Pediatrik yaş grubunda vertebrae cervicales morfometrik anatomisinin cerrahi uygulamalar açısından BT görüntüleme yöntemiyle incelenmesi
Investigation of the morphometric anatomy of the cervical vertebrae in the pediatric age group using CT imaging in terms of surgical applications
  1. Tez No: 1017988
  2. Yazar: GÖZDEM TUNCEL AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER METİN TELLİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Anatomi, Neurosurgery, Radiology and Nuclear Medicine, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik servikal omurga, Atlas, Axis, Subaksiyel Servikal Vertebra, Pediculus, Lamina, Massa Lateralis, Posterior Servikal Enstrümantasyon, Bilgisayarlı Tomografi, pediatric cervical spine, atlas, axis, subaxial cervical vertebrae, pedicle, lamina, lateral mass, posterior cervical instrumentation, computed tomography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (tıp) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi (tıp) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada pediatrik yaş grubunda atlas, axis ve subaksiyel servikal vertebralara ait morfometrik parametrelerin yaş grupları ve vertebra düzeylerine göre değişimini ve servikal omurganın gelişimsel anatomisini ortaya koymayı planladık. Ayrıca cerrahi uygulamalarda posterior enstrümantasyon seçimi açısından massa lateralis, pediculus ve lamina için vida uygulanabilirliğini belirlemek ve uygun vida boylarına ilişkin nicel veriler sunmayı amaçladık. Çalışma retrospektif olarak planlandı. Literatürde kullanılan yaş gruplaması temel alınarak olgular 0–2, 3–6, 7–12 ve 13–17 yaş gruplarına ayrıldı. Toplam 167 olguya ait servikal bilgisayarlı tomografi görüntüleri değerlendirildi. Servikal vertebra morfometrisini ve posterior servikal elemanlara yönelik enstrümantasyon uygulamalarının anatomik uygunluğunu değerlendirmek amacıyla C1–C7 seviyelerinde her vertebranın sağ ve sol tarafı için ayrı ayrı ölçümler yapıldı. Bu kapsamda toplam 334 massa lateralis atlantis, 2004 pediculus ve 2004 lamina ölçümü gerçekleştirildi. C1 vertebrasında massa lateralis genişliği, eksen uzunluğu, transvers açı ve yükseklik; C2 ve subaksiyel vertebralarda corpus vertebra uzunluğu, pediculus genişliği, yüksekliği, uzunluğu, eksen uzunluğu, pediculus transvers ve sagittal açıları ile lamina uzunluğu, yüksekliği, genişliği ve lamina transvers açısı değerlendirildi. Belirlenen eşik değerler doğrultusunda vida uygulanabilirliği analiz edildi ve uygun vida boyları hesaplandı. Servikal omurgaya ait morfometrik ölçümlerin yaşla değiştiği, ancak bu değişimin tüm parametrelerde aynı örüntüyle gerçekleşmediği saptandı. Genel olarak uzunluk ve yükseklik ile ilişkili ölçümlerde yaşla daha düzenli artış izlenirken, genişlik ve bazı açısal ölçümlerde değişimin daha heterojen olduğu görüldü. Atlas düzeyinde massa lateralis vidası açısından anatomik uygunluğun oldukça yüksek olduğu ve 3,5 mm çapındaki vida için olguların hemen tamamının uygun bulunduğu belirlendi. Axis düzeyinde pedikül ve lamina vidalarının genel olarak uygulanabilir olduğu, ancak uygunluğun vida çapı ve yerleşim şekline göre değiştiği saptandı. Subaksiyel vertebralarda ise uygulanabilirliğin düzeye göre belirgin farklılık gösterdiği, alt servikal seviyelerin daha elverişli, üst ve orta seviyelerin ise özellikle küçük yaş gruplarında daha sınırlı olduğu görüldü. Özellikle subaksiyel lamina açısından C7'nin en uygun, C4 ve C5'in ise en sınırlı düzeyler olduğu belirlendi. Bazı düzeylerde 3,5 mm çapındaki vidaların sınırlı kaldığı, buna karşılık 3 mm çapındaki vidaların daha yüksek uygulanabilirlik sağlayabildiği görüldü. Ayrıca atlas, axis ve subaksiyel düzeyler için yaş ve vertebra düzeyine göre önerilen vida boyları ortaya kondu. Pediatrik servikal omurgada posterior enstrümantasyon planlanırken erişkin ölçütlerinin doğrudan kullanılmaması, her olgunun ince kesit bilgisayarlı tomografi ile bireysel olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varıldı. Çalışmamızın, atlas, axis ve subaksiyel düzeyleri aynı olgu grubu üzerinde birlikte değerlendirerek servikal omurganın gelişimsel anatomisine ve posterior servikal vida planlamasına katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to demonstrate the changes in the morphometric parameters of the atlas, axis, and subaxial cervical vertebrae according to age groups and vertebral levels in the pediatric population, and to reveal the developmental anatomy of the cervical spine. In addition, we aimed to determine the feasibility of screw placement in the massa lateralis, pedicle, and lamina with regard to the selection of posterior instrumentation in surgical applications, and to provide quantitative data regarding appropriate screw lengths. This study was designed retrospectively. Based on the age classification used in the literature, the patients were divided into four age groups: 0–2, 3–6, 7–12, and 13–17 years. Cervical computed tomography images of a total of 167 patients were evaluated. To assess cervical vertebral morphometry and the anatomical suitability of posterior cervical elements for instrumentation, measurements were performed separately on the right and left sides of each vertebra from C1 to C7. In this context, measurements were obtained from a total of 334 lateral masses of the atlas, 2004 pedicles, and 2004 laminae. In C1, the width, axis length, transverse angle, and height of the massa lateralis were evaluated. In C2 and the subaxial vertebrae, corpus vertebra length, pedicle width, pedicle height, pedicle length, pedicle axis length, pedicle transverse and sagittal angles, as well as lamina length, lamina height, lamina width, and lamina transverse angle were assessed. Screw feasibility was analyzed according to predetermined threshold values, and appropriate screw lengths were calculated. The morphometric measurements of the cervical spine were found to vary with age; however, this change did not follow the same pattern for all parameters. In general, length- and height-related measurements showed a more regular increase with age, whereas width-related and some angular measurements demonstrated a more heterogeneous pattern. At the atlas level, anatomical suitability for lateral mass screw placement was considerably high, and almost all patients were found to be suitable for a 3.5-mm-diameter screw. At the axis level, pedicle and laminar screws were generally feasible; however, suitability varied according to screw diameter and placement technique. In the subaxial vertebrae, feasibility differed markedly by vertebral level, with the lower cervical levels being more favorable, whereas the upper and middle cervical levels were more limited, particularly in younger age groups. Regarding the subaxial lamina, C7 was found to be the most suitable level, whereas C4 and C5 were the most limited. At some levels, 3.5-mm-diameter screws had limited applicability, whereas 3.0-mm-diameter screws provided higher feasibility. In addition, age- and vertebral level-specific recommended screw lengths were determined for the atlas, axis, and subaxial levels. It was concluded that adult criteria should not be directly applied when planning posterior instrumentation in the pediatric cervical spine, and that each case should be individually evaluated using thin-slice computed tomography. We believe that our study contributes to the developmental anatomy of the cervical spine and to posterior cervical screw planning by evaluating the atlas, axis, and subaxial levels together in the same patient group.