Küreselleşme ile gelişen paradiplomasi ve marka kent ilişkisi üzerine Türkiye açısından bir inceleme
An examination of the relationship between paradiplomacy and city branding in the context of globalization: The case of Türkiye
- Tez No: 1018018
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİM ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Paradiplomasi, Marka Kent, Yerel Yönetimler, Küreselleşme, Kent Diplomasisi, Diplomasi, Kent ağları, Kent yönetimi, Kentleşme, Paradiplomacy, Place Branding, Local Governments, Globalization, City Diplomacy, Diplomacy, City networks, City management, Urbanization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZ KÜRESELLEŞME İLE GELİŞEN PARADİPLOMASİ VE MARKA KENT İLİŞKİSİ ÜZERİNE TÜRKİYE AÇISINDAN BİR İNCELEME Oğuzhan MANİOĞLU Bu araştırmanın amacı, küreselleşme süreciyle birlikte yerel yönetimlerin yürüttüğü paradiplomatik faaliyetler ile marka kent stratejileri arasındaki ilişkiyi Türkiye örneği üzerinden incelemektir. Çalışmada, yerel yönetimlerin uluslararasılaşma süreçlerinde kullandıkları paradiplomatik araçların marka kent oluşumuna ve kentlerin uluslararası görünürlüğüne ne ölçüde katkı sağladığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca paradiplomasi ile marka kent arasındaki ilişkinin siyasi, hukuki, mali, kurumsal ve yönetsel boyutları değerlendirilmiştir. Araştırma, nitel araştırma desenine dayalı çoklu vaka incelemesi olarak tasarlanmıştır. Çalışmada literatür taraması, resmî belge incelemesi ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şişli Belediyesi, Lefkoşa Türk Belediyesi, Lublin Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği ve UCLG-MEWA örnekleri incelenmiştir. Araştırmanın teorik çerçevesi Yeni Bölgeselcilik Teorisi ve Çok Düzeyli Yönetişim Teorisi üzerine inşa edilmiştir. Araştırma bulguları, yerel yönetimlerin uluslararası ağ üyelikleri, kardeş şehir ilişkileri, uluslararası proje ortaklıkları, kültürel diplomasi faaliyetleri ve sınır ötesi iş birlikleri aracılığıyla paradiplomatik faaliyetler yürüttüğünü göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, söz konusu faaliyetlerin kentlerin uluslararası görünürlüğünü artırdığını, bilgi ve deneyim paylaşımını desteklediğini, dış finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştırdığını ve marka kent stratejilerine katkı sunduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte paradiplomatik faaliyetlerin marka kent başarısını tek başına açıklamak için yeterli olmadığı belirlenmiştir. Araştırma, marka kentleşme sürecinin kurumsallaşma düzeyi, mali kapasite, insan kaynağı niteliği, stratejik planlama anlayışı ve merkez-yerel yönetim ilişkileri gibi değişkenlerden önemli ölçüde etkilendiğini göstermektedir. Araştırma sonucunda, paradiplomasinin marka kentleşmenin doğrudan nedeni değil; marka kent stratejilerini destekleyen ve güçlendiren önemli bir uluslararasılaşma aracı olduğu tespit edilmiştir. Türkiye örneğinde paradiplomatik faaliyetlerin son yıllarda niceliksel olarak gelişim gösterdiği, ancak bu faaliyetlerin etkinliğinin ve sürdürülebilirliğinin yerel yönetimlerin kurumsal kapasitesi, mali kaynakları ve yönetsel yetkinlikleri doğrultusunda farklılaştığı belirlenmiştir. Bu çalışma, paradiplomasi ile marka kent arasındaki ilişkiyi teorik ve uygulamalı boyutlarıyla bütüncül biçimde ele alarak, yerel yönetimlerin uluslararasılaşma süreçlerinin anlaşılmasına ve ilgili literatürün geliştirilmesine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN PARADIPLOMACY AND CITY BRANDING IN THE CONTEXT OF GLOBALIZATION: THE CASE OF TÜRKİYE Oğuzhan MANİOĞLU The aim of this study is to examine the relationship between paradiplomatic activities conducted by local governments and place branding strategies within the context of Türkiye in the era of globalization. The study seeks to reveal the extent to which paradiplomatic instruments employed by local governments contribute to place branding processes and the international visibility of cities. In addition, the political, legal, financial, institutional, and administrative dimensions of the relationship between paradiplomacy and place branding are evaluated. The research was designed as a qualitative multiple case study. Literature review, official document analysis, and semi-structured interviews were employed as data collection methods. Within the scope of the study, the cases of Istanbul Metropolitan Municipality, Şişli Municipality, Nicosia Turkish Municipality, Lublin Municipality, the Union of Municipalities of Türkiye, the Union of Turkish World Municipalities, the Marmara Municipalities Union, and UCLG-MEWA were examined. The theoretical framework of the study is based on New Regionalism Theory and Multi-Level Governance Theory. The findings indicate that local governments engage in paradiplomatic activities through participation in international networks, sister-city partnerships, international iterat collaborations, cultural diplomacy initiatives, and cross-border cooperation mechanisms. The results demonstrate that these activities enhance the international visibility of cities, facilitate knowledge and experience literatü, improve access to external funding opportunities, and contribute to place branding strategies. However, the findings also reveal that paradiplomatic activities alone are insufficient to explain the success of place branding processes. The study shows that place branding is significantly influenced by factors such as the level of institutionalization, financial capacity, human resource quality, strategic planning capability, and the interaction of central-local government relations. The study concludes that paradiplomacy is not a direct cause of place branding but rather an important instrument that supports and strengthens place branding strategies. In the Turkish context, paradiplomatic activities have increased quantitatively in recent years; however, their effectiveness and sustainability vary according to the institutional capacity, financial resources, and administrative capabilities of local governments. By examining the relationship between paradiplomacy and place branding through both theoretical and empirical perspectives, this study contributes to a better understanding of local governments' internationalization processes and enriches the relevant academic literature.