Turizm sektörü çalışanlarında aşırı yüklenmenin iş tatminine etkisi
The effect of work overload on job satisfaction in tourism sector employees
- Tez No: 1018019
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMRE CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İş stresi, İş tatmini, İş-Yaşam Dengesi, Aşırı Yüklenme, Job Satisfaction, Job Stress, Work Overload
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
ÖZET TURİZM SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARINDA AŞIRI YÜKLENMENİN İŞ TATMİNİNE ETKİSİ Hasan Cihan DUMAN Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa Emre CİVELEK Haziran 2026; 58 sayfa Günümüzde iş hayatının gün geçtikçe yoğun ve rekabetçi bir duruma dönüşmesi, çalışma hayatındaki insanlar üzerinde bulunan stres yükünü önemli ölçüde arttırmaktadır. Özellikle turizm sektörü; mevsimsel dalgalanmalar, uzun ve düzensiz çalışma saatleri, yüksek müşteri beklentileri ve iş güvencesizliği gibi kendi özelinde farklı dinamiklere sahip olması nedeniyle çalışanları yoğun iş stresine maruz bırakan sektörlerin başında gelmektedir. Bu nedenden dolayı iş stresinin çalışanların iş tatmini üzerine olan etkisi, bireysel ve örgütsel verimlilik açısından kritik bir araştırma konusu olma özelliğini taşımaktadır. Bu çalışma sektörde çalışan bireylerin deneyimledikleri iş streslerinin iş tatminleri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada; iş stresi ve iş tatmini kavramlarını kuramsal çerçevede ele alınmış ve literatürdeki mevcut çalışmalar da incelenerek sektör özelindeki stres faktörleri belirlenmiş, Antalya ilinde turizm sektöründe görev yapan çalışanlardan oluşan örneklem üzerinde anket yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliği faktör analizi ve Cronbach α katsayıları ile doğrulanmış; değişkenler arasındaki ilişkiler doğrusal regresyon analizi ile test edilmiştir. Analiz bulguları, iş stresinin alt boyutu olan aşırı yüklenmenin iş tatmini üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF WORK OVERLOAD ON JOB SATISFACTION IN TOURISM SECTOR EMPLOYEES Hasan Cihan DUMAN MSc Thesis in Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Emre CİVELEK May 2026; 58 pages The increasing intensity and competitiveness of today's working life has significantly raised the burden of stress on employees. The tourism sector, in particular, stands at the forefront of industries that expose workers to intense job stress due to its unique dynamics, including seasonal fluctuations, long and irregular working hours, high customer expectations, and job insecurity. For this reason, the impact of job stress on employees' job satisfaction represents a critical area of research from both individual well-being and organizational productivity perspectives. This study aims to examine the effect of job stress experienced by individuals working in the tourism sector on their job satisfaction. In the research, the concepts of job stress and job satisfaction were examined within a theoretical framework; existing studies in the literature were reviewed to identify sector-specific stress factors, and a survey method was applied to a sample consisting of employees working in the tourism sector in Antalya. The data obtained were analyzed using the SPSS program. The validity and reliability of the scales were confirmed through factor analysis and Cronbach α coefficients; the relationships between variables were tested using linear regression analysis. The analysis findings reveal that work overload does not have a statistically significant effect on job satisfaction.