fecal fatty acid analyses demonstrated that both interventions influenced the proportion of unsaturated fatty acids, with a more pronounced effect observed in the postbiotic group. Conclusion: Water kefir and water kefir-derived postbiotic exerted distinct biological effects on the gut microbiota, fecal fatty acid profiles, and metabolic parameters.