Acil servise nefes darlığı şikayeti ile başvuran kalp yetmezliği hastalarında skorlama sistemlerinin mortaliteyi öngörme performanslarının karşılaştırılması
Comparison of the performance of scoring systems in predicting mortality in heart failure patients presenting to the emergency department with dyspnea
  1. Tez No: 1017979
  2. Yazar: YUNUS ENSAR GÖNDER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, acil servis, mortalite, erken uyarı skoru, EHMRG, NEWS, Heart failure, emergency department, mortality, early warning score, EHMRG, NEWS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Acil servise nefes darlığı şikâyetiyle başvuran kalp yetmezliği hastalarında erken risk sınıflandırması, hem hayat kurtarıcı tedavilerin zamanında başlatılması hem de güvenli taburculuk kararı için kritiktir. Bu çalışmada, jenerik erken uyarı skorları olan NEWS, MEWS ve REMS ile kalp yetmezliğine spesifik bir araç olan EHMRG skorunun; 7, 14 ve 30 günlük mortaliteyi öngörme performanslarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 15.12.2024 ile 15.12.2025 tarihleri arasında Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne nefes darlığı şikâyetiyle başvuran ve değerlendirmeler sonucunda yeni tanı (de novo) veya bilinen kalp yetmezliğinin akut dekompansasyonu tanısı alanerişkin hastalar tekmerkezli, prospektif kohort tasarımıyla incelendi.Hastaların demografik özellikleri, geliş vital bulguları ve laboratuvar bulguları kaydedildi.Her hasta için triaj sırasındaki vital bulgular ve laboratuvar verileri kullanılarak NEWS, MEWS, REMS ve EHMRG skoru hesaplandı. Skorların 7, 14 ve 30 günlük mortaliteyi öngörme performansları ROC analizi (DeLong testi) ile karşılaştırıldı.Ek olarak skorların kalibrasyonları ve klinik fayda değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortancası 76 (IQR: 67–83) yıl olup, %62,9'u kadındı. 7 günlük ve 14 günlük mortalite oranları sırasıyla, %8,2 (16/194), %11,3 (22/194) iken 30 günlük mortalite oranları %17,0 (33/194) olarak gözlendi.EHMRG skoru mortalite açısından tüm üç zaman noktasında en yüksek ayırt etme gücüne sahipti (AUC aralığı 0,740–0,773; tümünde p<0,001).NEWS, MEWS ve REMS'in AUC'leri 0,528–0,660 aralığında kaldı ve çoğu istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı.Bonferronidüzeltilmiş ikili karşılaştırmalarda; EHMRG, REMS'e XIV göre tüm zaman noktalarında, MEWS'e göre ise 30 günlük mortalitede istatistiksel olarak anlamlı derecede üstündü (p<0,05). EHMRG cut-off değeri≥128 ile 14 günlük mortalite için duyarlılık %72,7, özgüllük %77,3, Negatif kestirim değeri (NPV) %95,7 ve pozitif olabilirlik oranı (+LR) 3,21 elde edildi; bu yüksek oran EHMRG'yi düşük riskli hastaları güvenle dışlamak (rule-out) için güçlü idi.Karar eğrisi analizinde EHMRG, klinik olarak anlamlı tüm eşik olasılık aralığında en yüksek net faydayı sağladı.NRI/IDI analizleri EHMRG'nin diğer skorlara üstünlüğünü destekledi. Sonuç:Acil servise nefes darlığıyla başvuran kalp yetmezliğihastalarında EHMRG, mortaliteyi öngörmede NEWS, MEWS ve REMS'e açıkça üstündür. EHMRG ilk 7 günden 30 güne kadarki mortalite değerlendirmesinde tüm sonlanım zaman noktalarında istatistiksel ve klinik olarak anlamlı öngörü gücü sağlamaktadır. Yüksek negatif kestirim değeri ve güçlü pozitif olabilirlik oranıEHMRG'nin acil servis triajında risk sınıflandırması ve karar destek aracı olarak rutin kullanımının düşünülmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective:Early risk stratification in heart failure (HF) patients presenting to the emergency department (ED) with dyspnea is critical for timely initiation of life-saving therapies and for safe discharge decisions. This study compared the performance of three generic early warning scores—NEWS, MEWS and REMS and a HF-specific tool, the Emergency Heart Failure Mortality Risk Grade (EHMRG), in predicting 7 day, 14 day and 30 day mortality. Materials and Methods:A single-center, prospective cohort study was conducted on adult patients who presented with dyspnea to the Emergency Department of Adıyaman Training and Research Hospital between December 15, 2024 and December 15, 2025 and were diagnosed with either new-onset (de novo) heart failure or acute decompensation of known heart failure following comprehensive evaluations. Patients' demographic characteristics, vital signs upon presentation, and laboratory findings were recorded. For each patient, NEWS, MEWS, REMS, and EHMRG scores were computed using vital signs and laboratory data obtained at triage. The performances of the scores in predicting 7, 14, and 30 day mortality were compared using ROC analysis (DeLong test). Additionally, the calibrations and clinical utility of the scores were evaluated. Results:Median age was 76 (67–83) years; 62.9% were female. Mortality rates at 7, 14 and 30 days were 8.2% (16/194), 11.3% (22/194) and 17.0% (33/194), respectively. For mortality, EHMRG had the highest discrimination at all three endpoints: AUC 0.740–0.773; all p<0.001. AUCs of NEWS, MEWS and REMS ranged from 0.528 to 0.660, and several were not statistically distinguishable from chance. After Bonferroni correction, EHMRG was significantly superior to REMS at all three endpoints and to XVI MEWS at 30 day mortality. At the Youden-optimal cutoff EHMRG ≥128, sensitivity for 14 day mortality was 72.7%, specificity 77.3%, NPV 95.7% and positive likelihood ratio 3.21—making EHMRG a strong rule-out tool for low-risk patients. DCA showed that EHMRG yielded the highest net benefit across the clinically relevant range of threshold probabilities. NRI/IDI analyses supported EHMRG's superiority over the alternative scores. Conclusion:In ED patients with dyspnea due to HF, EHMRG is clearly superior to NEWS, MEWS and REMS for mortality prediction. The EHMRG provides statistically and clinically significant predictive power for mortality assessment at all outcome time points ranging from the first 7 days to 30 days. Its high negative predictive value and strong positive likelihood ratio support the routine adoption of EHMRG as a risk stratification and decision support tool in ED triage of HF patients.