Akut iskemik inme hastalarında hemogram ve biyokimyasal parametrelerin kısa süreli mortalite üzerine etkisinin araştırılması
An investigation of the effect of blood count and biochemical parameters on short-term mortality in patients with acute ischemic stroke
- Tez No: 1017969
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ALGIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, platelet mass index, monosit/HDL oranı, mortalite, nörolojik sağkalım, Acute ischemic stroke, platelet mass index, monocyte-to-HDL ratio, mortality, neurological outcome
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada akut iskemik inme hastalarında başvuru anındaki platelet mass index (PMI) ve monosit/HDL oranının (MHR) yedi günlük mortalite ve kötü nörolojik sağkalım üzerindeki prognostik değerliliğinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli prospektif prognostik değerlilik çalışması olarak tasarlanan bu çalışma, Aralık 2024 – Aralık 2025 tarihleri arasında üçüncü basamak bir hastanenin acil servisinde yürütüldü. AHA/ASA 2018 kılavuzlarına uygun şekilde akut iskemik inme tanısı konulan, 18 yaş üzerindeki tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Görüntüleme veya kan tetkiki eksikliği nedeniyle üç hasta dışlandı; analize toplam 147 hasta alındı. Başvuru anında hesaplanan PMI (trombosit sayısı × MPV) ve MHR değerleri primer sonlanım olan yedi günlük mortalite ile sekonder sonlanımlar olan yedi günlük hemorajik transformasyon ve kötü nörolojik sağkalım (taburculuk mRS≥4) açısından ROC eğrisi analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların ortanca yaşı 71 (59–79) yıl olup %56.5'i kadındı. Yedi günlük mortalite oranı %8.8, hastane içi mortalite oranı %19.7 idi. Primer sonlanım analizinde PMI [25.7 (20.4–30.8)'e karşı 27.9 (20.5–30.55), p=0.604] ve MHR [0.013 (0.009–0.0168)'e karşı 0.149 (0.09–0.242), p=0.284] gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. Hemorajik transformasyon analizi de benzer şekilde anlamsız sonuç verdi. Sekonder sonlanım olarak değerlendirilen kötü nörolojik sağkalım grubunda MHR anlamlı biçimde yüksek bulundu [0.023 (0.014–0.029)'a karşı 0.012 (0.009–0.016), p=0.006]; ROC analizinde AUC 0.793 (%95 GA: 0.586–0.999) olarak saptandı. PMI ise kötü nörolojik sağkalım açısından anlamlı fark göstermedi. Yedi günlük mortalite ile ilişkili bağımsız faktörler arasında yüksek NIHSS skoru ve atriyal fibrilasyon varlığı öne çıktı. Sonuç: Başvuru anındaki PMI, tedavi almış iskemik inme hastalarında yedi günlük mortaliteyi öngörmede anlamlı değildir. Buna karşın MHR, kötü nörolojik sağkalımın erken dönem öngörücüsü olarak klinik potansiyel taşıyabilir. Bu ilişkiyi doğrulamak için daha geniş örneklemli prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the prognostic value of platelet mass index (PMI) and MHR, calculated at admission, in predicting 7-day mortality and poor neurological survival in patients with acute ischemic stroke (AIS). Methods: This single-centre, prospective, prognostic accuracy study was conducted between December 2024 and December 2025 at the emergency department of a tertiary-care hospital. Patients aged 18 years or older diagnosed with AIS according to 2021 AHA/ASA guidelines were included. After excluding three patients due to missing imaging or laboratory data, 147 patients were analysed. PMI (platelet count × MPV) and MHR were calculated at presentation and evaluated for the primary outcome (7-day mortality) and secondary outcomes (7-day haemorrhagic transformation and poor neurological survival defined as discharge mRS≥4) using ROC curve analysis. Results: The median age was 71 (59–79) years; 56.5% were female. The 7-day mortality rate was 8.8% and in-hospital mortality was 19.7%. Neither PMI [25.7 (20.4–30.8) vs 27.9 (20.5–30.55); p=0.604] nor MHR [0.013 (0.009–0.017) vs 0.149 (0.09–0.242); p=0.284] differed significantly between survivors and non-survivors. Both markers were also non-significant for haemorrhagic transformation. However, MHR was significantly higher in patients with poor neurological survival [0.023 (0.014–0.029) vs 0.012 (0.009–0.016); p=0.006], with an AUC of 0.793 (95% CI: 0.586–0.999). Higher NIHSS score and presence of atrial fibrillation were independently associated with 7-day mortality. Conclusion: Admission PMI has no prognostic value for predicting 7-day mortality in AIS patients receiving antithrombotic and reperfusion therapy. In contrast, MHR might show clinical potential as an early predictor of poor neurological survival. Larger, multicentre prospective studies are needed to confirm these findings.