Buz hokeyi sporcularının reaksiyon süresi ve denge parametrelerinin dikkat becerileri üzerine etkisi
The effect of ice hockey players' reaction time and balance parameters on attention skills
- Tez No: 1017970
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ELİÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basit reaksiyon zamanı, Buz hokeyi, Statik denge, Sürekli dikkat, Simple reaction time, Ice hockey, Static balance, Sustained attention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, buz hokeyi sporcularının denge ve reaksiyon sürelerinin dikkat becerilerine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada; 10 ile 13 yaş arasındaki buz hokeyi sporcuları, farklı branşlarda takım sporcuları ve sedanterler olmak üzere toplam 90 gönüllünün(45 erkek, 45 kadın) reaksiyon süresi ve denge parametreleri ölçülmüş, elde edilen veriler katılımcıların dikkat testi sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak seçici ve sürekli dikkati ölçmek amacıyla, Brickenkamp (1962) tarafından geliştirilip Yaycı (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan D2 Dikkat Testi, reaksiyon süresi için Performans Spark cihazı ve katılımcıların denge kabiliyetleri ölçümü için ise Flamingo Denge Testi kullanılmıştır. Elde edilen tüm veriler IBM SPSS 26.0 yazılımında analiz edilmiş verilerin normal dağılımına uygun olarak parametrik ve parametrik olmayan istatistiksel metotlar uygulanmıştır. Araştırma sonucunda D2 Dikkat Testi verilerinde odaklanma hızı ve konsantrasyon seviyesini yansıtan TN, CP ve TN-E değerlerinde, sedanter katılımcılar ve takım sporcuları, buz hokeyi sporcularından belirgin derecede daha yüksek sonuçlar kaydetmiştir. Takım sporcularının genel anlamda dikkat testi parametrelerinde buz hokeyi sporcularından daha yüksek verilere sahip olduğu görülmüş ve elde edilen verilerin reaksiyon süresi ve denge ile ilişkisinin bulunmadığı görülmüştür. Sonuç olarak takım sporlarının dikkat hızı ve reaksiyon süresini daha belirgin bir şekilde geliştirdiği; bununla birlikte buz hokeyi oyuncularının özellikle dikkat sürekliliği ve belirlenmiş bazı denge ölçütlerinde avantajlı olduğu anlaşılmıştır. Bu bulgular, farklı spor disiplinlerinin kognitif ve motor fonksiyonlar üzerinde özel etkiler yarattığını kanıtlamakta ve antrenman programlarının branşa özel dikkat ve denge çalışmalarını içermesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of balance and reaction times on attention skills in ice hockey players. In the study, the reaction times and balance parameters of a total of 90 volunteers (45 men, 45 women) aged between 10 and 13, including ice hockey players, team athletes from different sports, and sedentary individuals, were measured, and the data obtained were compared with the participants' attention test results. The D2 Attention Test, developed by Brickenkamp (1962) and adapted into Turkish by Yaycı (2013), was used as the data collection tool to measure selective and sustained attention. The Performance Spark device was used to measure reaction time, and the Flamingo Balance Test was used to measure participants' balance abilities. All data obtained were analyzed using IBM SPSS 26.0 software, and parametric and non-parametric statistical methods were applied according to the normal distribution of the data. The results of the study showed that sedentary participants and team athletes recorded significantly higher results than ice hockey players in the TN, CP, and TN-E values, which reflect focus speed and concentration level, in the D2 Attention Test data. Team athletes were found to have higher data in attention test parameters in general compared to ice hockey athletes, and the obtained data were found to have no relationship with reaction time and balance. In conclusion, team sports have been found to develop attention speed and reaction time more significantly; however, ice hockey players have been found to have an advantage, particularly in sustained attention and certain defined balance criteria. These findings demonstrate that different sports disciplines have specific effects on cognitive and motor functions, emphasizing the importance of including sport-specific attention and balance training in training programs.